Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018: Η αναμενόμενη επιστροφή του Λαρς φον Τρίερ!

στα 10

Ο Τιερί Φρεμό μόλις ανακοίνωσε ότι συμπεριλαμβάνει το «The House That Jack Built» του Λαρς φον Τρίερ στο επίσημο πρόγραμμα, ενώ το «The Man Who Killed Don Quixote» του Τέρι Γκίλιαμ θα ρίξει την αυλαία του φεστιβάλ.

Κάννες 2018: Η αναμενόμενη επιστροφή του Λαρς φον Τρίερ!

Μία εβδομάδα πριν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό, ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους του επίσημου προγράμματος της 71ης διοργάνωσης. Πάρα πολλές ταινίες από αυτές που περιμέναμε (από τα νέα πρότζεκτ του Γούντι Αλεν και του Αλφόνσο Κουαρόν, μέχρι την νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου) απουσίαζαν.

Κάννες 2018: Διαβάστε αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα

The Man Who Killed Don Quixote

Πιο ηχηρές όμως ήταν οι απουσίες από δύο «σίγουρα» χαρτιά. Ο πολυαναμενόμενος «Δον Κιχώτης» («The Man Who Killed Don Quixote») του Τέρι Γκίλιαμ, μία ταινία με τη δική της περιπετειώδη, 20ετή Οδύσσεια, ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει πρεμιέρα στις Κάννες. Κι όμως, σιωπή.

Διαβάστε κι αυτό: Κάννες 2018: To «Mandy» του Πάνου Κοσμάτου και το «Climax» του Γκασπάρ Νοέ στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών

Κι αν το drama story πίσω από το παρασκήνιο των γυρισμάτων του Γκίλιαμ ήταν ένα θέμα, τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει, σε ίντριγκα και σασπένς, την επική ρήξη του φεστιβάλ Καννών με τον Λαρς φον Τρίερ το 2011, μετά τη διαβόητη συνέντευξη Τύπου του «Μελαγχολία». Ο Τρίερ αστειεύτηκε για τον Χίτλερ κι ανακηρύχθηκε persona non grata.

Κάννες: 2018 Με γυναικεία πλειοψηφία η Κριτική Επιτροπή της Κέιτ Μπλάνσετ

trier persona non grata 607

Μέχρι σήμερα. Μόλις ανακοινώθηκε επισήμως από το φεστιβάλ ότι το «The House That Jack Built» θα είναι μέρος του επίσημου προγράμματος (εκτός όμως συναγωνισμού) του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, κάτι που σηματοδοτεί την επιστροφή του προκλητικού Δανού στην Κρουαζέτ, 7 χρόνια μετά τα γεγονότα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρεμό «συμβουλεύτηκε το συμβούλιο του Φεστιβάλ, όπου ανάμεσα στα μέλη του είναι και ο σκηνοθέτης Μισέλ Χαζαναβίσιους και ο γάλλος διανομέας Βικτόρ Χαντιντά, για το αν θα επέτρεπαν την άρση της απαγόρευσης του Τρίερ στις Κάννες κι όλοι ψήφισαν υπέρ» (ήταν οι ίδιοι που το 2011 είχαν ψηφίσει το στάτους του ως persona non grata).

Διαβάστε επίσης: «Third Kind»: Η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών

The House that Jack Built 607

Να θυμίσουμε ότι το «The House That Jack Built», με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντίλον και Ούμα Θέρμαν, είναι η ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου, ακολουθώντας τον επί δώδεκα χρόνια κι επικεντρωμένη σε πέντε φόνους-κλειδιά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Διαβάστε ακόμη: