Buzz

Ο Τζον Μάλκοβιτς «τραγουδάει» ρεμιξαρισμένη την «Αλληγορία του Σπηλαίου» του Πλάτωνα

στα 10

Με αφορμή την Record Store Day στις 27 Νοεμβρίου, ο Τζον Μάλκοβιτς συνεργάστηκε με σειρά μουσικών για να ηχογραφήσει την «Αλληγορία του Σπηλαίου» του Πλάτωνα, έργο του γεννημένου στην Αμερική, Ελληνα δεύτερης γενιάς συνθέτη Ερικ Αλεξανδράκη.

Ο Τζον Μάλκοβιτς «τραγουδάει» ρεμιξαρισμένη την «Αλληγορία του Σπηλαίου» του Πλάτωνα

H ιδέα ήταν απλή, δεδομένου ότι ο Τζον Μάλκοβιτς δεν είναι ένας απλός ηθοποιός ή καλλιτέχνης, αλλά κάποιος που δεν φοβήθηκε ποτέ να ενδώσει ακόμη και στην πιο αναπάντεχη πρόκληση.

Ο Ερικ Αλεξανδράκης, γνωστός μουσικός παιδί Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική πρότεινε στον Τζον Μάλκοβιτς να διαβάσει την «Αλληγορία του Σπηλαίου» από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα πάνω σε δική του σύνθεση και στη συνέχεια να στείλει την ηχογράφηση σε διάφορους μουσικούς προκειμένου να «πειράξουν» το αποτέλεσμα, με σκοπό ο δίσκος να κυκλοφορήσει στις 27 Νοεμβρίου, μέρα της διάσημης Record Store Day.

Το «Like a Puppet Show», όπως είναι ο τίτλος του άλμπουμ περιέχει συνεργασίες με τους Γιόκο Ονο, Σον Λένον, OMD, Efterklang, Placebo, Τhe Dandy Warhols, τον Κρις Στάιν των Blondie, την Ντολόρες Ο' Ριόρνταν των Cranberries, τον Ρικ Οκασεκ των The Cars και άλλους, ενώ το πρότζεκτ συνοδεύεται και από μια φωτογράφηση του Τζον Μάλκοβιτς από τον Sandro, που όλοι θυμόμαστε από το υπέροχο project με τις μεταμορφώσεις του Τζον Μάλκοβιτς σε ήρωες του σινεμά.

Δείτε εδώ αναλυτικά: O Τζον Μάλκοβιτς είναι ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, η Μέριλιν Μονρό...

John Malkovich Like a Puppet

O Ερικ Αλεξανδράκης εξηγεί στο Pitchfork γιατί επέλεξε την «Αλληγορία του Σπηλαίου» του Πλάτωνα: «Σκεφτόμουν τον Τζον και κοιτάζοντας το έργο του, πάντοτε μου φαινόταν σαν ένας φιλοσοφημένος, σκεπτόμενος, δημιουργικός άνθρωπος, οπότε κάτι από ένα φιλόσοφο έμοιαζε να έχει νόημα και η φωνή του ταιριάζει τόσο καλά με το κείμενο.»

Στην λέξη «φιλοσοφημένος», ο Τζον Μάλκοβιτς απαντάει: «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως φιλόσοφο ή ως φιλοσοφημένο. Αλλά όπως είχε γράψει ο Τσάρλι Κάουφμαν στο σενάριο του "Being John Malkovich", στη μια φράση έλεγε πως είμαι "ο Σοπενχάουερ του 20ου αιώνα" και στην άλλη πως είμαι "ένα υπερεκτιμημένο σακί σκατά". Ξέρω ότι τουλάχιστον ένα από τα δύο είναι αλήθεια, οπότε δεν ανησυχώ πάρα πολύ. Προσπαθώ να κάνω τα πράγματα που με ενδιαφέρουν, με συνεργάτες που εμπιστεύομαι ότι κάνουν κάτι που τους ενδιαφέρει. Ετσι μόνο μπορείς να μάθεις κάτι.»

John Malcovich Like a Puppet

Ακούστε παρακάτω ένα απόσπασμα από το «Like a Puppet Show»: το κομμάτι «Cryoblue Chesse O», ρεμιξαρισμένο από τον Ρικ Οκασεκ:


Διαβάστε ακόμη: