Buzz

«Interstellar»: Πριν τα άστρα, ο Κρίστοφερ Νόλαν κι ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ ταξιδεύουν στο Comic-Con

στα 10

Στην πρώτη τους εμφάνιση στην πιο geeky γιορτή του πλανήτη, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής μίλησαν για μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

«Interstellar»: Πριν τα άστρα, ο Κρίστοφερ Νόλαν κι ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ ταξιδεύουν στο Comic-Con

Παρ΄ότι και οι δυο θα είχαν την δυνατότητα να το κάνουν και στο παρελθόν, ούτε ο ΜακΚόναχεϊ ούτε ο Νόλαν είχαν ποτέ στο παρελθόν βρεθεί ξανά στο Comic-Con.

Στην πραγματικότητα, ακόμη κι αν ο Νόλαν έχει στο ιστορικό του μια σειρά από ταινίες που θα έμοιαζαν ιδανικές για το κοινό του Comic-Con, ήταν ο ίδιος που έδειχνε πάντα, μια ιδέα πιο εγκεφαλικός απ΄όσο το παθιασμένο για pop culture και υπερήρωες κοινό ίσως μπορούσε να απολαύσει.

Καθόλου παραδόξως, το έκανε για το «Interstellar», μια ταινία που μοιάζει ίσως η πλέον εγκεφαλική του και που προφανώς, χρειάζεται ακόμη περισσότερο την στήριξη μιας φανατικής ομάδας θεατών.

Και γι αυτό πιθανότατα ξεκίνησε μιλώντας για το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται εκεί και να ευχαριστήσει το κοινό για την στήριξή του στο παρελθόν με αληθινά θερμά λόγια.

1

Πριν από τον Νόλαν όμως, στην σκηνή ανέβηκε ο πρωταγωνιστής του, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει ο,τιδήποτε για την ιστορία και την υπόθεση της ταινίας, λέγοντας απλά πως είναι «με διαφορά για την πιο φιλόδοξη ταινία που έχει γυρίσει ποτέ ο Κρίστοφερ Νόλαν». Μίλησε επίσης για το πως πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, περιγράφοντας μια μάλλον όχι τυπική διαδικασία casting. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ατζέντης του τον ενημέρωσε ότι ο Νόλαν ενδιαφερόταν να κουβεντιάσουν ένα νέο σενάριο που είχε, κι έτσι ο ΜακΚόναχεϊ πήγε να τον συναντήσει. «Βρεθήκαμε στο σπίτι του και μιλήσαμε για ώρες. Δεν μου είπε ούτε μία λέξη για την ταινία ή για το αν θα έχω έναν ρόλο σε αυτή. Αλλά προφανώς του άρεσα κι εγώ χάρηκα πολύ που γνωριστήκαμε. Μια εβδομάδα αργότερα ήρθε το σενάριο, το διάβασα πολλές φορές και φυσικά είπα ναι».

1

Σύμφωνα με τον ΜακΚόναχεϊ αυτό που ενδιαφέρει τον Νόλαν είναι να κάνει πάντα κάτι πρωτότυπο με νεωτερικό τρόπο. «Δεν έχει σημασία αν είναι μια σπουδαία ιστορία από μια ιδέα του Στάνλεϊ Κιουμπρικ. Θα την εκτιμήσει, αλλά δεν θα την επαναλάβει. Κι όταν δουλεύεις μαζί του βλέπεις ότι έχει συλλάβει απόλυτα τον κόσμο της ταινίας τόσο ώστε έμοιαζε σαν να γυρίζουμε ένα μικρό ανεξάρτητο φιλμ. Δυο ή τρεις λήψεις και πάμε στην επόμενη. Ειναι ένας άνθρωπος που πάντα ψάχνει κάτι που βρίσκεται πιο μακριά από αυτό που μπορεί εύκολα να αγγίξει».

Μπορεί σύμφωνα με τον ΜακΚόναχεϊ να αναζητά πάντα το καινούριο, αλλά όταν ο Νόλαν ρωτήθηκε για τις επιρροές του εκείνος απάντησε διασκεδάζοντάς το: «δεν θα ήθελα να σας κάνω μια λίστα γιατί τότε θα ανακαλύπτατε όλα όσα έχω κλέψει στην καριέρα μου» αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να μιλήσει γι αυτές: «Το “2001”, το “Blade Runner” το οποίο ήταν πάντα μια από τις αγαπημένες ταινίες μου, αλλά μου αρέσει μια μεγάλη γκάμα από πράγματα. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιρροή μου όμως υπήρξε το “2001”, το οποίο είχε βγει ξανά στις αίθουσες μετά τον «Πόλεμο των Αστρων» κι έτσι μπόρεσα να πάω να το δω με τον πατέρα μου στο σινεμά. Ηταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω. Εχουμε την φιλοδοξία στο “Interstellar”, όχι να κάνουμε αυτό που έκανε εκείνη η ταινία, αλλά να αφηγηθούμε μια εξίσου φιλόδοξη ιστορία, ανάλογου μεγέθους. Θα ήθελα τα παιδιά να πάνε στο σινεμά με τον πατέρα τους και να δουν αυτή την ιστορία να ξετυλίγεται στην οθόνη».

1

Μιλώντας για την αγάπη του για την επιστημονική φαντασία και το γιατί έκανε αυτή την ταινία τώρα, ο Νόλαν είπε: «μεγάλωσα σε μια εποχή όπου το να γίνεις αστροναύτης ήταν ίσως η μεγαλύτερη φιλοδοξία που μπορούσες να έχεις. Η ιδέα ήταν πως θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε το διάστημα και να προχωράμε μπροστά, πιο μακριά. Ηταν κάτι που έμοιαζε αναπόφευκτο. Τα τελευταία χρόνια αυτή η ιδέα έχει ξεφτίσει. Αλλά νιώθω ότι είμαστε στο σημείο μια νέας εποχής εξερεύνησης. Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με το σενάριο του αδελφού μου Τζόναθαν, που ακολουθούσε αυτούς τους υπέροχους χαρακτήρες στο ταξίδι τους. Η ιδέα του να προχωρήσουμε πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, σε άλλους γαλαξίες, είναι η μεγαλύτερη ιστορία που μπορείς να αφηγηθείς».

Και φυσικά ακόμη κι αν εδώ ο καμβάς είναι το διάστημα, ο Νολαν εξήγησε «πως με ενδιαφέρουν εξαιρετικά οι άνθρωποι και η ιδέα της αντικειμενικότητας απέναντι σε αυτήν της υποκειμενικότητας. Ολοι είμαστε παγιδευμένοι στις δικές μας ιδέες για το σύμπαν κι αυτό μας οδηγεί σε μια νοητική διαδικασία που ήθελα να εξερευνήσω». Είπε κανείς κάτι για την εγκεφαλικότητα των ταινιών του;

1

Η παρουσίαση τελείωσε με ένα καινούριο τρέιλερ (που ο υπόλοιπος πλανήτης θα δει την επόμενη εβδομάδα) και στο οποίο το θέαμα συναντά την συγκίνηση με έναν τρόπο που έκανε το κοινό του Comic-Con να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα. Κι όχι μόνο για τις θεαματικές εικόνες. Οπως είπε ο Νόλαν: «κανένα φιλμ δεν έχει τελειώσει αν δεν συναντήσει το κοινό του, αλλά με βεβαιότητα αυτό που μάθαμε από την ταινία, είναι πως το φιλμ μιλά για τους ανθρώπους και τι σημαίνει το να είναι άνθρωπος. Αυτό που ανακαλύψαμε κι αυτό που άλλοι σκηνοθέτες ανακάλυψαν πριν από εμάς είναι πως όσο μακριά κι αν πας στο σύμπαν, ανακαλύπτεις ότι στο κέντρο του βρίσκεται ο άνθρωπος».

Διαβάστε ακόμη: