Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι ελληνικές συμμετοχές στο 50ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

στα 10

Και στη φετινή επετειακή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, η Ελλάδα κατεβαίνει με δυνατή ομάδα συμπαραγωγών και νέων ταλέντων.

Οι ελληνικές συμμετοχές στο 50ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι υπήρξε ανέκαθεν «φιλελληνικό».

Το 2011 ήταν το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ που οργάνωσε αφιέρωμα στο «ελληνικό νέο κύμα» και σταθερά στα προγραμματά του συμπεριλαμβάνει ελληνικές ταινίες. Εκεί, για παράδειγμα, έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους η «Πρώτη Υλη» του Χρήστου Καρακέπελη, το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, μόλις πέρσι η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, ενώ και φέτος, στην επετειακή 50η εκδοσή του, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Τσεχίας διαθέτει ελληνικό χρώμα.

Τετάρτη 04.45 607

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα «East of the West», που φιλοξενεί πρώτες ή δεύτερες ταινίες από την καρδιά της Ευρώπης, συμμετέχει φέτος το «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου στην ευρωπαϊκή του πρεμιέρα, μετά από την παγκόσμια που έγινε στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και την εξοδό του στις ελληνικές αίθουσες τον Μάρτιο που μας πέρασε.

Antonia 607

Στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχει το «Antonia», ντεμπούτο του Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο για τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της ποιήτριας Αντόνια Πότσι (1912 - 1938) που υπήρξε μια αντισυμβατική ηρωίδα σε μια εποχή απαγορευτική για μια γυναίκα που έγραφε, ερωτευτόταν και ζούσε τη ζωή της τόσο έντονα, χωρίς να έχει συναίσθηση πως τα ποιήματά της, που εκδόθηκαν μετά την αυτοκτονία της σε ηλικία 26 ετών, θα την αναγόρευαν σε μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της Ιταλίας. Η ταινία είναι μια ιταλοελληνική συμπαραγωγή των Λούκα Γκουαντανίνο («Είμαι ο Ερωτας») και Μάρκο Μοραμπίτο με εκτελεστή παραγωγής τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο της Faliro House.

Larry Gus 607

Το «My Friend Larry Gus» θα συμμετάσχει, εκτός διαγωνιστικού, στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 50oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι. Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Κατσούπη, «μία ταινία bromance και μουσικής» σε παραγωγή της Heretic, μάς ταξιδεύει από τη Βέροια και την Αθήνα έως την Νέα Υόρκη και το Μιλάνο, σ' ένα οδοιπορικό τεσσάρων χρόνων που εξιστορεί το φλερτ ενός νέου ταλαντούχου μουσικού από τη Βέροια Ημαθίας, με τη μουσική, την ζωή αλλά και το μεγάλο όραμα μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του καλύτερου του φίλου. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «My Friend Larry Gus» εδώ.

Washingtonia 607

Στο νεοσύστατο τμήμα Future Frames συμμετέχει η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με το πολυταξιδεμένο μικρού μήκους «Washingtonia». Το τμήμα Future Frames, το οποίο πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά, αποτελεί μια συνεργασία του European Film Promotion (EFP) και του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, με στόχο την ανάδειξη 10 νέων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, απόφοιτων των εθνικών κινηματογραφικών σχολών κάθε χώρας, καθώς και την παρουσίαση προσδοκώμενων νέων ταλέντων μέσα από τις πτυχιακές τους εργασίες. Μέσω του προγράμματος Future Frames, το EFP έχει στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργία ισχυρών και μακροχρόνιων επαφών ανάμεσα στους νέους σκηνοθέτες και την κινηματογραφική βιομηχανία, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις δικτύωσης με παραγωγούς, διανομείς και αντιπροσώπους πωλήσεων. Οι επιλεγμένοι νέοι σκηνοθέτες, οι οποίοι ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο ευρύ κοινό. Το «Washingtonia», το οποίο αποτέλεσε την πτυχιακή εργασία αποφοίτησής της σκηνοθέτιδας από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ως μέλος του EFP.

a blast 607

Στο πρόγραμμα Critics’ Choice: Variety’s 10 Directors to Watch, με τις ταινίες που επιλέγει και προτείνει το περιοδικό Variety, ξεχωρίζει η «Εκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα, που πριν ένα χρόνο έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο κι έκτοτε προβλήθηκε σε πάνω από 30 διεθνή φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο (Ρότερνταμ, Σαράγεβο, BFI London, Αμβούργο, Σάο Πάολο, Χονγκ-Κονγκ, Jeonju, Crossing Europe, Κωνσταντινούπουλης, Σιάτλ, μεταξύ άλλων), ενώ συνεχίζει τη διανομή της στις κινηματογραφικές αίθουσες, μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία, σε Ιταλία, Πολωνία, Δανία και άλλες 10 χώρες μέχρι το τέλος του 2015. Εν τω μεταξύ, βέβαια, ο Σύλλας Τζουμέρκας ετοιμάζει την επόμενη ταινία του, «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» («Τhe Miracle of the Sargasso Sea»), σε παραγωγή Μαρίας Δρανδάκη (Homemade Films) και σενάριο Γιούλας Μπούνταλη & Σύλλα Τζουμέρκα, που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης. Στην πρώτη του παρουσίαση στα φεστιβάλ Ρότερνταμ και Βερολίνου, βραβεύτηκε με την Ειδική Μνεία της Επιτροπής του Eurimages Co-production Development Award στο Co-production Market της Berlinale 2015. Tον Ιούνιο του 2015 υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων Nipkow.

νήμα 607

Το «Park» της Σοφίας Εξάρχου και το «Νήμα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη θα συμμετάσχουν στα Works in Progress του Κάρλοβι Βάρι. Τα δυο ελληνικά project θα δείξουν σε ένα επιλεγμένο κοινό επαγγελματιών τις πρώτες εικόνες τους στα πλαίσια του Τσέχικου φεστιβάλ. Η πρώτη μεγάλου μήκους της Σοφίας Εξάρχου, όσο και η νέα ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (ή The Boy) έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα τους και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο του post production. Διαβάστε και δείτε περισσότερα και για τις δυο ταινίες εδώ.

Το 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι διεξάγεται φέτος από τις 3 έως και τις 11 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη: