Buzz

Ο Αντονι Χόπκινς φέρνει τον «Βασιλιά Ληρ» στο σκοτεινό παρόν της Ευρώπης του σήμερα

στα 10

Προβλήθηκε χθες στο BBC 2 και σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Εϊρ, ο «Βασιλιάς Ληρ» με πρωταγωνιστή τον Αντονι Χόπκινς και μαζί του τους Εμα Τόμπσον, Εμιλι Γουάτσον, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Κρίστοφερ Εκλεστον κι άλλους. Τι έγραψαν οι κριτικοί;

Ο Αντονι Χόπκινς φέρνει τον «Βασιλιά Ληρ» στο σκοτεινό παρόν της Ευρώπης του σήμερα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντονι Χόπκινς τολμά μία κινηματογραφική διασκευή έργου του Σαίξπηρ. Είκοσι χρόνια πριν, με τη στιβαρή του, δωρική ερμηνεία είχε εντυπωσιάσει ως Τίτος Ανδρόνικος στο «Titus» της Τζούλι Τέιμορ (1999).

Σήμερα ερμηνεύει τον «Βασιλιά Ληρ» σε μία μοντέρνα διασκευή του έργου του βάρδου από τον Ρίτσαρντ Εϊρ. Στην παραγωγή το BBC2 (προβλήθηκε χθες βράδυ στο βρετανικό κανάλι) αλλά και η Αmazon που αναλαμβάνει την προβολή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Θυμηθείτε το πρότζεκτ: Οταν ο Αντονι Χόπκινς παίζει τον «Βασιλιά Ληρ»

king Lear 607 1

Οι κριτικές σήμερα το πρωί δεν ήταν ιδιαίτερα θετικές. Η σκηνοθεσία δεν απελευθέρωνε τη θεατρικότητα από τις συμβάσεις της («ο Χόπκινς φωνάζει στα 2/3 του έργου σαν να βρίσκεται στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου»), αλλά ούτε έδινε ένα μεταμοντέρνο στοιχείο στην εικόνα της (αντίθετα από την σήμα-κατατεθέν υπογραφή της Τζούλι Τέιμορ).

king Lear 607 2

Ο 80χρονος Βασιλιάς Ληρ είναι ένας μεγαλομανής μονάρχης και νάρκισσος παρέρας που αποφασίζει να μοιράσει ανορθόδοξα το βασίλειό του στις τρεις θυγατέρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια: όποια αποδείξει ότι τον αγαπάει περισσότερο, θα πάρει και το μεγαλύτερο κομμάτι. Η Κορδέλια αρνείται να παίξει αυτό το παιχνίδι κι ο Ληρ την αποκληρώνει και τη εξορίζει. Οταν παραδίδει την εξουσία στις άλλες δύο, εκείνες τον διώχνουν. Ο πιστός του φίλος, ο δούκας του Κεντ, μεταμφιεσμένος, μπαίνει στην υπηρεσία του και του συμπαραστέκεται στους εξευτελισμούς που υφίσταται. Τόσο το βασίλειο, όσο και η οικογένεια, παραδίδονται στο απόλυτο χάος. Ο Ληρ και Κορδέλια θα ξανασυναντηθούν, λίγο πριν το τέλος, όμως η αγάπη έχει δώσει τη θέση της στην τραγωδία...

Δείτε κι αυτό: Το βίντεο της μέρας: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς & Κάρολος της Αγγλίας απαγγέλουν Σαίξπηρ

king Lear 607 3

Ομως όλοι οι κριτικοί συμφώνησαν: το μεγαλύτερο ατού της διασκευής, οι ηθοποιοί της. Ο ίδιος ο στιβαρός πρωταγωνιστής που κατάφερε να βρει το τέμπο του και να γοητεύσει ως ο καταραμένος Βασιλιάς, αλλά κι όσοι τον περιβάλλουν - η Εμμα Τόμπσον ως Γονερίλη, η Εμιλι Γουάτσον ως Ρεγάνη, η 22χρονη Φλόρενς Πιου που εντυπωσιάζει στο ρόλο της Κορδέλια, ο Τζιμ Μπρόαντμπεντ ως ο δούκας του Κεντ, αλλά και οι Κρίστοφερ Εκλεστον, Τζιμ Κάρτερ και Αντριου Σκοτ σε περιφερειακούς ρόλους.

«Ολοι οι ηθοποιοί καταφέρνουν και κλέβουν ιδιαίτερες, προσωπικές και υπέροχες στιγμές από μία ταινία που δεν λειτουργεί» έγραψε η Guardian.

Θυμηθείτε κι αυτό: Κανείς δεν απαγγέλει Σαίξπηρ όπως η Ελεν Μίρεν

king Lear 607 4

king Lear 607 5

king Lear 607 6

Για το τέλος, και μέχρι να δούμε και οι ίδιοι την διασκευή αυτή, μένουμε σε κάτι ενδιαφέρον που παρατηρεί ο κριτικός της Independent:

«Το έργο μεταφέρεται από τον Εϊρ στην πολιτική καταχνιά της Ευρώπης του σήμερα. Γίνεται όλο και περισσότερο πιο σκοτεινό - ακόμα και κυριολεκτικά, με τα χρώματα να ξεθωριάζουν, την εικόνα να μετατρέπεται σχεδόν σε ασπρόμαυρη. Βόμβες σκάνε σε στάσεις λεωφορείων και η βία έρχεται στην πόρτα μας...»


Διαβάστε περισσότερα: