Φεστιβάλ / Βραβεία

«Kismet»: Ενα ελληνικό ντοκιμαντέρ για τις τούρκικες σαπουνόπερες στο διαγωνιστικό τμήμα του IDFA

στα 10

To φιλμ της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου εξετάζει το «πως οι τούρκικες σαπουνόπερες αλλάζουν τον κόσμο». Οι μικρού μήκους «Ηλιόσποροι» του Αντώνη Τολάκη, προβάλλονται επίσης στο τμήμα Kids & Docs.

«Kismet»: Ενα ελληνικό ντοκιμαντέρ για τις τούρκικες σαπουνόπερες στο διαγωνιστικό τμήμα του IDFA

Μπορεί να είχατε την εντύπωση πως ήταν μόνο οι γονείς σας (ή εσείς) που δεν μπορούσατε να αντισταθείτε στην ένοχη απόλαυση της καθημερινής θέασης των τούρκικων σειρών που εδώ και μερικά χρόνια αποτελούν βασικό κομμάτι του προγραμματισμού των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.

Μπορεί να είχατε την εντύπωση ότι η δημοτικότητά τους αποτελούσε τοπικό φαινόμενο, και είχε ίσως να κάνει με τις συγγένειες της χώρας μας με την γείτονα, ή έστω απλά με την αγάπη μας για την σαπουνόπερα απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

Ομως στην πραγματικότητα οι τουρκικές σαπουνόπερες έχουν κυριολεκτικά κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Ασία όπως μαθαίνουμε στο «Κισμέτ» το ντοκιμαντέρ που γύρισε η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου για τις σειρές αυτές που μεταμορφώθηκαν σε φαινόμενο.

1

Αντί να παραμένει στην απλή καταγραφή του, το φιλμ δοκιμάζει να εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο στην πορεία, κάτι τόσο απλό όσο μια σειρά από τηλεοπτικές σειρές, δίχως ιδιαίτερες φιλοδοξίες, κατορθώνουν κάτι μάλλον ανέλπιστο, ειδικά στον Αραβικό κόσμο: να αλλάξουν τον τρόπο που οι γυναίκες στις χώρες αυτές βλέπουν τον εαυτό τους και να ανάψουν την σπίθα μιας σοβαρής κι έντονης συζήτησης για τα δικαιώματα των γυναικών σε χώρες που μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο έμοιαζε απλά αδιανόητο.

1

Το «Κισμέτ» γυρισμένο στην Ελλάδα την Τουρκία, και την Αίγυπτο, κοιτάζει πίσω από τις γυαλιστερές εικόνες των τηλεοπτικών αυτών σειρών, επισκέπτεται τα γυρίσματα, συνομιλεί με τους συντελεστές αλλά περνά κι από την άλλη πλευρά, στα σπίτια των ανθρώπων που τις βλέπουν και συνομιλεί με τις γυναίκες που κατόρθωσαν να δουν την ζωή τους μέσα από μια διαφορετική οπτική εξ' αιτίας τους.

Παραγωγή της Anemon των Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέροφ σε συμπαραγωγή με την Forest Troop της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, το «Κισμέτ» έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΡΤ (...), το Arte και το Al Jazeera ανάμεσα σε άλλα κανάλια και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο IDFA, το Ολλανδικό φεστιβάλ που είναι κάτι σαν τις «Κάννες του ντοκιμαντέρ».

1

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου θα βρεθεί στο φεστιβάλ, αφού η προηγούμενη σκηνοθετική δουλειά της δημοσιογράφου και σκηνοθέτιδας το «Prism: Krisis Greece 2011», συνσκηνθετημένο με τον Νίκο Κατσαούνη είχε βρεθεί ξανά εκεί πριν δύο χρονιά.

Δείτε το τρέιλερ του «Κισμέτ»



Το «Kismet» όμως δεν είναι η μόνη Ελληνική ταινία που βρίσκεται στο IDFA αφού το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Τολάκη «Ηλιόσποροι», βραβευμένο ήδη σε αρκετά φεστιβάλ, με πιο πρόσφατο αυτό του Παλέρμο, θα βρεθεί επίσης στο μη διαγωνιστικό τμήμα Kids & Docs.

1

Οι «Ηλιόσποροι» αφηγούνται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που ζει στους δρόμους της Αθήνας. Ανάμεσα τους ο Σαΐντ ,ένα δωδεκάχρονο αγόρι που εργάζεται όλη την ημέρα πουλώντας ηλιόσπορους στα πάρκα και τις πλατείες . Στα όρια της απόλυτης φτώχειας, αναζητώντας φαγητό στα φιλανθρωπικά συσσίτια, η καθημερινή του ρουτίνα δεν είναι παρά μια συνεχής πάλη για επιβίωση στη χαοτική πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μαζί με τους φίλους του -όλοι ανήλικοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν - μπορεί να απολαμβάνει την ελευθερία που του προσφέρει ο δρόμος, να ξεχνιέται στα ανέμελα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας και να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον: να φύγει στη βόρεια Ευρώπη, να πάει σχολείο και να κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά όταν μεγαλώσει.

1

Αλλά πόσο γρήγορα μεγαλώνει ένα παιδί; Εγκλωβισμένος στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας, ο Σαΐντ το λέει ξεκάθαρα: «είμαι εδώ περίπου δύο χρόνια κι είναι σαν να έχουν περάσει είκοσι».

Δείτε το τρέιλερ των «Ηλιόσπορων»

Το φεστιβάλ του IDFA διοργανώνεται φέτος από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλο το πρόγραμμά του στο επίσημο site του.