Buzz

Κινηματογραφικά πόστερ μόνο για συλλέκτες!

στα 10

H Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών συνεργάζεται με το διάσημο Alamo Drafthouse Theater με σκοπό την αρχειοθέτηση της συλλογής Mondo που αποτελείται από μερικά από τα ωραιότερα κινηματογραφικά πόστερ που υπογράφουν σύγχρονοι καλλιτέχνες.

Κινηματογραφικά πόστερ μόνο για συλλέκτες!

Ακόμη κι αν δεν γνωρίζατε το Alamo Drafthouse Theater, το μάθατε σίγουρα από την ιστορία που προέκυψε όταν οι ιδιοκτήτες του κινηματογράφου της αλυσίδας στο Οστιν έδιωξαν από την αίθουσα μια κοπέλα επειδή έστελνε μηνύματα στο κινητό της κατά τη διάρκεια της προβολής. Αυτή εξοργισμένη άφησε ένα υβριστικό μήνυμα στον τηλεφωνητή της αίθουσας και το βίντεο με το ηχητικό ντοκουμέντο έκανε το γύρο του κόσμου, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του Alamo Drafthouse Theater και των κινηματογράφων του ως τα πιο σινεφίλ στέκια ολόκληρης της Αμερικής.

Ο άλλος – σημαντικότερος – λόγος για τον οποίο αξίζει κανείς να γνωρίζει το Alamo Drafhouse Theater είναι η Mondo Collection, η συλλογή από αφίσες που το ίδιο το σινεμά αναθέτει σε σύγχρονους καλλιτέχνες για να συνοδεύσουν τις εξίσου «συλλεκτικές» προβολές του. Από το 2003 που ξεκίνησε η συλλογή, το σινεμά παράγει τουλάχιστον 120 αφίσες κάθε χρόνο, για παλιότερες αλλά και καινούριες ταινίες, αποδεικνύοντας πως η (ξεχασμένη) τέχνης της αφίσας μπορεί να έχει νόημα εν έτει 2011.

Θεωρώντας, δικαίως, τη συμβολή τους στη διατήρηση της κινηματογραφικής αφίσας, η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών θα στεγάσει την συλλογή της Mondo στην Margaret Herrick Library, εκεί όπου βρίσκονται ήδη περισσότερα από 38.000 κινηματογραφικά πόστερ, τα οποία φυλάσσονται σε ιδανικές κλιματικές συνθήκες και έχουν σκαναριστεί και επεξεργαστεί ειδικά ώστε να είναι προσβάσιμα σε ηλεκτρονικό αρχείο από το κοινό.

Μια ματιά σε χαρακτηριστικές αφίσες της συλλογής Mondo θα σας πείσει πως αυτά τα πόστερ οφείλουν να μείνουν ζωντανά μέσα στους αιώνες...