Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν έχει κάτι να πει σε όσους γιούχαραν το «Only God Forgives»

στα 10

Ελλείψει του Λαρς φον Τρίερ, ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν υπήρξε ο φετινός προβοκάτορας του Φεστιβάλ Καννών. Το «Only God Forgives» γιουχαρίστηκε στη δημοσιογραφική του προβολή, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι η «σπουδαία τέχνη υπάρχει για να διχάζει». Χμ...

Flix Team
Κάννες 2013: Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν έχει κάτι να πει σε όσους γιούχαραν το «Only God Forgives»

Ο Νικολας Βίντινγκ Ρεφν έφτασε φέτος στις Κάννες σχεδόν σαν Μεσσίας.

Δύο χρόνια μετά το θρίαμβο του «Drive» που του χάρισε και το Βραβείο Σκηνοθεσίας, έφερε μαζί του το «Only God Forgives», τη νέα του συνεργασία με τον Ράιαν Γκόσλινγκ. και έπεσε θύμα της ματαιοδοξίας του.

Οχι μόνο γιατί το φιλμ απογοήτευσε όσους περίμεναν κάτι πιο βαθύ από μια επίδειξη στιλ και πόζας, αλλά γιατί και ο ίδιος υπήρξε απίστευτα αλαζόνας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επεισοδιακή δημοσιογραφική προβολή της ταινίας, στην οποία ακούστηκαν εκτός από αναστεναγμοί για την παρουσία του Ράιαν και αρκετά γιουχαρίσματα.

Αφού λοιπόν δήλωσε πως «ερεθίζεται από τη βία» (διαβάστε εδώ περισσότερα), ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, λίγες μόνο ημέρες μετά την προβολή του «Only God Forgives» απαντά σε συνέντευξη του στο Vulture.com και σε όσους γιούχαραν το φιλμ με ένα «Oh, cool».

2

«Εννοώ, πως μπορείς να μην περιμένεις κάποιος να αντιδράσει έτσι όταν από τη μια πλευρά ρίχνεις αυτό που κάνεις στα μούτρα όλου του κόσμου και την ίδια στιγμή ζητάς να σε αγαπήσουν. Ξέρεις ότι θα έχεις τέτοια αντίδραση. Η σπουδαία τέχνη - τι απαίσιο πράγμα να το λες - υπάρχει για να διχάζει, γιατί αν δεν διχάζει σημαίνει ότι δεν μπαίνει μέσα σου και αν δεν σε διαπερνά, απλά την καταναλώνεις. Ο κόσμος έχει τόσο περίεργες απόψεις και επίσης πολλοί πιστεύουν ότι τους ανήκεις και θέλουν να κάνεις τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο».

Οταν ο δημοσιογράφος του επεσήμανε πως οι κριτικές για το φιλμ μιλούν για πολύ στιλ χωρίς καθόλου ουσία, ο Ρεφν απάντησε: «Δεν ήταν οι ίδιες κριτικές που έγραψαν και για το "Drive"; Και μου φαίνεται περίεργο. Ουσία; Θεέ μου, γίνονται τόσα πολλά πράγματα στην ταινία. Τι άλλο θέλουν;».

Και όταν του θύμισε πως ανάμεσα στις ταινίες που έχουν γιουχαριστεί στις Κάννες ήταν και ο «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε, ο Ρεφν απάντησε: «Τότε, νομίζω ότι είμαι σε καλή παρέα».

Ελπίζουμε, αυτό το τελευταίο, να μην το πιστεύει πραγματικά...

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Only God Forgives» (που δεν ήταν ίδια με αυτή του «Drive»!) και όσα δήλωσε ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας.


Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.