Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Jojo Rabbit» ετοιμάζεται για τα Οσκαρ;

στα 10

Κέρδισε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο κι εδώ κι εφτά χρόνια κάθε ταινία που κερδίζει βρίσκει μερικούς μήνες μετά μια θέση στην πεντάδα της Aκαδημίας.

To «Jojo Rabbit» ετοιμάζεται για τα Οσκαρ;

Το Τορόντο είναι ένα από εκείνα τα φεστιβάλ που ακόμη κι αν έχουν διαγωνιστικό τμήμα, αντίθετα από τις Κάννες ή τη Βενετία, κανείς δεν θυμάται τον νικητή του μερικούς μήνες μετά. Αντίθετα εδώ και χρόνια το βραβείο κοινού του μοιάζει να σηματοδοτεί μια ασφαλή πορεία προς τα Οσκαρ, με το «Πράσινο Βιβλίο» πέρσι να φεύγει το βράδυ της απονομής με το μεγάλο βραβείο.

Δείτε ακόμη: Στο Τορόντο γίνεται (κινηματογραφική) γιορτή

jojo rabbit 607

Το «Jojo Rabbit» το οποίο ο σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι περιγράφει ως «μια σάτιρα εναντία στο μίσος» εκτυλίσσεται την εποχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και παρακολουθεί ένα αγόρι στη Ναζιστική Νεολαία που ανακαλύπτει ότι η μητέρα του προσφέρει καταφύγιο σ' ένα συνομήλικό του Εβραιόπουλο.

Ο ίδιος o Γουαϊτίτι υποδύεται τον Χίτλερ, αλλά στον ρόλο του φανταστικού φιλου του νεαρού αγοριού το οποίο βρίσκει καταφύγιο στην φαντασία του για να ξεφύγει από την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής του.

jojo rabbit 607

Το κοινό του Τορόντο ενθουσιάστηκε αλλά οι κριτικές υπήρξαν αναποφάσιστες με μια μεγάλη μερίδα να επαινεί το φιλμ κι άλλους να το βρίσκουν αδύναμο ή υπερβολικά ευχαριστημένο με τον εαυτό του. Κι αλήθεια είναι πως όπως ο σκηνοθέτης του αναγκάστηκε να υποδυθεί ο ίδιος τον Χίτλερ αφού κανένας ηθοποιός δεν ήθελε να το κάνει, το «Jojo Rabbit» πιθανότατα να μην έχει την ιδια εύκολη διαδρομή προς τα Οσκαρ όσο το περσινό «Πράσινο Βιβλίο», αφού δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο η Ακαδημία είναι έτοιμη για μια σάτιρα για το Ολοκαύτωμα ακόμη κι αν είναι ξεκάθαρα εναντίον του μίσους.


Δείτε επίσης: Ρενέ Ζελβέγκερ Vs. Σκάρλετ Τζοχάνσον: Ο αγώνας για το Οσκαρ Α' Γυναικείου μόλις ξεκίνησε