Buzz

Από τον μπαμπούλα της παιδικής μας ηλικίας στα σκοτάδια της Ιστορίας

στα 10

Η ταλαντούχα Αυστραλή δημιουργός του «The Babadook» ετοιμάζεται να εξερευνήσει μια μελανή σελίδα από την ιστορία της χώρας της στο «The Nightingale».

Από τον μπαμπούλα της παιδικής μας ηλικίας στα σκοτάδια της Ιστορίας

Το «The Babadook» είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών, μια πρωτότυπη ματιά πάνω στους μπαμπούλες της παιδικής μας ηλικίας και συνάμα μια ανατριχιαστική αλληγορία για τα συχνά αβάσταχτα βάρη της μητρότητας, η οποία έκανε γνωστό σχεδόν εν μία νυκτί το όνομα της σκηνοθέτιδας Τζένιφερ Κεντ.

Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς, που όλοι περίμεναν ότι η Αυστραλή δημιουργός θα εκμεταλλευόταν γρήγορα τις πόρτες που άνοιξαν διάπλατα στο Χόλιγουντ μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο της και θα περνούσε άμεσα στο αναπόφευκτο blockbuster-ανάθεση, ειδικά μετά τις πιέσεις που δέχονται πρόσφατα τα στούντιο για την πρόσληψη γυναικών σκηνοθετών στα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους.

Διαβάστε ακόμη: Από τον τρόμο του «Babadook» στον τρομερό έρωτα του «Alice+Freda»

The Babadook Σκηνή από την προηγούμενη ταινία της Τζένιφερ Κεντ, «Babadook: Οι Σελίδες του Τρόμου»

Αλλά όχι... Οπως αποκαλύπτει, όμως, η Κεντ στη Guardian αυτό δεν είναι επειδή δεν δέχτηκε τις ανάλογες προτάσεις, αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες ότι μπορεί να της ζητήθηκε ακόμα και να αναλάβει κάποια υπερηρωική ταινία: «Είναι αστείο, όταν ακούω ανθρώπους να γκρινιάζουν, “Μα στις γυναίκες σκηνοθέτιδες δεν προτείνονται ποτέ αυτές οι μεγάλες εμπορικές ταινίες... και τι γίνεται με την Τζένιφερ Κεντ; Δεν κάνει τίποτα!” Τα διαβάζω και χαχανίζω γιατί, λοιπόν, δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει από την πλευρά μου – τι αρνούμαι ουσιαστικά να κάνω». Σε πείσμα όλων, η Κεντ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη συμβουλή του Ντέιβιντ Λιντς: «Να είσαι πολύ ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου και οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν σε αυτό και θα σου δώσουν χρήματα να κάνεις περισσότερα».

Η μόνη πρόταση την οποία η Κεντ έχει μέχρι σήμερα δεχτεί με χαρά είναι η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος «Alice+Freda» της Αλέξις Κόου, το οποίο η σκηνοθέτιδα περιγράφει με ενθουσιασμό ως «μια σκοτεινή, αλλόκοτη, γοτθική λεσβιακή ερωτική ιστορία», βασισμένη στην πραγματική σχέση ανάμεσα σε δυο έφηβες γυναίκες στο Μέμφις του 1892, που έφτασαν μέχρι το έγκλημα προκειμένου να προστατεύσουν τον έρωτά τους.

Οσο κι αν μας ιντριγκάρει το παραπάνω σχέδιο, όμως, φέρνοντας στο μυαλό μνήμες από τα υπέροχα «Ουράνια Πλάσματα» του Πίτερ Τζάκσον, η Κεντ έχει σκοπό να παραμείνει προς το παρόν για λίγο ακόμα στην πατρίδα της προκειμένου να γυρίσει πρώτα μια άλλη ταινία, με τίτλο «The Nightingale». Που, ομολογουμένως, ακούγεται εξίσου συναρπαστική.

Jennifer Kent 3 Τζένιφερ Κεντ

Το «The Nightingale» θα εκτυλίσσεται στην Τασμανία του 1929 και θα ακολουθεί μια νεαρή Ιρλανδέζα κατάδικο με το όνομα Κλερ, η οποία αναζητά εκδίκηση για τη δολοφονία της οικογένειάς της και βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο ενός περιθωριακού νεαρού Αβορίγινα, στοιχειωμένου κι αυτού από το βίαιο παρελθόν του.

«Σίγουρα δεν πρόκειται για μια ταινία τρόμου, αλλά είναι ένας εξαιρετικά τρομακτικός κόσμος» περιγράφει η Κεντ για το φιλμ, το οποίο θα επιχειρεί μια σκληρή αλλά ρεαλιστική ματιά στη σκοτεινή αποικιακή ιστορία της περιοχής, σε μια εποχή όπου οι χειρότεροι εγκληματίες της βρετανικής αυτοκρατορίας εξορίζονταν εκεί, ενώ ταυτόχρονα οι ιθαγενείς κάτοικοι υπέφεραν.

Ενας δυνατός γυναικείος χαρακτήρας, μια ζοφερή πτυχή της Ιστορίας, το σαγηνευτικό σκηνικό των κλειστοφοβικών δασότοπων της Τασμανίας και μια δημιουργός πού σίγουρα έχει περίσσιο ταλέντο και πολλά ακόμα να πει, συνθέτουν ένα φιλμ που σίγουρα θέλουμε να δούμε να γίνεται πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό. Κι αν όλα πάνε καλά, το «The Nightingale» θα κυκοφορήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη

Jennifer Kent 1