Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου 2019: Διεθνές... με την πρώτη

στα 10

Προκρίνοντας το διεθνή του χαρακτήρα, το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου παρουσιάζει τις ταινίες έναρξης και λήξης, αλλά και τις οκτώ πρεμιέρες απ' όλον τον κόσμο που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου 2019: Διεθνές... με την πρώτη

«Στόχος μας είναι η Kίμωλος να γίνει το πολιτιστικό σταυροδρόμι της Μεσογείου και το φεστιβάλ να καθιερωθεί ως ένα σημαντικό ετήσιο πολιτιστικό γεγονός», δηλώνει ο Μανουέλ ντε Κόκο, διευθυντής του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου που θα διεξαχθεί φέτος από τις 25 Ιουνίου μέχρι και την 1η Ιουλίου.

Και σκεφτόμαστε ότι οι πρώτες κινήσεις του ίδιου και της ομάδας του μπορούν να το εγγυηθούν, αφού το Φεστιβάλ θα έχει έντονο διεθνή χαρακτήρα, με ταινίες πρώτης προβολής απ' όλον τον κόσμο στον διαγωνιστικό κορμό του και παράληλες εκδηλώσεις και φιλοξενούμενους που θα πλαισιώσουν την πρώτη του διοργάνωση.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Animal 607

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ θα είναι το «Ενστικο της Ζωής» του Αρμάντο Μπο, του σεναριοργάφου του «Birdman», που από τη θέση (και) του σκηνοθέτη έσπασε όλα τα ρεκόρ στη χώρα του την Αργεντινή. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία του Αντόνιο που έχει την τέλεια ζωή: μια αγαπημένη οικογένεια, τέλεια δουλειά κι ένα όμορφο σπίτι. Η φούσκα στην οποία ζει, όμως, θα σκάσει όταν θ’ ανακαλύψει ότι χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση νεφρού. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες από τη Seven Films, μετά την πρεμιέρα της στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου.

Debt 607 Σκηνή από το «Debt»

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οκτώ ταινίες μυθοπλασίας απ' όλον τον κόσμο. Οι ταινίες θα είναι παραγωγής 2018, έχουν επιλεχθεί από τον διευθυντή του Φεστιβάλ Μάνουελ ντε Κόκο και θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους συναντάμε το «Blue Moon» του Στέφεν Χάρις από τη Νέα Ζηλανδία που γυρίστηκε μέσα σε έξι νύχτες (σύνολο 30 ώρες) σε ένα IPhone 7+, το «Fatwa» του Μαχμούντ Μπεν Μαχμούντ από την Τυνησία που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Καΐρου, το «Debt» του Βουσλάτ Σαράκογλου από την Τουρκία που βραβεύθηκε ως η καλύτερη τουρκική ταινία της χρονιάς στο Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης, το «Children of the Salt» των Αντρές Εντουάρντο Ροντρίγκεζ και Λουίς Αλεχάντρο Ροντρίγκεζ από τη Βενεζουέλα, το «The Little Comrade» της Μούνικα Σίμετς από την Εσθονία, το «Amir» του Νιμα Εγκλίμα από το Ιραν που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, το «Veneno» του Ταμπαρέ Μπλάνσαρντ από το τη Δομινικανή Δημοκρατία και το «Eternal Winter» του Ατίλα Σαζ από την Ουγγαρία.

Amir 607 Σκηνή από το «Amir»

Οι οκτώ αυτές ταινίες θα διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, το Χρυσό Δέντρο, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο Ταχάρ Χουσί (Ελβετία - Αλγερία, Δημοσιογράφος, Κριτικός Κινηματογράφου, Σκηνοθέτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης - FIFOG) και τα μέλη Τζον Πετριτζέλι (Βενεζουέλα, Δημοσιογράφος και Σκηνοθέτης), Κάρλος Αλαστρουέι (Ισπανία, Σκηνοθέτης και Παραγωγός), Ορόρα Μαριόν (Βελγιο - Ελλάδα - Ρουάντα, Ηθοποιός), Ραφίκα Τσαβίσε (Αγγλία, Ελλάδα, Συρία, Σκηνοθέτης και Ηθοποιός). Θα απονεμηθεί επίσης βραβείο ΕΡΤ, αλλά και τιμητικό βραβειό σε τιμώμενο πρόσωπο.

Kousayla 607 Σκηνή από το «Koysayla»

Εκτός από τις προβολές, σημαντικό κομμάτι στη διοργάνωση θα αποτελούν οι παράλληλες εκδηλώσεις, με ειδικές προβολές, ανοιχτές συζητήσεις και εργαστήρια. Στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ειδικές προβολές ταινιών που μεταδίδουν μηνύματα για την παγκόσμια ειρήνη. Μία από αυτές είναι η ταινία μικρού μήκους «Kousayla / Aksil» (2013) του Ταχάρ Χούσι, Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής. Η ταινία είναι μια παραγωγή Αλγερίας και Ελβετίας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Επίσης, θα προβληθεί η μεγάλου μήκους ταινία «Unknown Land» (2012) του διευθυντή του φεστιβάλ Μανουέλ ντε Κόκο, η οποία κέρδισε βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Ταινιών του Γκέτεμποργκ. Η ταινία είναι μία παραγωγή Ελλάδας, Υεμένης και Κύπρου. Η παρουσίασή της στο φεστιβάλ θα γίνει από την παραγωγό Κάτια Πανταζή, ενώ θα προβληθεί και το τρέιλερ της επόμενης ταινίας του Μανουέλ ντε Κόκο με τίτλο «Invisible World – Shambhala». Στην εκπαιδευτική πλευρά του ενδιαφέροντος του Φεστιβάλ, ο Γερμανός παραγωγός Κριστόφ Θοκ θα διεξάγει κινηματογραφικό εργαστήριο σχετικά με τη συμπαραγωγή με τίτλο «Why co-produce».

The song of Scorpions 607

Το Φεστιβάλ θα κλείσει τη Δευτέρα Ιουλίου με την ταινία «The Song of Scorpions» του Ανούπ Σινκ από την Ινδία, με τον Ινδό σούπερ σταρ Ιρφάν Καν και την Ιρανή Γκολσιφτέ Φαραχανί, του οποίου η πρεμιέρα έγινε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Κιμολοσ