Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Γιόνας Μέκας στην Αθήνα, καλεσμένος της Documenta 14

στα 10

Ο σημαντικότερος εν ζωή δημιουργός του αβάν-γκαρντ σινεμά, έρχεται στην Αθήνα με δυο ταινίες - ημερολόγια.

Flix Team
Ο Γιόνας Μέκας στην Αθήνα, καλεσμένος της Documenta 14

«Στις 29 Οκτωβρίου 1949, το General Howze αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης μεταφέροντας 1.352 πρόσφυγες. Ημουν ένας από αυτούς. Εγκαταστάθηκα στο Γουίλιαμσμπεργκ, τη φτωχότερη γειτονιά του Μπρούκλιν, αλλά αυτή ήταν η πιο τυχερή μέρα της ζωής μου.»

Κινηματογραφιστής ή ποιητής; Ο Γιόνας Μέκας είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και με τις δύο του ιδιότητες, που συνδυάζονται στο έργο του. Γεννήθηκε το 1922 στη Λιθουανία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία, σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, πριν τον φέρει ο Οργανισμός Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου ζει ακόμα. Το 1954 ίδρυσε το περιοδικό Film Culture, το 1958 έγινε ο πρώτος κινηματογραφικός κριτικός του Village Voice και το 1964 υπήρξε ο δημιουργός της Cinematheque των Σκηνοθετών, που ακολούθως εξελίχθηκε στην Ανθολογία Κινηματογραφικών Αρχείων (Anthology Film Archives). Εχει γράψει πολλά βιβλία ποίησης και το πλούσιο κινηματογραφικό έργο του περιλαμβάνει τα φιλμ «The Brig» (1963), «Scenes from the Life of George Maciunas» (1992) και «As I Was Moving Ahead I Saw Brief Glimpses of Beauty» (2000).

Με δυο λόγια, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία του σινεμά - και ειδικά του αβάν-γκαρντ σινεμά - θα βρεθεί αύριο ανάμεσά μας.

γιόνας μέκας 607

Την Τρίτη, 25 Απριλίου, στις 20.00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η documenta 14 διοργανώνει μια ειδική προβολή, παρουσία του Γιόνας Μέκας και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της documenta 14, Ανταμ Σίμτσικ. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν δύο ταινίες, που έχουν τη μορφή ημερολογίου, που ανατρέχει στην προσωπική διαδρομή του Γιόνας Μέκας από τη Λιθουανία, στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Reminiszenzen aus Deutschland (Αναμνήσεις από τη Γερμανία), 1971/1993, επεξεργασμένο το 2012, 25’ / Μια μη χρονολογική παρουσίαση της παραμονής του κινηματογραφιστή σε γερμανικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και εκτοπισμένων ατόμων, μια ιστορία που ξεκινά το 1944 και διαρκεί έως το 1949.

Reminiscences of a Journey to Lithuania (Αναμνήσεις από ένα ταξίδι στη Λιθουανία), 1972, 82’ / Ενα κινηματογραφικό ημερολόγιο που συνοδεύεται από αφήγηση, με προσωπικές λήψεις που κινηματογραφήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και χώρους κατά τη διάρκεια της ζωής του σκηνοθέτη.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: