Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2012: Ημέρα όγδοη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν την Τετάρτη, 23 Μαΐου στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2012: Ημέρα όγδοη
Τα ετερώνυμα έλκονται. Κάιλι Μινίγκ, Λεός Καράξ, το απρόσμενο δημιουργικό ζευγάρι του Φεστιβάλ!

Ο Λεός Καράξ υπερέβη εαυτόν! Ο χαρακτηριστικά αγοραφοβικός, εσωστρεφής σκηνοθέτης, ήρθε στις Κάννες με τη νέα του, αριστουργηματική ταινία «Holy Motors» και… τα έκανε όλα! Φωτογραφήθηκε στο photo call (δείτε στο gallery), μαζί με τους πρωταγωνιστές του, Ντενί Λαβάντ, Εντίτ Σκομπ (να το ξαναπούμε, την Κριστιάν του «Μάτια Χωρίς Πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί) και φυσικά την Κάιλι Μινόγκ. Εδωσε συνέντευξη τύπου, όπου στωικά και εμπνευσμένα απάντησε σε ερωτήσεις για την ταινία του: «Δεν μου αρέσει να παραθέτω ονόματα σκηνοθετών που θαυμάζω. Θαυμάζω πάρα πολλούς. Οταν ξεκίνησα να κάνω σινεμά ήμουν πολύ μικρός και ακόμα το ανακάλυπτα. Η ταινία μου όμως δεν είναι φόρος τιμής σε κανέναν. Δεν χρειάζονται εμένα αυτοί οι καλλιτέχνες για να τους τιμήσω.» Και, χέρι – χέρι με την ομάδα του, περπάτησε και στο κόκκινο χαλί, χωρίς να βγάλει τα σκούρα του γυαλιά από τα μάτια! Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Holy Motors».

Ο Βάλτερ Σάλες και το «On the Road» ήταν από τις πιο πολυαναμενόμενες παρουσίες στο φετινό Φεστιβάλ Καννών αλλά… κόπηκαν στα σήματα. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία εδώ. Ωστόσο, ο Σάλες και οι πρωταγωνιστές του (με μια λαμπερή Κίρστεν Ντανστ με λουλούδια στα μαλλιά, μια rock chic Κρίστεν Στιούαρτ κι έναν γκριζομάλλη, γοητευτικότατο Βίγκο Μόρτενσεν), κέρδισαν τους δημοσιογράφους τουλάχιστον με τα λόγια στη συνέντευξη τύπου και φώτισαν το κόκκινο χαλί στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας τους. Και, ναι, ο Ρόμπερτ Πάτινσον παρευρέθηκε στην προβολή, αν και η Κρίστεν Στιούαρτ δε συνοδευόταν από εκείνον, αλλά από της ομάδα του «On the Road».

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι δεν αναχαιτίζεται από το γεγονός ότι τα πόδια του δεν τον βοηθούν πια, αλλά συνεχίζει να κάνει ατμοσφαιρικές, συναισθηματικά φορτισμένες ταινίες, ν’ αναδεικνύει νέους ηθοποιούς και… να τα λέει ωραία: «Εχουν περάσει λίγα χρόνια απ’ όταν γύρισα το ‘Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι’. Η Ζαν εκείνης της ταινίας και η Ολίβια του ‘Io e Te’ έχουν, ως ηρωίδες, μια υπερβολική δραματικότητα. Στο μέλλον, θα ήθελα να κινηματογραφώ γυναίκες που δε βρίσκονται σε τέτοια απόγνωση!» Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Io e Te» και δείτε στο gallery φωτογραφίες από τον σκηνοθέτη με τους δύο του πρωταγωνιστές, τον Τζάκοπο Ολμο Αντινόρι και την καλλονή Τέα Φάλκο.

Οι έξι από τους επτά σκηνοθέτες του «7 Μέρες στην Αβάνα» παρουσίασαν τη σπονδυλωτή ταινία τους γεμίζοντας τεστοστερόνη το κόκκινο χαλί: Ο Χούλιο Μέντεμ, ο Λοράν Καντέ, ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο, ο Γκασπάρ Νοέ με τσιγκελωτό μουστάκι, ο Ελία Σουλεϊμάν και ο Πάμπλο Τραπέρο. Μαζί τους κι ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ως ηθοποιός αυτή τη φορά.

Σε μια επετειακή προβολή των 50ών γενεθλίων της ταινίας, προβλήθηκε σε ανασκευασμένη κόπια η ταινία «Κλεό από τις 5 ως τις 7» της Ανιές Βαρντά. Η Βαρντά ήταν, φυσικά, παρούσα στην προβολή, σ’ ένα διάλειμμα από τις άπειρες ταινίες που τη βλέπουμε να παρακολουθεί καθημερινά στο Φεστιβάλ ως θεατής. Παρότι μοιάζει να έχει βάλει έναν παράξενο στόχο για το χρώμα των μαλλιών της (δείτε στο gallery), η σπουδαία σκηνοθέτης παραμένει τόσο δημιουργική και ζωντανή, όσο και η ταινία της!

Μάθετε τα πάντα για το 65o Φεστιβάλ, στο ειδικό τμήμα του Flix για τις Κάννες που ανανεώνεται συνεχώς.

Στο gallery διαδοχικά: photo call, συνέντευξη τύπου και επίσημη πρεμιέρα για το «On the Road». Ο Λεός Καράξ και οι ηθοποιοί του στο photo call, στη συνέντευξη τύπου και στην επίσημη πρεμιέρα, όπου ο Καράξ μοιάζει να μην περνά πολύ καλά... Οι σκηνοθέτες του «7 Μέρες στην Αβάνα» και το μουστάκι του Γκασπάρ Νοέ. Η Ανιές Βαρντά στην επετειακή προβολή του «Κλεό από τις 5 ως τις 7». Η Agnes B. τιμάται από το γαλλικό κράτος για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο.