Φεστιβάλ / Βραβεία

Κανείς δεν απαγγέλει Σαίξπηρ όπως η Ελεν Μίρεν

στα 10

Νικήτρια του Fellowship Αward στα φετινά BAFTA, η Ελεν Μίρεν παρέλαβε το βραβείο της από τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ, μίλησε για τους δασκάλους που καθορίζουν την πορεία των ανθρώπων και απήγγειλε Σαίξπηρ... μεγαλοπρεπώς.

Κανείς δεν απαγγέλει Σαίξπηρ όπως η Ελεν Μίρεν

«H Ελεν Μίρεν υπήρξε πάντοτε μια ηθοποιός που ήταν αδύνατον να αγνοήσεις. Ο,τι έκανε ήταν πάντοτε αξιόλογο, πάντοτε σοβαρό και εξαιτίας της ήταν πάντοτε εγγενώς σέξι.»

Με αυτήν την εισαγωγή, ο Τζέρεμι Αϊρονς έπλεξε το εγκώμιο της Ελεν Μίρεν, νικήτρια του φετινού Fellowship Award της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δόθηκε στην τελετή απονομής των φετινών BAFTA. Λίγο πριν, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ προλόγισε το βραβείο σε μια γυναίκα που όπως δήλωσε θα μπορούσε να την αποκαλεί «γιαγιά» του, αναφερόμενος φυσικά στην ερμηνεία της ως Ελισάβετ της Αγγλίας στη «Βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς.

2

Μεγαλοπρεπώς απλή, η Ελεν Μίρεν σηκώθηκε στη σκηνή και μετά από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, μίλησε για τους δασκάλους της και όσους καθορίζουν τη ζωή του κάθε ανθρώπου, πριν μιλήσει για τους υπέροχους ανθρώπους που συγκροτούν το συνεργείο μιας ταινίας (από τον σκηνοθέτη μέχρι τους οδηγούς...) και κλείσει με την απαγγελία του πιο διάσημου κομματιού από το «The Tempest» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους αλλά και σε όσους παρακολούθησαν τηλεοπτικά την απονομή το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα ονειρα.

Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο της Ελεν Μίρεν:


Μετά τη βράβευσή της, η Ελεν Μίρεν δήλωσε πως βρήκε τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ πολύ συμπαθητικό, ενώ μίλησε ξανά για τη σημασία του National Youth Theatre από το οποίο ξεκίνησε και η ίδια, τον μοναδικό τρόπο που τα φτωχά παιδιά μπορούν να γίνουν ηθοποιοί, αφού οι σχολές υποκριτικής απευθύνονται μόνο στους πλούσιους.

Η Μίρεν αφιέρωσε το βραβείο της στην δασκάλα της στο σχολείο Αλις Γουέλντινγκ που πέθανε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 102 ετών: «Ηταν ο άνθρωπος που με ενθάρρυνε να γίνω ηθοποιός. Ηταν η μόνη που μου έδωσε την οποιαδήποτε ενθάρρυνση και με οδήγησε στο National Youth Theatre.»

2

Διαβάστε ακόμη: