Buzz

«Kids & Docs»: Τα παιδιά ταξιδεύουν στην Ταινιοθήκη από το ντοκιμαντέρ μέχρι το animation!

στα 10

H Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν ένα εορταστικό πρόγραμμα προβολών για παιδιά από 5 έως 15 ετών, από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2014 και στις 2 & 3 Ιανουαρίου 2015, που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους από το ντοκιμαντέρ μέχρι το animation, με πολλές διασκεδαστικές ενδιάμεσες στάσεις.

«Kids & Docs»: Τα παιδιά ταξιδεύουν στην Ταινιοθήκη από το ντοκιμαντέρ μέχρι το animation!

H Ταινιοθήκη της Ελλάδας κλείνει το 2014 με την έβδομη κατά σειρά εκδήλωση στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και σε συνεργασία με το Exile Room καλεί τους μικρούς φίλους του σινεμά σε ένα περιπετειώδες κινηματογραφικό και καθόλα χριστουγεννιάτικο ταξίδι.

Οπως αναφέρει και το επίσημο δελτίο Τύπου της εκδήλωσης «σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στο σινεμά και να τα εξοικειώσει με το είδος του ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας την ευελιξία του, αλλά και να εγκαθιδρύσει νέες, δημιουργικές συνεργασίες με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που θέλουν να αγκαλιάσουν την οπτικοακουστική εκπαίδευση, καλλιεργώντας μια νέα γλώσσα επικοινωνίας σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου».

Το αφιέρωμα «Kids & Docs» χωρίζεται σε δύο τμήματα: στις προβολές που περιλαμβάνουν δύο ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων και στα εργαστήρια animation, που με επιμέλεια των έμπειρων Χριστίνα Ντεπιάν και Μπάμπη Αλεξιάδη θα μάθουν στα παιδιά το υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι αγαπημένες τους ταινίες.

Τα δύο ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι:

Dragon Girls 607

  • «Τα Παιδιά του Δράκου» («Drachenmädchen») του Ινιγκο Βεστμάιερ από το 2012 με την ιστορία τριών κοριτσιών που αφήνουν τις οικογένειές τους για να φοιτήσουν στην πιο φημισμένη σχολή του είδους, όπου χιλιάδες μαθητές ακολουθούν ένα επίπονο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πειθαρχίας προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να κατακτήσουν τις απαιτητικές τεχνικές αυτής της πανάρχαιας ανατολίτικης πολεμικής τέχνης.

Zorro o Γάτος 607

  • το «Zorro ο Γάτος» (2010) της Σελάνας Βροντή, με πρωταγωνιστή –τι άλλο;– έναν ασπρόμαυρο ψιψίνο με έντονη προσωπικότητα και τις περιπέτειες του στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα από την κάμερά της, θα γνωρίσουμε τους φίλους, τις φιλενάδες, την οικογένεια και τους αντίζηλούς του, αλλά και τις δυσκολίες που ο άτακτος κεραμιδόγατος συναντά στην καθημερινότητά του στη μεγαλούπολη.

Από τον μαγευτικό κόσμο του animation, το Kids & Docs επέλεξε δύο από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της πρόσφατης παραγωγής.

Anina 607

  • «Το Κορίτσι με το Παράξενο Ονομα» («Αnina») του Αλφρέδο Σόδεργιτ (2013), που ήταν και η επίσημη πρόταση της Ουρουγουάης για τo Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2014 – και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το γιατί! Ευφάνταστο, σπιρτόζικο και διασκεδαστικό, το φιλμ ακολουθεί τη μικρή Ανίνα, το κορίτσι με το πιο παράξενο ονοματεπώνυμο στον κόσμο (διαβάζεται και ανάποδα!), κάτι που αποτελεί διαρκή αφορμή για πειράγματα στο σχολείο. Όταν η ονειροπόλα Ανίνα μπλέκει σε έναν καυγά με μια συμμαθήτριά της, θα λάβει την πιο αλλόκοτη τιμωρία στην ιστορία των αλλόκοτων τιμωριών!

Aunt Hilda! 607

  • «Θεία Χίλντα!» («Tante Hilda!») των Γάλλων Μπενουά Σιε και Ζακ-Ρεμι Ζιρέρ (2013). Υποκινούμενη από την απέραντη αγάπη της για τη φύση, η Χίλντα έχει κατασκευάσει ένα απέραντο θερμοκήπιο, όπου συγκεντρώνει σπάνια και απειλούμενα φυτά από όλο τον κόσμο. Όταν μια εταιρεία βγάζει στην αγορά μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών που απειλούν να καταβροχθίσουν τα πάντα, η εκκεντρική φυσιοδίφης είναι η μόνη που μπορεί να εναντιωθεί στα σατανικά τους σχέδια.

Δίπλα στις τέσσερις αυτές μεγάλου μήκους ταινίες, το Kids & Docs έχει επιλέξει για σας μια εξίσου εντυπωσιακή συλλογή από υπέροχες μικρού μήκους ταινίες animation και ντοκιμαντέρ (αλλά και ένα νέο είδος που παντρεύει τα δύο παραπάνω!) από ολόκληρο τον κόσμο. Χωρισμένες σε τρεις ενότητες, ανά ηλικιακή ομάδα (5-9, 10-13 και 13-15 ετών), οι προβολές θα ακολουθούνται καθημερινά από εργαστήρια animation για τους μικρούς μας φίλους, ειδικά σχεδιασμένα για τις ημέρες των Χριστουγέννων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ «KIDS & DOCS: Από το Ντοκιμαντέρ στο Animation»

Παρασκευή 26/12/2014

15:00 Τα Παιδιά του Δράκου (Dragon Girls, Γερμανία/Κίνα) 90' του Ίνιγκο Βεστμάγιερ (Ντοκιμαντέρ) / Ηλικίες: 10+ (με υπότιτλους) / Τρία κορίτσια ονειρεύονται να πετάξουν. Αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους, γράφονται στην πιο φημισμένη σχολή Kung Fu της Κίνας, δίπλα στη μονή Σαολίν όπου γεννήθηκε το είδος, μαζί με άλλους 27.000 εξαντλημένους μαθητές που ακολουθούν ένα ανελέητο πρόγραμμα εκπαίδευσης προκειμένου να κατακτήσουν την κορυφή της πανάρχαιας αυτής πολεμικής τέχνης. Θα αντέξουν μέχρι το τέλος;


Σάββατο 27/12/2014

15:00 BEST OF KIDS & DOCS I, 60' / Ηλικίες: 9-12 (με υπότιτλους) / Επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της σύγχρονης παραγωγής για τους μικρούς μας φίλους. Ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων εν δράση!

  • Ένα Μελισσένιο Ταξίδι (Vigia, Ελβετία/Γαλλία) 8' του Μαρσέλ Μπαρελί (Ντοκ. κιν. σχεδίων)
  • Αναζητώντας τον Χρυσό Αετό (Dreaming of the Golden Eagle, Νορβηγία) 8' του Μπενιαμίν Ρε (Ντοκ.)
  • Παιδόπολη (Migrópolis, Ισπανία/Κολομβία) 8' της Καρολίνα Βιγιαράγα (Ντοκ. κιν. σχεδίων)
  • Το Κρησφύγετο (The Hideout, Ολλανδία) 15' της Άστριντ Μπούσινκ (Ντοκ.)
  • Το Κουνέλι και το Ελάφι (Rabbit and Deer, Ουγγαρία) 16' του Πέτερ Βαξ (Κιν. σχέδια)
  • Το Κοπάδι (The Herd, Ιρλανδία) 5' του Κεν Γουάρντροπ (Ντοκ.)

16:30 - 18:30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες / ΤΑΞΕΙΣ: Ε’ + ΣΤ’ Δημοτικού / Πώς δίνουμε κίνηση στο σκίτσο; Τι είναι το animation; Ο Μπάμπης Αλεξιάδης θα σας λύσει όλες τις απορίες φτιάχνοντας ζωοτρόπια, παίζοντας με cut-out σιλουέτες και κάνοντας δημιουργικά πειράματα με light painting animation. Μην το χάσετε!

Προβολή: 5 Ευρώ / Προβολή + Εργαστήριο: 7 Ευρώ (απαραίτητη η επίδειξη εισιτηρίου) / Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room (210 3223394, καθημερινά 11πμ-3μμ) και στο workshops.exile@gmail.com. Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής στα εργαστήρια ανά ημέρα είναι 12 άτομα.


Κυριακή 28/12/2014

15:00 Zorro ο Γάτος (Ελλάδα) 53' της Σελάνας Βροντή (Ντοκιμαντέρ) / Ηλικίες: 5-15 (ή 5+) / Ένας ασπρόμαυρος ψιψίνος με έντονη προσωπικότητα πρωταγωνιστεί σε ένα από τα πιο αξιολάτρευτα εγχώρια ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών. Οπλισμένη με αιλουροειδή περιέργεια, η δημοσιογράφος και σκηνοθέτιδα Σελάνα Βροντή μας αφηγείται τις περιπέτειες του καρδιοκατακτητή Ζορρό, ενός γάτου που ζει στο κέντρο της Αθήνας, με όλα τα χούγια ενός βέρου πρωτευουσιάνου!

16:30 - 18:30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες / ΤΑΞΕΙΣ: Γ’ + Δ’ Δημοτικού / Πώς δίνουμε κίνηση στο σκίτσο; Τι είναι το animation; Ο Μπάμπης Αλεξιάδης θα σας λύσει όλες τις απορίες φτιάχνοντας ζωοτρόπια, παίζοντας με cut-out σιλουέτες και κάνοντας δημιουργικά πειράματα με light painting animation. Μην το χάσετε!

Προβολή: 5 Ευρώ / Προβολή + Εργαστήριο: 7 Ευρώ (απαραίτητη η επίδειξη εισιτηρίου) / Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room (210 3223394, καθημερινά 11πμ-3μμ) και στο workshops.exile@gmail.com. Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής στα εργαστήρια ανά ημέρα είναι 12 άτομα.


Δευτέρα 29/12/2014

15:00 Το Κορίτσι με το Παράξενο Όνομα (Anina, Ουρουγουάη/Κολομβία) 80' του Αλφρέδο Σόδεργιτ (Κινούμενα Σχέδια) / Ηλικίες: 10+ (με υπότιτλους) / Η ονειροπόλα Ανίνα είναι πεπεισμένη ότι είναι το κορίτσι με το πιο παράξενο ονοματεπώνυμο στον κόσμο (διαβάζεται και ανάποδα!), κάτι που της προκαλεί συνεχώς προβλήματα στο σχολείο. Μέχρι που μπλέκει σε έναν καυγά με μια συμμαθήτριά της και η διευθύντρια τούς βάζει την πιο αλλόκοτη τιμωρία στην ιστορία των αλλόκοτων τιμωριών! Επίσημη πρόταση της Ουρουγουάης για τo Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2014.

16:30 - 18:30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες / ΤΑΞΕΙΣ: ΣΤ’ Δημοτικού + Α’ & Β’ Γυμνασίου / Πώς δίνουμε κίνηση στο σκίτσο; Τι είναι το animation; Ο Μπάμπης Αλεξιάδης θα σας λύσει όλες τις απορίες φτιάχνοντας ζωοτρόπια, παίζοντας με cut-out σιλουέτες και κάνοντας δημιουργικά πειράματα με light painting animation. Μην το χάσετε!

Προβολή: 5 Ευρώ / Προβολή + Εργαστήριο: 7 Ευρώ (απαραίτητη η επίδειξη εισιτηρίου) / Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room (210 3223394, καθημερινά 11πμ-3μμ) και στο workshops.exile@gmail.com. Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής στα εργαστήρια ανά ημέρα είναι 12 άτομα.


Τρίτη 30/12/2014

15:00 BEST OF KIDS & DOCS IΙ, 55' / Ηλικίες: 5-9 (χωρίς διαλόγους) / Επιλογή από τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων της σύγχρονης παραγωγής για τους μικρούς μας φίλους.

  • Χιονονιφάδα (Snowflake, Ρωσία) 6'της Νατάλια Τσερνίσοβα
  • Το Μυστικό του Φούρνου (Twins in Bakery, Iαπωνία) 5' της Μάρι Μιγιαζάουα
  • Το Μαγικό Κονσερβοκούτι (A Tin Can, Ρωσία) 6' της Τατιάνα Κισέλεβα
  • Το Δράμα του Λάμα (Llama Drama, Ολλανδία) 2'30''του Πάμπλο Βάσκεζ
  • Τα Ελεφαντοκαραμουζάκια (The Smortlybacks, Ελβετία/Κίνα) 6' των Τεντ Σίγκερ και Βούτερ Ντίρικ
  • Η Μεγάλη Ανακάλυψη (The New Species, Τσεχία) 7' της Κατερίνα Καρχάνκοβα
  • Καμηλοπαρδάλεις του Γλυκού Νερού (Five Meters 80, Γαλλία) 5'30'' του Νικολά Ντεβό
  • Ο Μικρός Κουστό (The Little Cousteau, Τσεχία) 8' του Γιάκομπ Κούριλ
  • Το Δίλημμα του Λάμα (Gran Dillama, Ολλανδία) 2'30'' του Πάμπλο Βάσκεζ
  • Το Περίπτερο της Όλγας (The Kiosk, Ελβετία) 7' της Ανέτ Μελεσέ

16:30 - 18:30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες / ΤΑΞΕΙΣ: Α’ + Β’ Δημοτικού / Πώς κινούνται άραγε οι εικόνες; Η Χριστίνα Ντεπιάν θα σας παρασύρει σε ένα γιορτινό παιχνίδι με μικροαντικείμενα, ζωγραφιές, χαρτιά περιτυλίγματος και ένα μυστικό συστατικό (σσσστ!), φτιάχνοντας Κινούμενες Ευχές για το 2015!

Προβολή: 5 Ευρώ / Προβολή + Εργαστήριο: 7 Ευρώ (απαραίτητη η επίδειξη εισιτηρίου) / Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room (210 3223394, καθημερινά 11πμ-3μμ) και στο workshops.exile@gmail.com. Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής στα εργαστήρια ανά ημέρα είναι 12 άτομα.


Παρασκευή 02/01/2015

15:00 BEST OF KIDS & DOCS IΙΙ, 58' / Ηλικίες: 13+ (με υπότιτλους) / Επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της σύγχρονης παραγωγής για έφηβους και ενήλικες. Ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων εν δράση!

  • Μια Φορά κι Ένα Δέντρο (Once Upon a Tree, Ολλανδία) 15' της Μαρλέν φαν ντερ Βερφ (Ντοκ.)
  • Στο Καλό (Good Grief, Αυστραλία) 7'54'' της Φιόνα Ντάλγουντ (Ντοκ. κιν. σχεδίων)
  • Σήμερα θα Γίνουμε Γυναίκες (Tonight We’ll Become Women, Ολλανδία) 15' της Γιοζεφίν Χέντριξ (Ντοκ. κιν. σχεδίων)
  • Το Μεγάλο Σουξέ (Bird Doggin', Καναδάς) 2' του Μπραμ Κέιν (Κιν. σχέδια)
  • Στο Χέρι Σου Είναι (It's Up to You, Νορβηγία) 15' της Κάισα Νες (Ντοκ. κιν. σχεδίων)
  • Η Ιστορία Μιας Φάλαινας (The Whale Story, ΗΠΑ) 3'36'' της Τες Μάρτιν (Ντοκ. κιν. σχεδίων)

16:30 - 18:30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες / ΤΑΞΕΙΣ: Α’ + Β’ + Γ’ Γυμνασίου / Αρκετά με τη μεγάλη οθόνη, ώρα να πάρουμε το animation στα χέρια μας. Η Χριστίνα Ντεπιάν θα καθοδηγήσει μια ομάδα μαθητών Γυμνασίου σε ένα διαφορετικό ταξίδι στο χώρο της κινούμενη εικόνας που θα σας φτιάξει τη διάθεση, δημιουργώντας ένα σύντομο ταινιάκι με stop motion και pixilation για να μας πάει καλά ο νέος χρόνος!

Προβολή: 5 Ευρώ / Προβολή + Εργαστήριο: 7 Ευρώ (απαραίτητη η επίδειξη εισιτηρίου) / Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room (210 3223394, καθημερινά 11πμ-3μμ) και στο workshops.exile@gmail.com. Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής στα εργαστήρια ανά ημέρα είναι 12 άτομα.


Σάββατο 03/01/2015

15:00 Θεία Χίλντα! (Aunt Hilda!, Γαλλία/Λουξεμβούργο) 89' των Μπενουά Σιέ και Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ (Κινούμενα Σχέδια) / Ηλικίες: 10+ (με υπότιτλους) / Παθιασμένη με τη φύση, η Χίλντα έχει κατασκευάσει ένα απέραντο θερμοκήπιο με σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο. Όταν μια εταιρεία κυκλοφορεί μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών που απειλούν να καταβροχθίσουν τα πάντα, η εκκεντρική φυσιοδίφης είναι η μόνη που μπορεί να εναντιωθεί στα σατανικά τους σχέδια! Ένα ξέφρενο και εξαιρετικά επίκαιρο οικολογικό παραμύθι από δύο Γάλλους μετρ του animation σε μεγάλα κέφια!

16:30 - 18:30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Παίζοντας με Κινούμενες Εικόνες / ΤΑΞΕΙΣ: ΣΤ’ Δημοτικού + Α’ & Β’ Γυμνασίου / Αρκετά με τη μεγάλη οθόνη, ώρα να πάρουμε το animation στα χέρια μας. Η Χριστίνα Ντεπιάν θα καθοδηγήσει μια ομάδα μαθητών σε ένα διαφορετικό ταξίδι στο χώρο της κινούμενη εικόνας που θα σας φτιάξει τη διάθεση, δημιουργώντας ένα σύντομο ταινιάκι με stop motion και pixilation για να μας πάει καλά ο νέος χρόνος!

Προβολή: 5 Ευρώ / Προβολή + Εργαστήριο: 7 Ευρώ (απαραίτητη η επίδειξη εισιτηρίου) / Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room (210 3223394, καθημερινά 11πμ-3μμ) και στο workshops.exile@gmail.com. Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής στα εργαστήρια ανά ημέρα είναι 12 άτομα.

KIDS & DOCS POSTER

Kids & Docs - info

  • Πληροφορίες exile.room@gmail.com, 210 3223394, 210 3223395 (11π.μ.-4μ.μ.)
  • Οι προβολές της κάθε ημέρας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα ξεκινούν στις 15:00.
  • Τα εργαστήρια ξεκινούν στις 16:30 και διαρκούν δύο ώρες.
  • Το εισιτήριο για κάθε προβολή κοστίζει 5 ευρώ.
  • Η προβολή και το εργαστήριο μαζί προσφέρονται στην τιμή των 7 ευρώ.
  • Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room 210 3223394 και στο workshops.exile@gmail.com, καθημερινά 11π.μ.-4μ.μ.
  • Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής ανά ημέρα είναι 12 παιδιά.
  • Κάθε εργαστήρια απευθύνεται σε διαφορετική ηλιακή ομάδα, ως εξής: (Σάββατο 27/12, Ε+ΣΤ Δημοτικού / Κυριακή 28/12 Γ+Δ Δημοτικού / Δευτέρα 29/12 ΣΤ Δημοτικού, Α+Β Γυμνασίου / Τρίτη 30/12 Α+Β Δημοτικού / Παρασκευή 2/1 Α+Β+ Γυμνασίου / Σάββατο 3/1 ΣΤ Δημοτικού Α+Β Γυμνασίου)
  • Όλες οι προβολές και τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός / τηλ. 210 3609695 / www.tainiothiki.gr)


Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Exile Room και της Ταινιοθήκης της Ελλάδας