Buzz

Κατασχέθηκε το ανεκτίμητο συλλεκτικό πόστερ του «Metropolis»!

στα 10

Μία vintage συλλεκτική αφίσα της κλασικής ταινίας του Φριτς Λανγκ «Metropolis» (ένα από τα 4 original art deco design posters του 1927), κατασχέθηκε μαζί με όλα τα υπάρχοντα του Κένεθ Σάκτερ, ενός γνωστού συλλέκτη που χρεοκόπησε. Η αφίσα θα αποτελέσει μέρος δημοπρασίας του κράτους. Λυπηρό.

Κατασχέθηκε το ανεκτίμητο συλλεκτικό πόστερ του «Metropolis»!

Η ιστορικής αξίας αφίσα του κλασικού αριστουργήματος του Φριτς Λανγκ, χρησιμοποιείται ως οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο ενός επιχειρηματία που χρεοκοπεί και το αμερικανικό κράτος του κάνει κατάσχεση. Θα μπορούσε να ήταν μία μικρού μήκους ταινία: το ταξίδι μιας αφίσας στο χρόνο - από την κατασκευή της, την αποθέωσή της, την κινηματογραφική της αξία που την έκανε πολυπόθητο αντικείμενο κάθε συλλέκτη και την κατάληξή της στις αποθήκες της εφορίας.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή τέχνης Σον Λίνκενμπακ, το poster του «Metropolis» είναι σπάνιο και «ένα πραγματικό διαμάντι για κάθε συλλέκτη κινηματογραφικών αφισών». Το γεγονός ότι πρόκειται για την original αφίσα των στούντιο του 1927 μαζί με την ομορφιά του art deco design του το κάνει ανεκτίμητο.

Το poster θα πουληθεί σε δημοπρασία τον ερχόμενο Μάρτιο με αρχική τιμή 850 χιλιάδων δολαρίων. Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το τελικό ποσό. Ο ιδιοκτήτης, Κένεθ Σάκτερ, είχε αποκτήσει την αφίσα το 2005 για το ποσό των 690 χιλιάδων δολαρίων. Οταν έγινε η εκτίμηση της περιουσίας του τη δήλωσε εξευτελιστικά χαμηλά (στα 250 χιλιάδες δολάρια) προσπαθώντας μάλλον να τη γλιτώσει. Οι κύκλοι δημοπρασιών πάντως θεωρούν ότι η πώλησή της θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ομως ο Σάκτερ δεν είχε μόνο αυτή την αφίσα στην συλλογή του. Κατασχέθηκαν επίσης: ένα poster του «Κινγκ Κονγκ» του 1933 (οι εκτιμητές πιστεύουν ότι είναι ίδιας αξίας με το «Metropolis») κι μία μικρότερη αφισέτα του «Αόρατου Ανθρώπου» επίσης του 1933. Ολόκληρη η συλλογή του Σάκτερ μπορεί να αγγίξει τα 5 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία. Ομως ο Σάκτερ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί και να παρουσιάσει όλα τα αντικείμενα της συλλογής του στο δικαστήριο. Αυτό φανερώνει και πόσο τον πονάει που τα αποχωρίζεται.

Δείτε ολόκληρη την αφίσα στο gallery...