Buzz

Ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ περπατά στον ουρανό. Φωτογραφίες και τρέιλερ από το «The Walk»

στα 10

Η νέα ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις μεταφέρει στο σινεμά την ιστορία του «Man on Wire» - Φιλίπ Πετί. Δείτε τις πρώτες εικόνες.

Ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ περπατά στον ουρανό. Φωτογραφίες και τρέιλερ από το «The Walk»

Σχεδόν όσο θόρυβο έκανε ο Φιλίπ Πετί το 1974 με τη ριψοκίνδυνη, προκλητική και… απογειωτική «παράστασή» του, άλλο τόσο έκανε και το ντοκιμαντέρ «Man on Wire» το 2008. Ο Γάλλος ακροβάτης Φιλίπ Πετί, στις 7 Αυγούστου 1974, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 25 του χρόνια, πραγματοποίησε ένα σκανταλιάρικο άθλο: περπάτησε (για 45 λεπτά, κάνοντας οκτώ διαδρομές πέρα-δώθε), σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center, 411 μέτρα από το έδαφος, χωρίς την άδεια του Δήμου ή οποιασδήποτε αρχής. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν ο Πετί να συλληφθεί από τους εντυπωσιασμένους αστυνομικούς, οι οποίοι κατέγραψαν το συμβάν ως «παρατήρηση ενός άντρα σε σύρμα», απ’ όπου και ο ακροβάτης πήρε το παρατσούκλι του.

Μια τριακονταετία αργότερα, ο Βρετανός ντοκιμαντερίστας Τζέιμς Μαρς (του οποίου, πιο πρόσφατα, θαυμάσαμε το «Project Nim»), σκηνοθέτησε ένα από τα πιο πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου, δίνοντάς του τον ίδιο τίτλο: «Man on Wire». Η ταινία βραβεύτηκε με Οσκαρ, BAFTA, Independent Spirit Award, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στο Σάντανς, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στο Φεστιβάλ του Τορόντο, μονοπώλησε τα βραβεία ντοκιμαντέρ σε όλες τις ενώσεις κριτικών της χρονιάς και γενικώς απογειώθηκε ακόμα πιο ψηλά κι από τον Φιλίπ Πετί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους.

Τώρα, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, αποφάσισε να μεταφέρει το ντοκιμαντέρ του Τζέιμς Μαρς (με τη σειρά του βασισμένο στα απομνημονεύματα του Πετί), σε ταινία μυθοπλασίας – πράγμα εξαιρετικά ταιριαστό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ταινίες του Ζεμέκις πάντα ασχολούνται (με πετυχημένο ή χλιαρό τρόπο) με την προσπάθεια ενός ατόμου απέναντι στην πεπατημένη, όπως τα «Forrest Gump», «Contact», «Ο Ναυαγός», ακόμα και το πιο πρόσφατο «Flight» με τον Ντενζέλ Γουόσινγκτον, που ωστόσο δε βγήκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες.

Η ταινία του Ζεμέκις μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της, σε 3D, έχει μετονομαστεί από «To Reach the Clouds» (όπως ήταν ο αρχικός τίτλος της αυτοβιογραφίας του Φιλίπ Πετί) σε «The Walk» και προορίζεται για τις αίθουσες σε αρκετό καιρό από τώρα, τον Οκτώβριο του 2015. Εκτός από την παραγωγή και τη σκηνοθεσία, ο Ζεμέκις υπογράφει και το σενάριο: «Πάντα βλέπουμε την πιο βαρετή γωνία όταν κοιτάζουμε κάποιον να περπατά ψηλά πάνω σε σύρμα,» λέει ο Ζεμέκις. «Πάντα κοιτάζουμε προς τα πάνω. Τώρα θα βάλουμε το κοινό εκεί πάνω, μαζί με τον Πετί!» Ο Ζεμέκις αντιμετωπίζει την ταινία του ως φόρο τιμής στην πόλη της Νέας Υόρκης και στους Δίδυμους Πύργους. «Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που περπάτησε εκεί πάνω κι ο μόνος που θα το κάνει ποτέ. Και σ’ αυτό υπάρχει μια όμορφη δύναμη.»

Οσο για τον ίδιο τον Φιλίπ Πετί, αισθάνεται ότι η ταινία θα προσφέρει μια εκπληκτική θέα σ’ εκείνο το πρωινό, σχεδόν τόσο συναρπαστική όσο την είχε δει ο ίδιος: «Φανταστείτε το μεγαλείο,» λέει. «Υπάρχει μια ανάταση όταν είναι μόνο τα πουλιά, ο ουρανός και συ.» Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά το Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ (που νωρίτερα θα δούμε στο «Sin City: A Dame to Kill For», ενώ ο Μπεν Κίνγκσλεϊ θα ενσαρκώσει τον μέντορα του Πετί και η Σάρλοτ ΛεΜπον ένα μέλος της ομάδας του ακροβάτη.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και τις πρώτες φωτογραφίες από την ταινία και προετοιμαστείτε για ένα φιλμ που, όπως λένε οι παραγωγοί του τουλάχιστον, συνδυάζει το «Ocean’s Eleven» με το «Gravity»!

walk01

walk02