Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Το Flix συναντά τον Αλεξάντερ Πέιν και τον Μπρους Ντερν

στα 10

Μπορεί να μη θεωρήκε μία από τις πιο δυνατές ταινίες της καριέρας του Αλεξάντερ Πέιν, αλλά το «Nebraska» ήταν τόσο μεγαλόψυχο και γεμάτο τρυφερότητα που έκανε πολλούς από εμάς να δακρύσουμε. Η συγκίνηση όμως δεν σταμάτησε εκεί - συναντώντας τον δημιουργό και τον θρυλικό πρωταγωνιστή του, βουρκώσαμε ξανά.

Κάννες 2013: Το Flix συναντά τον Αλεξάντερ Πέιν και τον Μπρους Ντερν

Μπορεί να μην έχει την οσκαρική επίγευση των «Απόγονων», ή το εκτόπισμα του «Σχετικά με τον Σμίντ», το «Νεμπράσκα» του Αλεξάντερ Πέιν όμως, μία επιστροφή του σκηνοθέτη στην γενέτειρά του (αν κι ο ίδιος κατέγεται από την Ομαχα κι όχι το επαρχιακό κομμάτι της πολιτείας) αλλά και στην υφή, το στιλ και το χιούμορ του παλιού καλού ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά είναι μία ταινία που τελικά σε συγκινεί με την τρυφερότητα και την γλυκόπικρη αλήθεια της. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

Πριν από λίγη ώρα, το Flix συνάντησε τον σκηνοθέτη και συνσεναριογράφο (ο Πέιν παρόλο που αποδέχτηκε το σενάριο του Μπομπ Νέλσον, το ξαναέγραψε από την αρχή, προσθέτοντας δικές του αυτοβιογραφικές λεπτομέρειες και «λύνοντας τις δικές του προσωπικές διαφορές με τους γονείς του») και τους ηθοποιούς του για μία συνέντευξη που ξεπέρασε τα σύνορα της Νεμπράσκα και έφτασε μέχρι την Ελλάδα, τα άλυτα θέματά μας με τις προηγούμενες γενιές, την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά συγχωρώντας το παρελθόν και τα λάθη των γονιών μας.

«Ο Αλεξάντερ ξέρει να κάνει ταινίες, τόσο προσωπικές και τόσο αληθινές, που θα έπεφτα στον γκρεμό για αυτόν τον τύπο...» μας είπε ο Μπρους Ντερν με υγρό διαπεραστικό γαλανό βλέμμα που δεν σήκωνε αντιρρήσεις. «Η ταινία θέλει να σου πει ένα και μόνο ένα πράγμα: μην αφήνεις τη ζωή να σου φύγει μέσα από τα χέρια, χωρίς να πεις αυτό που κρύβεις στην καρδιά σου. Σήκωσε το τηλέφωνο, χτύπησε τα κουδούνια, κοίταξέ τους στα μάτια και πες τους το. Πες στους ανθρώπους που αγαπάς ότι τους αγαπάς...»

1

«Λατρεύω τον Μπρους Ντερν» είπε γελαστά ο Πέιν όταν του μεταφέραμε τι μας είπε ο πρωταγωνιστής του. «Κι εκείνος και η κόρη του η Λόρα που πρωταγωνίστησε στην πρώτη μου ταινία, το ''Citizen Ruth'' έχουν κάτι κοινό: θα κάνουν τα πάντα. Δεν κωλώνουν μπροστά σε τίποτα. Ζήτησέ τους ό,τι θέλεις θα το κάνουν. Κι επίσης, τι μαγεία να έχεις αυτόν τον τύπο μαζί σου, να σου λέει ιστορίες. Τι ζωή, τι καριέρα, τι άγρια χρόνια μπορεί να σου αφηγηθεί...»

Ολόκληρες οι συνεντεύξεις των συντελεστών του «Νεμπράσκα» θα δημοσιευτούν στο Flix όταν βγει η ταινία στις ελληνικές αίθουσες. Για περισσότερα, θυμηθείτε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στο Palais des Festivals οι συντελεστές.

Διαβάστε τη γνώμη του flix για την ταινία και δείτε μια συγκινητική σκηνή.

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: cannes 2013