Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2011: Ημέρα πρώτη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν την πρώτη ημέρα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2011: Ημέρα πρώτη
Ο Γούντι Αλεν και το καστ του «Midnight in Paris» ποζάρουν στο κόκκινο χαλί

Κάννες 2011: Ημέρα πρώτη - Τετάρτη 11 Μαΐου

  • Στις 11 το πρωί γίνεται η δημοσιογραφική προβολή του «Midnight in Paris» του Γούντι Αλεν. Ο διεθνής τύπος χαρακτηρίζει την ταινία απλά «συμπαθητική», οι Γάλλοι δημοσιογράφοι δείχνουν ελαφρώς πιο ενθουσιώδεις.

  • Το εξώφυλλο της Liberation γράφει: «Είναι αυτό το τελευταίο φεστιβάλ των Καννών;» προκαλώντας θόρυβο. Η εφημερίδα θεωρεί ότι πολύ σύντομα το σινεμά θα γίνει αποκλειστικά τρισδιάστατο.

  • Στη 1 το μεσημέρι ο Γούντι Αλεν, ο Οουεν Γουίλσον και η Ρέιτσελ ΜακΑνταμς εγκαινιάζουν τις συνεντεύξεις τύπου του φεστιβάλ.

  • Στις 3 το μεσημέρι ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι χαρίζει την πρώτη μεγαλειώδη και συγκινητική στιγμή του φεστιβάλ στην συνέντευξη τύπου με αφορμή την βράβευσή του με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα.

  • Στις 5 το μεσημέρι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο από τη θέση του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ δηλώνει: «Δεν ξέρω τι ψάχνω. Αλλά σίγουρα δεν σου τυχαίνει κάθε μέρα να βλέπεις είκοσι ταινίες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε διακοπές». Αφορμή η συνέντευξη τύπου της κριτικής επιτροπής με παρόντες τους Ούμα Θέρμαν, Τζόνι Το, Ολιβιέ Ασαγιάζ κ.ά.

  • Η Φέι Ντάναγουεϊ και ο Τζέρι Σάτσμπεργκ εμφανίζονται στις Κάννες. Αφορμή η επίσημη αφίσα του φεστιβάλ που βασίζεται σε μια φωτογραφία της Ντάναγουεϊ που τράβηξε ο Σάτσμπεργκ το 1970.

  • Στις 7 το βράδι ξεκινάει η επίσημη πρεμιέρα του φεστιβάλ. Με σειρά προτεραιότητας προβάλλεται το αποκατεστημένο και έγχρωμο «Ταξίδι στο Φεγγάρι» του Ζορζ Μελιές, βραβεύεται ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τον πρώτο Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στην ιστορία του φεστιβάλ και προβάλλεται το «Midnight in Paris» του Γούντι Αλεν. Στο κόκκινο χαλί περπατούν μαζί με τον Αλεν, ο Οουεν Γουίλσον, η Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, ο Εϊντριεν Μπρόντι με μεγάλη απούσα της βραδιάς την Κάρλα Μπρούνι.

  • Στις 7 το βράδι, την ίδια ώρα με την επίσημη πρεμιέρα του «Midnight in Paris» προβάλλεται η πρώτη ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος, το «Sleeping Beauty» της αυστραλέζας Τζούλια Λι. Η ταινία προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις θυμίζοντας ένα μείγμα της «Βιριδιάνας» και του «Θυρωρού της Νύχτας» χωρίς πραγματικό αντίκτυπο.

  • Λίγο μετά τις 9 το βράδι, η Lady Gaga εμφανίζεται ζωντανά στα πλαίσια μιας εκπομπής του Canal Plus κλείνοντας ιδανικά την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ.

Tags: Cannes 2011