Φεστιβάλ / Βραβεία

Παναχί και Ρασούλοφ «παρανόμως» στις Κάννες

στα 10

Δυο καινούριες ταινίες από τον Τζαφάρ Παναχί και τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ, δυο σκηνοθέτες καταδικασμένους με αυστηρές ποινές από το Ιρανικό καθεστώς, προστέθηκαν στο πρόγραμμα των Καννών.

Παναχί και Ρασούλοφ «παρανόμως» στις Κάννες
Τζαφάρ Παναχί

O Τζαφάρ Παναχί και ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, δυο σκηνοθέτες που βρίσκονται σε διωγμό από το καθεστώς του Ιράν, έχοντας καταδικαστεί σε εφτάχρονη φυλάκιση και εικοσαετή απαγόρευση εργασίας στο σινεμά, ποινές στις οποίες έχουν κάνει έφεση, θα είναι «παρόντες» με δυο ταινίες τους στις Κάννες. Οι ίδιοι φυσικά θα απουσιάζουν καθώς έχει απαγορευτεί η έξοδός τους από τη χώρα, αλλά τα φιλμ τους θα καταφέρουν να ταξιδέψουν ακόμη κι αν γυρίστηκαν παράνομα.

Το «Good Bye» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ που θα προβληθεί στο Un Certain Regard, είναι η ιστορία ενός νεαρού δικηγόρου που προσπαθεί να βρει βίζα για να βγει από τη χώρα, κάτι που και ο ίδιος είχε προσπαθήσει να κάνει τον περασμένο χειμώνα.

Η ταινία του Τζαφάρ Παναχί (σε συν σκηνοθεσία Μοτζτάμπα Μιρταχμάς) «This is not a Film», που θα αποτελέσει μια ειδική προβολή στο επίσημο πρόγραμμα, μιλά για τους μήνες της αναμονής του αποτελέσματος της έφεσής του, μέσα από την καταγραφή μιας μέρας στη ζωή του, που μας βοηθά να αντιληφθούμε την κατάσταση του Ιρανικού σινεμά σήμερα.

«Οι ταινίες των δυο δημιουργών και ο τρόπος που έγιναν, είναι από μόνες τους μια πράξη αντίστασης στην δικαστική απόφαση που τους αφορά» δήλωσε ο Τιερί Φρεμό διευθυντής του Φεστιβάλ. «Το ότι τις έστειλαν στις Κάννες, την ίδια εποχή, τον ίδιο χρόνο, όταν αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα, είναι μια πράξη γεμάτη κουράγιο με ένα σημαντικό καλλιτεχνικό μήνυμα. Οι Κάννες είναι ένας διεθνής θεσμός που τους προστατεύει και είμαστε σίγουροι ότι οι επαγγελματίες του σινεμά απ όλο τον κόσμο, είμαστε σίγουροι ότι θα συνταχθούν στην Κρουαζέτ, σε μια άτυπη καλλιτεχνική αδελφότητα».

Οσο για τον Τζαφάρ Παναχί σε μήνυμά του δήλωσε «τα προβλήματά μας, είναι μαζί και η περιουσία μας. Αντιλαμβανόμενοι αυτό το πολλά υποσχόμενο παράδοξο, κατορθώσαμε να μην χάσουμε την ελπίδα μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, αφού πιστεύουμε ότι όπου κι αν ζούσαμε στον πλανήτη θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, μικρά η μεγάλα. Αλλά είναι καθήκον μας να μην ηττηθούμε και να βρούμε λύσεις».