Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Τζεφ Μπρίτζες αφιερώνει το National Board of Review βραβείο του στους διαδηλωτές του Standing Rock

στα 10

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο ηθοποιός δεν αμέλησε να συνδέσει την πραγματικότητα με την πολιτική πλευρά του «Hell or High Water» («Πάση Θυσία») - την ταινία για την οποία κέρδισε το βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου από τους κριτικούς του National Board of Review.

Ο Τζεφ Μπρίτζες αφιερώνει το National Board of Review βραβείο του στους διαδηλωτές του Standing Rock

Στο «Πάση Θυσία» (««Hell or High Water»») του Ντέιβιντ Μακένζι, το νεογουέστερν που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο 69ο Φεστιβάλ Καννών, ο Τζεφ Μπρίτζες ερμηνεύει έναν πεισματάρη Τεξανό Σερίφη, ο οποίος βρίσκεται στα ίχνη δύο ληστών τραπεζών, παρέα με τον επί χρόνια πιστό ινδιανικής καταγωγής βοηθό του. Από την μία η ιστορία των δύο αδελφών που οδηγούνται στις ληστείες από τα χρέη μίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που σιγοβράζει, αδυνατώντας να συντηρήσουν τη Γη των οικογενειών τους, που έχουν παραδοθεί στον νόμο των τραπεζών, κι από την άλλη η σχέση του λευκού Αμερικανού με τον γηγενή κάτοικο της Αγριας Δύσης (ο οποίος συμβολικά και βουβά θέτει το ερώτημα: «σε ποιον πραγματικά ανήκει αυτή η Γη;»), όλα συντελούν στην ουσιαστική, μεγάλη εικόνα της ταινίας: μίας χώρας που πληρώνει τις αμαρτίες της.

Διαβάστε ακόμα: Κάννες 2016: Οι αδελφοί Κοέν συναντούν την οικονομική κρίση στο εξαιρετικό «Hell or High Water» του Ντέιβιντ Μακένζι

Hell or High Water 607

Ο Τζεφ Μπρίτζες, ο οποίος αριστοτεχνικά ακροβατεί ανάμεσα σε έναν απολαυστικό (και σε αρκετές στιγμές χιουμοριστικό) χαρακτήρα κι έναν βαθιά συγκινητικό αντιήρωα, έχει επάξια κερδίσει το απαιτούμενο buzz που θα τον οδηγήσει στο κόκκινο χαλί των Οσκαρ και στην πεντάδα του Β' Ανδρικού ρόλου.

Προς το παρόν: χαίρεται μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία (θα δούμε την Κυριακή το βράδυ πόσες θα κερδίσει η ταινία του Μακένζι, καθώς είναι υποψήφια σε 3 κατηγορίες) και έχει ήδη αποσπάσει 4 βραβεία κριτικών επιτροπών της Αμερικής, με αποκορύφωμα αυτό του National Board of Review.

Διαβάστε αναλυτικά: Χρυσές Σφαίρες 2017: Οι Υποψηφιότητες

Jeff Bridges National Board 607 1

Ο 68χρονος πρωταγωνιστής, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του, δεν ξέχασε να κάνει τη σύνδεση του μηνύματος της ταινίας με το πολύ επίκαιρο πολιτικό παρόν: σε ποιον ανήκει η Γη; Τι συνέβη με τις διαδηλώσεις στο Standing Rock; Πώς τοποθετήθηκαν οι λευκοί Αμερικανοί και πώς οι φυλές των Ινδιάνων της περιοχής; Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε;

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τζεφ Μπρίτζες ήταν, είναι και θα είναι ο coolest dude

Jeff Bridges 607 2

Ολοκληρώνοντας τον ευχαριστήριο λόγο του, είπε ο Μπρίτζες:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στο Standing Rock, τους διαδηλωτές κι όλους όσους υποστήριξαν τον αγώνα τους. Η ταινία δείχνει ξεκάθαρα τις επιπτώσεις ενός τόπου που οι άνθρωποι κοιτούν μόνο το συμφέρον τους, και τι αυτό συνεπάγεται - όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για ολόκληρο τον τόπο. Οι διαδηλωτές στο Standing Rock όχι απλά δεν κοίταξαν το συμφέρον τους, αλλά φρόντισαν για το καλό όλων μας - αγωνίστηκαν ώστε να ζήσουμε σ' έναν μη ανεπανόρθωτα μολυσμένο πλανήτη. Τους στηρίζω, τους χειροκροτών και αποδέχομαι το βραβείο εκ μέρους τους.

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω. The Dude abides.

Jeff Bridges National Board 607 2

Διαβάστε περισσότερα: