Buzz

Δικαστής στις ΗΠΑ βάζει στοπ στις αιτήσεις του Ρομάν Πολάνσκι για να κλείσει η περιβόητη υπόθεση βιασμού

στα 10

Ένα βήμα μπρος, δέκα βήματα πίσω φαίνεται να κάνει τελικά η υπόθεση επιστροφής του Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ μετά κι από αυτή την υπόθεση Δικαστή του Λος Άντζελες.

Δικαστής στις ΗΠΑ βάζει στοπ στις αιτήσεις του Ρομάν Πολάνσκι για να κλείσει η περιβόητη υπόθεση βιασμού

Τους τελευταίους μήνες ο Ρομάν Πολάνσκι, μέσω των δικηγόρων του, προσπαθούσε να επιστρέψει στην Αμερική για να κλείσει την διαβόητη υπόθεση βιασμού που τον κρατάει εξόριστο από το 1977 (διαβάστε περισσότερα εδώ). Σε μια αναπάντεχη τροπή των πραγμάτων όμως, ένας Δικαστής απέρριψε την όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλουν οι δικηγόροι του σκηνοθέτη του τελευταίους μήνες.

Την Δευτέρα που μας πέρασε ο Δικαστής Σκοτ Γκόρντον, στην 13σέλιδη απόφασή του, γράφει πως ο Πολάνσκι δεν μπορεί να αφήσει την υπόθεση βιασμού πίσω του μέχρι να επιστρέψει στην Αμερική και να δικαστεί κανονικά. Πιο συγκεκριμένα ο Δικαστής γράφει πως «ο Πολάνσκι δεν μπορεί να ζητάει την επιείκεια του Δικαστηρίου, ενώ ταυτόχρονα το περιφρονεί». Τα Δικαστήρια της Καλιφόρνια έχουν πει κατ’ επανάληψη πως ο Πολάνσκι δεν μπορεί δικαστεί από απόσταση. Να θυμίσουμε πως είχε πάλι απορριφθεί η αίτηση του Ρόμαν Πολάνσκι, πριν λίγα χρόνια, να κλείσει μια για πάντα η υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα: To κορίτσι που καταδίκασε για πάντα τον Ρόμαν Πολάνσκι

polanski

Ο συνήγορος του Πολάνσκι Χάρλαντ Μπράουν, μιλώντας στο Variety, είπε πως η απόφαση του Γκόρντον αγνόησε τον ισχυρισμό του ότι ο προεδρεύων Δικαστής του δικαστικού συστήματος του Λος Άντζελες έκανε παράβαση καθήκοντος όταν εξέδωσε «μυστικές εντολές» στα δικαστήρια για να αποφανθούν κατά του Πολάνσκι σε μια προηγούμενή του προσπάθεια να επιλύσει το ζήτημα.

Ταυτόχρονα, οι συνήγοροί του υποστηρίζουν πως υπάρχουν και διαφορα emails (διαβάστε περισσότερα) που στην ουσία αθωώνουν τον Πολάνσκι, δίνοντας μια νέα αναπάντεχη τροπή στην υπόθεση αφού ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λος Αντζελες, Λάρι Π. Φίντλαρ, υποστηρίζει πως αν ο Πολάνσκι επέστρεφε στην Αμερική για να δικαστεί, το πιο πιθανό θα ήταν να αθωωθεί, όχι σε σχέση με τα γεγονότα της υπόθεσης, αλλά λόγω κακοδικίας του πίσω στο 1977. «Δεν αναφέρουν καν τα emails. Δεν θα τελειώσει ποτέ αυτό μέχρι κάποιος πάρει και διαβάσει αυτά τα emails», συνεχίζει ο Μπράουν.

Ο Πολάνσκι χρόνια προσπαθεί να πείσει τα αμερικανικά δικαστήρια να ανοίξουν τη σφραγισμένη συμφωνία που είχε κάνει με το Δικαστή Λόρενς Ρίτενμπαντ πίσω στο 1977 πως αν παραδεχτεί πως είναι ένοχος θα κάνει μόνο 48 μέρες φυλακής και στη συνέχεια θα ήταν ελεύθερος. Ο Δικαστής δεν τήρησε το λόγο του και ανασκευάζοντας την αρχική του απόφαση ζήτησε ο Πολάνσκι να μείνει στη φυλακή για 50 ολόκληρα χρόνια, ενώ ο ίδιος μπήκε στη φυλακή Chino State Prison για 42 μέρες.

Διαβάστε ακόμα: Αναλύοντας τον Ρόμαν Πολάνσκι!

polanski O Ρομάν Πολάνσκι μαζί με τον ιδρυτή του Playboy Χιου Χέφνερ, σε μια συνέντευξη τύπου.

Ο Μπράουν συνεχίζει επίσης να λέει πως κατά την περίοδο της υπό κράτησής του στη φυλακή Chino State Prison ο Πολάνσκι έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του, και ζήτησε το γραφείο του Εισαγγελέα να υποχρεωθεί να αποκαλύψει την ποινή του Δικαστή Λόρενς Ρίτενμπαντ. Ο Μπράουν μάλιστα είχε προσπαθήσει πολλές φορές να ζητήσει να γίνει η δίκη ερήμην του Πολάνσκι, χωρίς όμως καμιά επιτυχία.

Ο Γκόρντον μάλιστα συνεχίζει στην απόφασή του πως «ο Πολάνσκι δεν δικαιούται να επικαλεστεί την εξουσία αυτού του Δικαστηρίου για να ακούσει τα αιτήματά του, όταν ο ίδιος μάλιστα περιφρονεί την έννομη τάξη του ίδιου του Δικαστηρίου». Επίσης απέρριψε το αίτημα του Μπράουν ότι το Δικαστήριο της Καλιφόρνια να δεχτεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας η οποία απαγορεύει την επέλαση του Πολάνσκι γράφοντας πως «ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την φυγοδικία για να λάβει την απόφαση από ένα Πολωνικό Δικαστήριο, δεσμεύοντας ταυτόχρονα και αυτό εδώ το Δικαστήριο από το οποίο έφυγε».

polanski

Τέλος ο Γκόρντον γράφει πως όλα τα Δικαστήρια αλλά και το Εφετείο έχουν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα του Πολάνσκι. «Καμία επαρκής ή επιτακτική δικαιολογία δεν έχει παρουσιαστεί από τον υπογράφοντα», καταλήγει ο Γκόρντον. Το γραφείο του Εισαγγελέα δεν έχει κάνει καμιά δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο Γκόρντον θα ξανασυναντηθεί με τον Μπράουν στις 26 Απριλίου για να αποφασίσει αν θα ανοίξουν τα έγγραφα του Ρότζερ Γκάνσον, του πρώτου Εισαγγελέα αυτής της πολύκροτης υπόθεσης.

Από την πλευρά του ο Ρομάν Πολάνσκι υποστήριζει πως θέλει επιτέλους να επισκεφθεί τον τάφο της Σάρον Τέιτ - συζύγου του που δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Τσαρλς Μάνσον (διαβάστε εδώ αναλυτικά) αλλά και να δει την κόρη του που ζει στο Λονδίνο, μέρος στο οποίο επίσης δεν μπορεί να πάει αφού ενδέχεται να εκδοθεί από τις δικαστικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη

polanski