Buzz

Ο Τζέιμς Κάμερον δηλώνει πως η «Wonder Woman» αποτελεί ένα βήμα πίσω για τους γυναικείους χαρακτήρες στο Χόλιγουντ

στα 10

Σε μια συνέντευξή του, ο Τζέιμς Κάμερον κατέκρινε το πώς το Χόλιγουντ απεικονίζει την «Wonder Woman», και οι αντιδράσεις της ίδιας της Πάτι Τζένκινς και των υποστηρικτών της δεν άργησαν να έρθουν.

Ο Τζέιμς Κάμερον δηλώνει πως η «Wonder Woman» αποτελεί ένα βήμα πίσω για τους γυναικείους χαρακτήρες στο Χόλιγουντ

Η ταινία της Πάτι Τζένκινς «Wonder Woman» ακόμα και τώρα, μήνες μετά την προβολή της στου κινηματογράφους, δεν παύει να προκαλεί αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε όλα όσα συνέβησαν μετά την επιλογή ενός κινηματογράφου στο Αλαμο του Τέξας να προβάλει την ταινία αποκλειστικά σε γυναίκες. Για πολλούς το φιλμ της Τζέκινς αποτελούσε ένα σύμβολο της γυναικείας δύναμης, ακόμη και η Λουπίτα Νιόνγκ’ο είχε γράψει μια ενθουσιώδη κριτική, ενώ κάποιοι την χαρακτήρισαν ως και μια φεμινιστική υπερηρωική ταινία.

Διαβάστε ακόμα: Το «Wonder Woman» είναι η πιο εμπορική live action ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη - περίπου

wonder woman

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος είναι γνωστός για το ότι βάζει γυναίκες πρωταγωνίστριες στο επίκεντρο των ταινιών του, όπως την Σάρα Κόνορ στο «Terminator» και την Ελεν Ρίπλεϊ στο «Aliens», σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην Gurdian έκανε κάποιες δηλώσεις για την ταινία «Wonder Woman» που πραγματικά προκαλούν ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «όλα αυτά τα αυτό-συγχαρητήρια και αυτό-καλοπιάσματα που κάνει το Χόλιγουντ για την ‘Wonder Woman’ είναι τελείως λανθασμένα». Πιστεύει πως οι άντρες του Χόλιγουντ συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο πράγμα κάνοντας την Wonder Woman, σαν χαρακτήρα, να γίνεται ένα ακόμη αντικείμενο πόθου. «Δεν λέω πως ήταν κακή ταινία, αλλά όλο αυτό είναι ένα βήμα πίσω», συνεχίζει ο σκηνοθέτης. Δεν παύει να συγκρίνει την Wonder Woman ως χαρακτήρα και με την Σάρα Κόνορ λέγοντας πως «η Σάρα Κόνορ δεν ήταν όμορφη. Ηταν δυνατή, με πολλά προβλήματα και κακή μητέρα, αλλά απέκτησε τον σεβασμό του κοινού με όλα όσα πέρασε. Και για μένα όλο αυτό είναι τόσο λογικό. Θέλω να πω πως το μισό κοινό είναι γυναίκες».

Διαβάστε ακόμα: «Professor Marston and the Wonder Women»: Αυτή είναι η αληθινή ιστορία του δημιουργού της «Wonder Woman»

patty jenkins

Φυσικά η απάντηση της Πάτι Τζένκινς δεν άργησε να έρθει. Η σκηνοθέτης με ένα σε μια δήλωσή της που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter αποστόμωσε τον Κάμερον λέγοντας πως «η ανικανότητα του Τζέιμς Κάμερον να καταλάβει το τι ακριβώς είναι η Wonder Woman, ή τι σημαίνει για όλες τις γυναίκες του κόσμου δεν είναι παράλογο μια και ο ίδιος, όσο καλός σκηνοθέτης κι αν είναι, δεν είναι γυναίκα».

Και συνεχίζει λέγοντας «οι δυναμικές γυναίκες είναι υπέροχες. Εκτίμησα τον έπαινό του για την ταινία μου ‘Monster’ και για την απεικόνιση μιας δυναμικής αλλά ταυτόχρονα και κατεστραμμένης γυναίκας. Αλλά αν οι γυναίκες πρέπει να είναι σκληρές, δυνατές και ταλαιπωρημένες για να είναι δυναμικές, και δεν είμαστε ελεύθεροι για να δώσουμε μια πολυδιάστατη εικόνα των γυναικών ή να γιορτάσουμε τις γυναίκες παντού επειδή είναι όμορφες και γεμάτες αγάπη, τότε δεν έχουμε προχωρήσει αρκετά. Πιστεύω πως οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να είναι ΤΑ ΠΑΝΤΑ όπως και οι αντρικοί χαρακτήρες. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε μια δυναμική γυναίκα. Και το μεγάλο γυναικείο κοινό που έκανε την ταινία μια μεγάλη επιτυχία, μπορεί σίγουρα να κρίνει και να επιλέξει τα δικά του ινδάλματα στην πορεία».

Πολλοί ήταν και αυτοί που έτρεξαν να υποστηρίξουν την Πάτι Τζέκινς στο twitter κάνοντας έτσι άλλους να σκεφτούν λίγο περισσότερο πριν αρχίζουν να κάνουν ανάλογες δηλώσεις για το πως πρέπει και πως όχι να απεικονίζονται οι γυναίκες στο Χόλιγουντ.

Διαβάστε ακόμη