Buzz

Το IN-EDIT Festival επιστρέφει στην Αθήνα πιο «ζωντανό» από ποτέ!

στα 10

Μπείτε βαθιά στα παρασκήνια της μουσικής βιομηχανίας με το φετινό πρόγραμμα του IN-EDIT, για πρώτη φορά φέτος από τις 20 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Flix Team
Το IN-EDIT Festival επιστρέφει στην Αθήνα πιο «ζωντανό» από ποτέ!

Το IN-EDIT, το φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ που ταξιδεύει στον κόσμο, επιστρέφει στην Αθήνα για τρίτη χρονιά και στην πιο φιλόδοξη διοργάνωσή του ανεβαίνει στις σκηνές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με ένα πρόγραμμα που ξεκινάει από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, διασχίζοντας όλη τη διαδρομή από τα παρασκήνια της μουσικής βιομηχανίας μέχρι και τις ζωντανές εμφανίσεις.

Φέτος, για πρώτη φορά, συναυλίες - αφορμές από το πρόγραμμα του IN-EDIT, δίνουν νόημα στην έννοια μουσικό φεστιβάλ, αφού στη μεγάλη σκηνή της Στέγης θα ανέβει η Sister Fa με την αφρικανική της ραπ, φόρο τιμής στη μουσική μιας ηπείρου που συνεχίζει να εκπλήσσει, αλλά και ο Εντουιν Κόλινς, ο οποίος θα συνοδεύσει την προβολή του «The Possibilities are Endless», του ντοκιμαντέρ που αφηγείται το δικό του ταξίδι επιβίωσης μέσω της μουσικής.

IN-EDIT 2016

Το φεστιβάλ ανοίγει αυλαία την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Oasis: Supersonic», πριν από την επίσημη πρεμιέρα του στην Αμερική, ενώ το πρόγραμμα του καλύπτει κάθε είδους μουσική και εποχή, από τον Μπομπ Ντίλαν μέχρι τον Λέοναρντ Κοέν και από τους Blur μέχρι τους National σε ένα κινηματογραφικό mixtape που οφείλει να ακούγεται δυνατά.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τα εισιτήρια, τις προσφορές και τις ζωντανές εμφανίσεις στο επίσημο site του ΙΝ-EDIT και το site της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Αναλυτικά το πρόγραμμα του IN-EDIT

Supersonic

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21:00 Oasis: Supersonic του Ματ Γουάιτκρος (2016,127') / «Οι Oasis ήταν σαν μία Ferrari», λέει ο Λιαμ Γκάλαχερ, κατά τη διάρκεια της ταινίας. «Υπέροχοι στην όψη, υπέροχοι στην οδήγηση, αλλά σε πετούν εκτός δρόμου κάθε τόσο.» Το Supersonic είναι μια καταγραφή της ιλιγγιώδους πορείας του συγκροτήματος, μέσα σε τρία χρόνια: από τις εργατικές κατοικίες του Μάντσεστερ στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, σε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες όλων των εποχών, μπροστά σε 125.000 θεατές, στο Knebworth. Υλικό που προβάλλεται για πρώτη φορά, συνεντεύξεις των αδελφών Νόελ και Λίαμ Γκάλαχερ, της μητέρας τους και μελών του συγκροτήματος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Mistaken for Strangers 607

18:00 Mistaken for Strangers του Tομ Μπέρνινγκερ (2013, 80') / Ο μικρός αδερφός του frontman των National, Ματ Μπέρνινγκερ, συνοδεύει το συγκρότημά του σε μια περιοδεία και καταγράφει το κοινό τους ταξίδι μέχρι να τον διώξουν. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια σκηνοθετημένη παρωδία, αλλά για μια γλυκόπικρη ματιά στο ταλέντο, τη φήμη, τις (φθαρμένες) οικογενειακές σχέσεις, ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία.

The Amazing Nina Simone 607

19:45 The Amazing Nina Simone του Τζεφ Λ. Λίμπερμαν (2015, 115') / Οξύθυμη, απόμακρη, πρωτοπόρα και πεισματάρα: κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν έδωσε πιο ολοκληρωμένη υπόσταση στην ιδέα της γενναίας, ειλικρινούς ή ενίοτε πειραγμένης μουσικής, από τη μεγάλη Νίνα Σιμόν. Περισσότερες από πενήντα συνεντεύξεις και εκατοντάδες άλλα τεκμήρια ενός τεράστιου αρχείου συνδέονται για να παρουσιάσουν μία από τις κυρίαρχες φιγούρες της μαύρης μουσικής.

Fonko 607

22:00 Fonko των Γκόραν Ολσον, Λάμιν Ντάνιελ Τζαντάμα, Λαρς Λόβεν (2014, 93') / Ενα φιλόδοξο ταξίδι κατά μήκος της Αφρικής αποκαλύπτει τη σύγχρονη μουσική μιας ηπείρου που ξέρει να επιβιώνει: από το «σπασμένο» λογισμικό της Νότιας Αφρικής (στα πλαίσια μιας αφρο-φουτουριστικής σκοπιάς), στην «πειραγμένη» γκόσπελ μουσική της Γκάνας, πρόγονο του τρελού χορού kuduro στα γκέτο της Αγκόλας. Απαρτχάιντ, αποικιοκρατία και πόλεμος, ελπίδα και ειρήνη και, μέσα σε όλα αυτά, μουσική γεμάτες ένταση. / Ακολουθεί live performance με την Sister Fa.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Don't Look Back 607

16:00 Don't Look Back του Ντ. Α. Πενεμπέικερ (1967, 101') / Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Καταγράφει μια περιοδεία στην Αγγλία του Dylan, το 1965, την περίοδο που ο θρύλος της φολκ μουσικής γίνεται γνωστός –και αγαπητός– στο ευρύ κοινό. Παρουσιάζοντάς τον λιγότερο απόμακρο απ' ό,τι συνήθως, εύθυμο και ευφυή, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μάλλον η πιο ειλικρινής προσέγγιση στον Dylan που μπορεί κανείς να περιμένει.

Danny Says 607

18:00 Danny Says του Μπρένταν Τόλερ (109') / Το έργο και οι ημέρες του Ντάνι Φιλντς. Από «διάνοια» της αδελφότητας ΦΒΚ, βρέθηκε να δουλεύει με τους Doors, τους Cream, τον Λου Ριντ, τη Nico, την Τζούντι Κόλινς και να είναι μάνατζερ ανατρεπτικών καλλιτεχνών όπως οι Stooges, οι MC5 και οι Ramones. Ενα ντοκιμαντέρ για το πώς το οριακό έγινε mainstream, το πρωτοπόρο έγινε προφητικό, ενώ ο ίδιος ο Φιλντς περιμένει ήδη την επόμενη γενιά.

Blur New World Tower

20:15 Blur: New World Towers του Σαμ Ρεντς (2015, 98') / Μπορεί να μην είναι η ιστορία των Blur, είναι όμως σίγουρα μια καταπληκτική ιστορία για τους Blur. Με πλήθος εντυπωσιακών πλάνων και αντλώντας πληροφορίες από δεκάδες διαφορετικές πηγές, ο Σαν Ρεντς καταγράφει την ενέργεια με την οποία τα μέλη της μπάντας έγραψαν το πιο απροσδόκητο από τα άλμπουμ τους, το Magic Whip, μέσα σε πέντε μόνο ημέρες, σε μια περίοδο που οι Blur με το ζόρι υπήρχαν. Μια μαγική ιστορία, που δεν αφήνει όμως άπλυτα να βγουν στη φόρα!

Supersonic

22:30 Oasis: Supersonic του Ματ Γουάιτκρος (127') / «Οι Oasis ήταν σαν μία Ferrari», λέει ο Λιαμ Γκάλαχερ, κατά τη διάρκεια της ταινίας. «Υπέροχοι στην όψη, υπέροχοι στην οδήγηση, αλλά σε πετούν εκτός δρόμου κάθε τόσο.» Το Supersonic είναι μια καταγραφή της ιλιγγιώδους πορείας του συγκροτήματος, μέσα σε τρία χρόνια: από τις εργατικές κατοικίες του Μάντσεστερ στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, σε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες όλων των εποχών, μπροστά σε 125.000 θεατές, στο Knebworth. Υλικό που προβάλλεται για πρώτη φορά, συνεντεύξεις των αδελφών Νόελ και Λίαμ Γκάλαχερ, της μητέρας τους και μελών του συγκροτήματος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

Bird on a Wire

18:30 Leonard Cohen: Bird On A Wire του Τόνι Πάλμερ (2010, 110') / Μια μοναδική ματιά στην προσωπικότητα του Λέοναρντ Κοέν, κατά τη διάρκεια μιας μάλλον ατυχούς περιοδείας του, το 1972, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με θερμόαιμες θαυμάστριες, συγκρούστηκε με δημοσιογράφους και, εντέλει, αναθεώρησε το νόημα των πάντων. Και, βέβαια, τα τραγούδια του: “Suzanne”, “Sisters of Mercy”, “So Long Marianne”... Ενας από τους επτά σοφούς της μουσικής, σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής του.

Mistaken for Strangers 607

20:45 Mistaken for Strangers του Τομ Μπέρνινγκερ (2013, 80') / Ο μικρός αδερφός του frontman των National, Ματ Μπέρνινγκερ, συνοδεύει το συγκρότημά του σε μια περιοδεία και καταγράφει το κοινό τους ταξίδι μέχρι να τον διώξουν. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια σκηνοθετημένη παρωδία, αλλά για μια γλυκόπικρη ματιά στο ταλέντο, τη φήμη, τις (φθαρμένες) οικογενειακές σχέσεις, ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία.

Janis: LIttle Girl Blue 607

22:30 JANIS Little girl blue της Εϊμι Μπεργκ (111') / Το αγοροκόριτσο από το Τέξας που έγινε σύμβολο μίας γενιάς παγκοσμίως. Η βραχνή φωνή της δεκαετίας του '60, μυθική φιγούρα της ροκ μουσικής, καταδικασμένη να πεθάνει τόσο νέα. Ενα αρχείο που ανοίγει για πρώτη φορά, συνεντεύξεις, βίντεο και επιστολές (που διαβάζει η Cat Power): η καθηλωτική ιστορία της μικροκαμωμένης, ανήσυχης, πύρινης φυσιογνωμίας, που καθόρισε τη μουσική για πάντα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble

17:45 Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble του Μόργκαν Νέβιλ (2015, 101') / Η μουσική των ξένων: ο Yo-Yo Ma και η Ορχήστρα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτή είναι η εκπληκτική ιστορία του σπουδαίου μουσικού συνόλου που ίδρυσε ο μυθικός τσελίστας Yo-Yo Ma. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ομάδα των μουσικών, συνθετών, ερμηνευτών και καλλιτεχνών σε ένα οδοιπορικό σε όλο τον κόσμο, σε μια αναζήτηση της δύναμης της μουσικής, σε μια προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης και διαμόρφωσης του μουσικού μέλλοντος.

The Possibilities are Endless

19:45 The Possibilities Are Endless των Τζέιμς Χολ, Εντουαρντ Λόβλεϊς (2014, 90') / «Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.» Αυτή είναι μία από τις τέσσερις φράσεις που είπε ο Εντουιν Κόλινς μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που άλλαξε τη ζωή του, το 2005. Οι υπόλοιπες ήταν «ναι», «όχι», και «Γκρέις Μάξγουελ», το όνομα της συζύγου του. Μία ταινία για τη δύναμη της αγάπης και της στοργής, που μας οδηγεί σε μια διαδρομή μέσα στο πληγωμένο μυαλό του σπουδαίου καλλιτέχνη. Η Γκρέις είναι το στήριγμα, η μούσα του Κόλινς, καθ' όλη τη μακρά πορεία ανάκτησης της ταυτότητάς του, της φωνής του και της τέχνης του.| Aκολουθεί live performance του Εντουιν Κόλινς

Janis: LIttle Girl Blue 607

22:00 JANIS Little girl blue της Εϊμι Μπεργκ (111') /Το αγοροκόριτσο από το Τέξας που έγινε σύμβολο μίας γενιάς παγκοσμίως. Η βραχνή φωνή της δεκαετίας του '60, μυθική φιγούρα της ροκ μουσικής, καταδικασμένη να πεθάνει τόσο νέα. Ενα αρχείο που ανοίγει για πρώτη φορά, συνεντεύξεις, βίντεο και επιστολές (που διαβάζει η Cat Power): η καθηλωτική ιστορία της μικροκαμωμένης, ανήσυχης, πύρινης φυσιογνωμίας, που καθόρισε τη μουσική για πάντα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

The Sad and Beautiful world of Sparklehorse

18:15 The Sad and Beautiful world of Sparklehorse (88') / Η δραματική ιστορία του Μαρκ Λίνκους, ενός από τους πιο ιδιαίτερους Αμερικάνους μουσικούς των τελευταίων δεκαετιών. Κεντρική φιγούρα των Sparklehorse, βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες αντιξοότητες, αλλά και με τους προσωπικούς του δαίμονες. Το μόνο που ήθελε ήταν να ζήσει χαρούμενος.

Blur New World Tower

20:00 Blur: New World Towers του Σαμ Ρεντς (2015, 98') / Μπορεί να μην είναι η ιστορία των Blur, είναι όμως σίγουρα μια καταπληκτική ιστορία για τους Blur. Με πλήθος εντυπωσιακών πλάνων και αντλώντας πληροφορίες από δεκάδες διαφορετικές πηγές, ο Σαν Ρεντς καταγράφει την ενέργεια με την οποία τα μέλη της μπάντας έγραψαν το πιο απροσδόκητο από τα άλμπουμ τους, το Magic Whip, μέσα σε πέντε μόνο ημέρες, σε μια περίοδο που οι Blur με το ζόρι υπήρχαν. Μια μαγική ιστορία, που δεν αφήνει όμως άπλυτα να βγουν στη φόρα!

Don't Look Back 607

22:00 Don't Look Back του Ντ. Α. Πενεμπέικερ (1967, 101') / Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Καταγράφει μια περιοδεία στην Αγγλία του Dylan, το 1965, την περίοδο που ο θρύλος της φολκ μουσικής γίνεται γνωστός –και αγαπητός– στο ευρύ κοινό. Παρουσιάζοντάς τον λιγότερο απόμακρο απ' ό,τι συνήθως, εύθυμο και ευφυή, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μάλλον η πιο ειλικρινής προσέγγιση στον Dylan που μπορεί κανείς να περιμένει.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τα εισιτήρια, τις προσφορές και τις ζωντανές εμφανίσεις στο επίσημο site του ΙΝ-EDIT και το site της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Tags: IN-EDIT 2016