Φεστιβάλ / Βραβεία

«Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή»: Τι ετοιμάζει η Ταινιοθήκη;

στα 10

Σε συνέντευξη Τύπου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσίασε τον προγραμματισμό και τις εκπλήξεις που ετοιμάζει για το αθηναϊκό κοινό για την επόμενη διετία.

Flix Team
«Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή»: Τι ετοιμάζει η Ταινιοθήκη;
Εξι ταινίες του Ρομπέρτο Ροσελίνι θα προβληθούν για το αθηναϊκό κοινό, σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες

Η «Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή» είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται, σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ Αττικής 2007-2013) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει ένα διετές πρόγραμμα εκδηλώσεων που απαρτίζεται από κινηματογραφικές και εικαστικές διοργανώσεις, συνολικά δύο φεστιβάλ και οκτώ αφιερώματα, χωρισμένα σε τρεις κύκλους. Μέσα σ’ αυτό το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται καθιερωμένες εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης, όπως το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, αλλά και νέοι θεματικοί κύκλοι που θα διεξαχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως οι Ελληνες της διασποράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο, Επικαιρότητα & Πρωτοπορία, Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικά το προσεχές πρόγραμμα της Ταινιοθήκης στο πλαίσιο της «Κινηματογραφοφιλίας στη νέα εποχή»:

Οκτώβριος 2013

7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: Η προσπάθεια της Ταινιοθήκης να καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία στην Αθήνα συνεχίζεται για έβδομη χρονιά, από τις 17 ως τις 27 Οκτωβρίου, με μεγάλα αφιερώματα, ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις. Την τιμητική τους θα έχουν ο Γερμανός εικαστικός και κινηματογραφικής Χαρούν Φαρόκι, ο Πορτογάλος Πέδρο Κόστα στον οποίο θα γίνει αναδρομικό αφιέρωμα και ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, του οποίου θα προβληθούν έξι ψηφιακά αποκατεστημένες ταινίες.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα τα τμήματα Κινηματογραφικά Μέτωπα, με πρόσφατες ταινίες από το παγκόσμιο σινεμά της πρωτοπορίας, Αφηγηματικά + Οχι, με οκτώ ταινίες εντοπισμένες στο 2013 και το περιβάλλον της κρίσης και Ελληνικό Σινεμά Τώρα!, ελληνικές παραγωγές επιλεγμένες με γνώμονα το πώς διαχειρίζονται το «εδώ και τώρα» της ελληνικής πραγματικότητας και το πώς συνομιλούν επάξια με τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Επιπλέον, στις 25 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί το εργαστήριο Κινηματογραφοφιλία Ξανά, για επαγγελματίες του χώρου και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ανοιχτή στο κοινό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση Κινηματογραφικών Αρχείων. Το θέμα της ημερίδας θα κινηθεί γύρω από το καίριο ερώτημα: στον καλωδιωμένο κόσμο, όπου οι νέοι συστηματικά κατεβάζουν ταινίες στα i-pads και τα i-phones, τί είναι εκείνο που ακόμη κρατά τους θεατές στην αίθουσα και ειδικά σε μία Ταινιοθήκη; Στο εργαστήριο και τη συζήτηση θα συμμετάσχουν και η Νικόλ Μπρενέζ, Καθηγήτρια στη Σορβόνη και υπεύθυνη του πειραματικού προγράμματος στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας και η έγκριτη βρετανίδα θεωρητικός του κινηματογράφου Λόρα Μάλβεϊ.

Νοέμβριος 2013

Ντοκιμαντέρ & Εικαστική δημιουργία (Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ) Επίμονα ταλένταMια σειρά ντοκιμαντέρ που εστιάζει στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με το Exile Room.

Δεκέμβριος 2013

Ελίας Καζάν (Κύκλος: Ελληνες της διασποράς) Μια νέα ανάγνωση της πλήρους φιλμογραφίας του, πλαισιωμένη από παρουσιάσεις και συζητήσεις.

Νίκος Παπατάκης (Κύκλος: Ελληνες της διασποράς) Το αφιέρωμα παρουσιάζει την πλήρη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, αποκαλύπτοντας τόσο την ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή του όσο και την ερμηνευτική του ικανότητα ως ηθοποιού, και πλαισιώνεται από ταινίες τεκμηρίωσης για τον ίδιο και το έργο του, μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και μία έκθεση.

Ιανουάριος 2014

Εικόνες της κρίσης στον κινηματογράφο (Κύκλος: Επικαιρότητα και Πρωτοπορία) Η απεικόνιση της παγκόσμιας κρίσης ιδωμένη από τη ματιά των δημιουργών του κινηματογράφου. Το αφιέρωμα θα πλαισιώσει μια ημερίδα. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ταινίες και οι συνεργαζόμενοι φορείς.

Μάρτιος 2014

Ζαν Λικ Γκοντάρ: Ενας επαναστάτης δημιουργός (Κύκλος: Επικαιρότητα και Πρωτοπορία) Πλήρης αναδρομή στο κινηματογραφικό έργο του. Πέρα από τις γνωστές και αγαπητές στο ελληνικό κοινό ταινίες, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σπάνιες μικρού και μεσαίου ταινίες του δημιουργού καλύπτοντας όλες τις περιόδους του, αλλά και μεγάλου μήκους ταινίες που σπάνια προβάλλονται.

Μάιος 2014

Κρίση & Χρονικότητα (Κύκλος: Επικαιρότητα και Πρωτοπορία) Μια απόπειρα φιλοσοφικής προσέγγισης της κρίσης ως κοινωνικής έννοιας ιδωμένης μέσα από την έννοια του χρόνου. Η διερεύνηση αυτή γίνεται μέσα από ταινίες και κινηματογραφικά δοκίμια καταξιωμένων δημιουργών.

Ιούνιος 2014

Ντοκιμαντέρ & Κινούμενα Σχέδια (Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ) Το αφιέρωμα εξετάζει την εξερεύνηση ενός σχετικά καινούργιου και αμφιλεγόμενου είδους, του animated documentary, ένα υβρίδιο κινουμένων σχεδίων και τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο αυτό η Αμερικανίδα animator Κάρολαϊν Λιφ, υποψήφια για διάφορα βραβεία - από τα Οσκαρ μέχρι τα Bafta - θα διδάξει ένα τριήμερο workshop με τίτλο Sand & Scratch -μια δημοφιλή τεχνική που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας της.

Οκτώβριος 2014

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το καθιερωμένο πια ραντεβού του αθηναϊκού κοινού στην 8η διοργάνωσή του, θα ολοκληρώσει τον κύκλο των προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης της Ελλάδος μπορείτε να βρίσκετε στο επίσημο website της, www.tainiothiki.gr