Buzz

Κεν Λόουτς, αφήνεις, σε παρακαλούμε, ήσυχους τους Radiohead;

στα 10

Ο Κεν Λόουτς έχει πρόβλημα που οι Radiohead θα παίξουν ζωντανά στο Ισραήλ και ο Τομ Γιορκ έχει κι αυτός κάτι με τη σειρά του να του πει.

Κεν Λόουτς, αφήνεις, σε παρακαλούμε, ήσυχους τους Radiohead;

Είναι γνωστή η μαχητικότητα του Κεν Λόουτς, σταθερά εδώ και δεκαετίες, τόσο στο έργο του όσο και στο δημόσιο λόγο και τη δράση του.

Είναι επίσης γνωστή η απόφασή του να μποϋκοτάρει τα πολιτιστικά προϊόντα του Ισραήλ καιθώς και το δημόσιο καλεσμά του σε συναδέλφους και άλλους καλλιτέχνες να κάνουν το ίδιο, υψώνοντας ανάστημα απέναντι στην πρακτική του Ισραήλ σε σχέση με την Παλαιστίνη.

Radiohead Israel

Με κείμενο του στην Independent, o 81χρονος σκηνοθέτης επιτέθηκε στην απόφαση των Radiohead να παίξουν στο Ισραήλ (η συναυλία θα γίνει στις 19 Ιουλίου) και τους κάλεσε να συναντηθούν μαζί του ώστε να τους ενημερώσει για τους λόγους με τους οποίους διαφωνεί με την εμφάνισή τους στη χώρα.

Ενα μικρό απόσπασμα από το κειμενό του στην εφημερίδα αναφέρει:

«Οι Radiohead είναι σημαντικοί σε πολλούς σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο επειδή είναι επιτυχημένοι και ξεχωριστοί μουσικοί, αλλά γιατί θεωρούνται μια προοδευτική πολιτική μπάντα. Κανείς μας δεν θέλει να τους δει να κάνουν το λάθος να επιδοκιμάσουν ή να καλύψουν την απολυταρχία του Ισραήλ... Θυμηθείτε τι έλεγε ο ήρωας από τη Νότια Αφρική Ντέσμοντ Τούτου για το απαρχάιντ: δεν υπάρχει ουδετερότητα σε καταστάσεις σοβαρής αδικίας. Οι Radiohead πρέπει να αποφασίσουν αν στηρίζουν το δυνάστη ή τους καταδυναστευόμενους. Η επιλογή είναι απλή.»

Ο Κεν Λόουτς έκανε tweet το κείμενο και το απηύθηνε στον Τομ Γιορκ, αρχηγό των Radiohead, ο οποίος με τη σειρά του του απάντησε λιτά και απέριττα, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.


Οι ακραίες θέσεις του Κεν Λόουτς παραμένουν ρομαντικές (αν και εις βάρος και του καλλιτεχνικού του έργου τα τελευταία χρόνια) και σταθερές σε μια ιδεολόγια που μπερδεύει ακόμη και τον ίδιο (διαβάστε εδώ την άποψη του για το Brexit, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΣΥΡΙΖΑ), σε μια εποχή που, όπως αναφέρει ο Τομ Γιορκ η τέχνη οφείλει να γκρεμίζει τα σύνορα και όχι να δημιουργεί αποκλεισμούς.

Σε συνέντευξη του στο Rolling Stone τον Ιούνιο, ο Τομ Γιορκ είχε απευθυνθεί ξανά στον Κεν Λόουτς και τις διαμαρτυρίες του: «Δεν θα μπορούσα ούτε καν να ονειρευτώ ότι υποδεικνύω στον Κεν Λόουτς που να δουλέψει ή τι να κάνει ή να σκεφτεί. Ο διάλογος που θέλουν να ανοίξουν είναι άσπρο ή μαύρο. Εχω πρόβλημα με αυτό. Είναι πολύ ενοχλητικό που επιλέγουν να μας διαβάλλουν δημόσια από το να αντιπαρατεθούν μαζί μας προσωπικά. Είναι βαθιά προσβλητικό να συμπεραίνουν ότι είμαστε είτε ανενημέρωτοι ή τόσο καθυστερημένοι που δεν μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας αυτές τις αποφάσεις.»

Radiohead Israel

Διαβάστε ακόμη