Buzz

Το «Ρέκβιεμ Για Ενα Ονειρο» είναι έτοιμο για το κοντινό του

στα 10

Mόνο για γερά στομάχια. Τα extreme close ups του «Requiem For a Dream» λένε τη δική τους ενοχλητική ιστορία σ' ένα μοντάζ που ξεπερνά την εικόνα και σου θυμίζει την ταινία σα συναισθηματική μνήμη, σα βιωματική εμπειρία - σαν κλωτσιά στα σωθικά.

Το «Ρέκβιεμ Για Ενα Ονειρο» είναι έτοιμο για το κοντινό του

Αν είστε από αυτούς που έχουν καταχωρήσει το «Ρέκβιεμ για Ενα Ονειρο» ως μια από τις πιο επώδυνες φιλμικές εμπειρίες των τελευταίων χρόνων, τότε μην προχωρήσετε παρακάτω. Η δεύτερη ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι είχε σοκάρει το παγκόσμιο κοινό - εκεί πάνω στην αλλαγή του μιλένιουμ, ενώνοντας την επίτηδες ενοχλητική, βίαιη εικόνα της με όλους όσους αποτύπωσαν κινηματογραφικά την αρχή της νέας χιλιετίας ως το βροντερό, κακόηχο τέλος του αμερικανικου ονείρου («Fight Club», «American Beauty», «American Psyco»).

Requiem For A Dream closeups 1 607

Δείτε επίσης: O Nτάρεν Αρονόφσκι στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών!

O Aρονόφσκι είχε γίνει γνωστός στα φεστιβαλικά indie κυκλώματα με το «Πι» και με το «Ρέκβιεμ για Ενα Ονειρο» σερβίρισε ένα παραισθησιογόνο τριπάκι, μία βίαιη κλωτσιά στο στομάχι, έναν εμετό τόσων και τόσων χρόνων καταναλωτικού χανγκόβερ που έμεινε αξέχαστος. Η επιδερμίδα της ταινίας θέλησε να καταγράψει το γλίστρημα στον εθισμό, την εξάρτητη και την παράνοια των ναρκωτικών. Το λίπος που παραμόνευε από κάτω βέβαια είχε να κάνει με την πραγματική βλάβη του αμερικανικού οργανισμού: τηλεόραση, κατανάλωση, προσδοκίες, λάθος όνειρα, αποτυχία, κατάθλιψη.

Requiem For A Dream closeups 2 607

Διαβάστε επίσης: Οσα λένε ο Μίκαελ Χάνεκε κι ο Ντάρεν Αρονόφσκι μεταξύ τους...

Τεχνικά, ο Αρονόφσκι χρησιμοποίησε μία πολύ στυλιζαρισμένη φόρμα, με πολλές αναφορές σε γνωστά σκηνοθετικά στιλ: slow motion, out of focus κάδρα και ταυτόχρονα καταιγιστικό μοντάζ κοντινών - για να υπογραμμιστεί η παράνοια και η απομόνωση των ηρώων. Παράδειγμα: οι κόρες των ματιών που μετά τη χρήση διαστέλλονται, μία σειρά πλάνων εμπνευσμένα από το «2001: η Οδύσσεια του Διαστήματος», αλλά κι ένα σωρό b movies τρόμου.

Requiem For A Dream closeups 607

Requiem For A Dream closeups 3 607

Θυμηθείτε επίσης το σκάνδαλο «Νώε»: Ντάρεν Αρονόφσκι για το «Νώε»: «I don’t give a fuck!»

Για να υπογραμμιστεί η σημασία της συναισθηματικής ανάγνωσης της ταινίας, ο χρήστης του vimeo και φοιτητής Χόρχε Λουένγκο Ρουίθ μοντάρισε ένα βίντεο με τα κοντινά του Ρέκβιεμ, σ' ένα 5λεπτο φόρο τιμής για γερά στομάχια. Κι όμως. Παρόλο που στο βίντεο δεν καταλαβαίνει κανείς υπόθεση, όχι τουλάχιστον με τη γραμμική έννοια, η καρδιά της ταινίας χτυπά δυνατά - απόδειξη ότι ο Αρονόφσκι στηρίχτηκε αρκετά σε αυτά τα κοντινά για την βιωματική της εμπειρία. Την εικόνα δένει το υπνωτικό μουσικό σκορ του Κλιντ Μανσέλ.

Δείτε το:

.

Δείτε και διαβάστε περισσότερα: