Buzz

Τζιμ Τζάρμους: Μετά τα βαμπίρ, τι;

στα 10

Με τρία τουλάχιστον μελλοντικά πρότζεκτ συνεχίζει ο Τζιμ Τζάρμους την «ανεξάρτητη» πορεία του στο αμερικανικό σινεμά. Τι ενώνει όμως τον Ιγκι Ποπ με έναν οδηγό λεωφορείου και την αιώνια εφευρετικότητα του Νίκολα Τέσλα;

Τζιμ Τζάρμους: Μετά τα βαμπίρ, τι;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο indiewire, με αφορμή την έξοδο του «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» στις αμερικάνικες αίθουσες, ο Τζιμ Τζάρμους μίλησε για τα επόμενα σχέδιά του και κυρίως για μια ταινία μυθοπλασίας, της οποίας το σενάριο είναι έτοιμο και τα γυρίσματα της ενδέχεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2014.

«Το σενάριο έχει ολοκληρωθεί και όλα, αλλά δεν θέλω να μιλήσω πολύ γι' αυτό. Είμαι λίγο προληπτικός, αλλά μπορώ να πω πως τοποθετείται στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσι. Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο κωμωδία απ' όλες τις ταινίες που έχω κάνει αλλά σίγουρα έχει μέσα της αρκετά αστεία πράγματα.»

Σε άλλη συνέντευξή του στους New York Times, ο Τζάρμους έδωσε και μερικές ακόμη πληροφορίες για την ταινία, λέγοντας πως αφορά έναν οδηγό λεωφορείου και έναν ποιητή στο Νιου Τζέρσι του σήμερα και πως το σενάριο γράφτηκε στα χρόνια που περιμένε να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί».

Τα άλλα πρότζεκτ που ετοιμάζει ο Τζάρμους είναι ένα «ημί-ντοκιμαντέρ» για τον Ιγκι Ποπ και τους The Stooges που ο ίδιος περιγράφει ως «ένα μικρό ποιητικό δοκίμιο» και μία όπερα (!) για τον φυσικό και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, έναν από τους ανθρώπους που ο Τζάρμους έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν τον θαυμασμό που του τρέφει.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2013 με αφορμή την ελληνική πρεμιέρα του «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» (διαβάστε την ολόκληρη εδώ), ο Τζάρμους είχε πει τα ακόλουθα για τον Τέσλα: «Η ιστορία έχει αντιμετωπίσει τον Τέσλα με μεγάλη ειρωνεία. Αλλά εκείνος διαμόρφωσε τη ζωή μας. Είναι αδύνατον να απαριθμήσεις όσα μάς έχει προσφέρει, από το ασύρματο μικρόφωνο, μέχρι το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Τον αντιμετώπισαν ως τρελό, τον έκλεψαν, τον εκμεταλλεύτηκαν, ποτέ δεν του αποδόθηκε σεβασμός κι όμως άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε. Αλλά κυρίως πρέπει να θυμόμαστε το γιατί τον διέψευσαν: ο Νίκολα Τέσλα αναζητούσε τον τρόπο να καταστεί ο πόλεμος αδύνατος (με κάτι σαν ασπίδα, το death ray) και παράλληλα να υπάρχει δωρεάν ενέργεια για όλους. Αυτός ο κρυπτοφασισμός που καθορίζει τον κόσμο μας τα απαγορεύει αυτά, ενώ είναι πραγματικά εφικτά. Για τα απαρχαιωμένα αυτοκίνητα υπάρχουν εναλλακτικές και για την ενέργεια το ίδιο. Οι λίγοι άνθρωποι που ελέγχουν αυτόν τον πλούτο είναι μεγάλες εταιρείες και το εμποδίζουν. Πρέπει να θυμόμαστε τι ήθελε για μας ο Τέσλα. Είναι πολύ σημαντικός για το πώς ζούμε. Οι ιδέες και τα ιδανικά του είναι πολύ πολύτιμα αλλά τα ξεχνούν. Ελπίζω ότι δε θα ξεχαστεί και όποτε μπορώ, προσπαθώ να τον θυμίζω»

Διαβάστε ακόμη: