Buzz

Η Τζόντι Φόστερ πιστεύει ότι το Χόλιγουντ κάνει κακό στο σινεμά

στα 10

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε τις ανησυχίες της για το πώς τα σύγχρονα μπλοκμπάστερ αλλάζουν τις κινηματογραφικές συνήθειες του κοινού – και, φυσικά, προκάλεσε αντιδράσεις.

Η Τζόντι Φόστερ πιστεύει ότι το Χόλιγουντ κάνει κακό στο σινεμά

Εχετε κουραστεί από τον ορυμαγδό ταινιών με υπερήρωες; Πιστεύετε ότι το Χόλιγουντ το έχει παρακάνει με τα εκκωφαντικά μπλοκμπάστερ και την ατέλειωτη σειρά από ριμέικ, σίκουελ, πρίκουελ και reboot;

Η Τζόντι Φόστερ μάλλον θα συμφωνήσει μαζί σας. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Radio Times, η ηθοποιός και σκηνοθέτης καταφέρθηκε εναντίον των σύγχρονων τάσεων στα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ, και πιο συγκεκριμένα των υπερηρωικών ταινιών που κατακλύζουν την κινηματογραφική παραγωγή του Χόλιγουντ.

«Το να πηγαίνει κανείς σινεμά έχει γίνει σαν θεματικό πάρκο» δήλωσε η Φόστερ. «Το ότι τα στούντιο κατασκευάζουν κακό περιεχόμενο προκειμένου να έχουν απήχηση στις μάζες και τους μετόχους τους είναι σαν το fracking (σ.σ. υδραυλική ρωγμάτωση) – έχει την καλύτερη απόδοση αυτή τη στιγμή, αλλά καταστρέφεις τη γη… Καταστρέφει τις κινηματογραφικές συνήθειες του αμερικανικού πληθυσμού και εν τέλει του υπόλοιπου κόσμου. Δεν θέλω να κάνω ταινίες διακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων για υπερήρωες».

Διαβάστε ακόμη: Κανένας Αρονόφσκι! Η σημασία του να είσαι... μητέρα με τον τρόπο του «Black Mirror»

Jodie Foster 607

Αν και μπορεί να περιέχουν μια υπερβολική δόση καταστροφολογίας, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι τα λεγόμενα της Φόστερ κρύβουν ταυτόχρονα και μια αρκετά μεγάλη δόση αλήθειας, ειδικά έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις που απειλούν να μετατρέψουν τη βιομηχανία του θεάματος σε μονοπώλιο της Disney. Οπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, οι δηλώσεις της προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις. Ανάμεσά τους κι εκείνη του Τζέιμς Γκαν, σκηνοθέτη μιας από τις πιο επιτυχημένες περιπτώσεις υπερηρωικών ταινιών με τους «Φύλακες του Γαλαξία», ο οποίος επιχείρησε ωστόσο να αντιμετωπίσει το θέμα με ωριμότητα και να γεφυρώσει τις διαφορές τους.

«Νομίζω ότι η Φόστερ αντιμετωπίζει το σινεμά με έναν παλιομοδίτικό τρόπο όπου ένα μπλοκμπάστερ δεν μπορεί να αποτελεί τροφή για σκέψη. Είναι συχνά αληθές αλλά όχι πάντα. Οι πεποιθήσεις της είναι αρκετά διαδεδομένες και δεν είναι ολότελα χωρίς βάση. Και λέω ότι δεν είναι χωρίς βάση, γιατί οι περισσότερες ταινίες από τα franchise των στούντιο είναι όντως αρκετά άψυχες – και αυτό αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο για το μέλλον του σινεμά. Αλλά υπάρχουν επίσης κι αρκετές εξαιρέσεις» απάντησε ο Γκαν μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

James Gunn 607 Ο Τζέιμς Γκαν στα γυρίσματα του «Φύλακες του Γαλαξία 2»

«Προκειμένου να επιβιώσει το σινεμά, πιστεύω ότι τα μπλοκμπάστερ ΠΡΕΠΕΙ να έχουν ένα όραμα και μια καρδιά που παραδοσιακά δεν διαθέτουν. Και κάποιοι από εμάς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το να δημιουργώ μπλοκμπάστερ που είναι πρωτότυπα, ανθρώπινα και σκεπτόμενα είναι αυτό ακριβώς που με συνεπαίρνει σε αυτή τη δουλειά».

«Αλλά για να είμαι δίκαιος, κρίνοντας τουλάχιστον από τις δηλώσεις της Φόστερ, δείχνει να αντιμετωπίζει τη δημιουργία ταινιών σαν κάτι που πρωτίστως έχει να κάνει με τη δική της προσωπική της εξέλιξη. Για μένα, αυτό μπορεί να αποτελεί μέρος του γιατί το κάνω αυτό, αλλά το να ξοδεύεις πολλά εκατομμύρια δολάρια για μια ταινία πρέπει να έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από αυτό – είναι επικοινωνία – οπότε η εμπειρία μου είναι απλά μια ακτίνα σε αυτόν τον τροχό. Αλλά σέβομαι τη Φόστερ και ό,τι έχει κάνει για το σινεμά και εκτιμώ τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το τοπίο του Χόλιγουντ».

Ας ελπίσουμε, πάντως, ότι το μέλλον διαγράφεται λιγότερο ζοφερό από αυτό περιγράφει η Φόστερ, κι ότι η ίδια ίσως επηρεάστηκε ελαφρώς από την πρόσφατη συμμετοχή της στο «Black Mirror», για το οποίο σκηνοθέτησε ένα επεισόδιο του τελευταίου κύκλου.

Διαβάστε ακόμη