Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάθριν Χέπμπορν: Η μεγάλη απούσα των Οσκαρ

στα 10

Συνηθίζουμε να μιλάμε για τα ρεκόρ της Μέριλ Στριπ στα Οσκαρ. Η Κάθριν Χέπμπορν είχε τα δικά της, ανάμεσά τους εκείνο... της μοναδικής υποψήφιας και νικήτριας που δεν εμφανίστηκε ποτέ, μα ποτέ στην τελετή απονομής.

Κάθριν Χέπμπορν: Η μεγάλη απούσα των Οσκαρ

Η Κάθριν Χέπμπορν τιμήθηκε 4 φορές με το Βραβείο Οσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το πρώτο της ήταν το 1934, ως πρωταγωνίστρια του «Morning Glory». Ακολούθησαν το «Guess Who's Coming to Dinner» το 1968, το «Λιοντάρι το Χειμώνα» το 1969 και η «Χρυσή Λίμνη» το 1982. Ανάμεσα σ' αυτές τις νίκες, η Χέπμπορν ήταν υποψήφια ακόμα 8 φορές, για τα «Alice Adams» το 1936, «The Philadelphia Story» το 1941, «Woman of the Year» το 1942, «The African Queen» το 1952, «Summertime» το 1956, «The Rainmaker» το 1957, «Suddenly, Last Summer» το 1960 και «Long Day's Journey Into Night» το 1963. Συνολικά, η Κάθριν Χέπμπορν βρέθηκε 11 φορές στα πρόθυρα του ν' ανέβει στη σκηνή της απονομής των Βραβείων Οσκαρ. Αλλά δεν έκανε ποτέ στην Ακαδημία τη χάρη να εμφανιστεί!

Η Κάθριν Χέπμπορν ποτέ δε μίλησε γι' αυτήν την επιλογή της, έζησε άλλωστε και σε μια περίοδο που οι ηθοποιοί μπορούσαν ευκολότερα να κρατήσουν όσα ήθελαν κρυφά. Ο ιστορικός του κινηματογράφου Ρόμπερτ Οσμπορν πιστεύει ότι η Χέπμπορν δεν πήγε ποτέ στα Οσκαρ επειδή ποτέ δεν ήταν σίγουρη ότι θα κερδίσει και δεν της άρεσε να χάνει!

Η μοναδική φορά που η ηθοποιός εμφανίστηκε στην Τελετή Απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήταν το 1974, στην 46η Τελετή Απονομής, όχι για να λάβει, αλλά για να δώσει το Τιμητικό Βραβείο Ερβινγκ Θάλμπεργκ στον παραγωγό Λόρενς Γουάινγκάρτεν. Εμφανίστηκε, φυσικά, με παντελόνι, μίλησε με απαράμιλλο στιλ κι έκανε την αίθουσα να σείεται από το χειροκρότημα. Δείτε το video παρακάτω.

Σ' ένα παιχνίδι της τύχης, ωστόσο, η περσόνα της Κάθριν Χέπμπορν πέρασε μια ακόμα φορά από τα Οσκαρ, το 2005, όταν η Κέιτ Μπλάνσετ κέρδισε το Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου, για το «The Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε, ενσαρκώνοντας ιδανικά... την Κάθριν Χέπμπορν!

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προοσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.