Φεστιβάλ / Βραβεία

Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

στα 10

Από την 1η έως τις 4 Φεβρουαρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει ένα αφιέρωμα στην πάντοτε ανήσυχη κινηματογραφία του Ιράν, με ελεύθερη είσοδο.

Flix Team
Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου φιλοξενεί, για πρώτη φορά, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την 1η έως τις 4 Φεβρουαρίου του 2018, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους Ελληνες κινηματογραφόφιλους να γνωρίσουν καλύτερα τον σύγχρονο κινηματογράφο του Ιράν. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, με αφορμή την 39η επέτειο της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οκτώ ιρανικές ταινίες (έξι μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ) παραγωγής των τελευταίων ετών, οι οποίες πραγματεύονται πτυχές της καθημερινής ζωής σε διάφορα μέρη του Ιράν και εστιάζουν στον Ανθρωπο με τον τρόπο του ποιητικού, αισθητικού, χαμηλόφωνου, διεισδυτικού και ουμανιστικού ιρανικού κινηματογράφου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους εθνικούς κινηματογράφους στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Οι δημιουργοί του μέλλοντος, από το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ στο σπίτι σας

Iranian Cinema 607

Πρόκειται για τις ταινίες: «Εδώ Χωρίς Εμένα» του Μπαχράμ Ταβακολί, «Τόσο Απλά» του Σεγιέντ Ρεζά Μιρκαριμί, «Πισίνα Ζωγραφικής» του Ναζιάρ Μιρί, «Κουράγιο» των Αφσχίν Χασεμί και Μοχσέν Γκαράι, «Ενας Κύβος Ζάχαρης» του Σεγιέντ Ρεζά Μιρκαριμί, «Μr Yousef» του Aλί Ραφί και το ντοκιμαντέρ «Τhe Last Supper» («Το Τελευταίο Δείπνο») του Μοχάμαντ Γκανεφάρντ. Καθημερινά, η έναρξη των προβολών θα πραγματοποιείται με το 25λεπτο ντοκιμαντέρ «Spring Wind» («Ο Αέρας της Ανοιξης») του Φαζίν Ρεζαγιάν - μια παραγωγή του Υπουργείου Τουρισμού του Ιράν που παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας με έναν ποιητικό τρόπο.

Η θεματολογία των ταινιών αυτών καλύπτει μια ευρεία γκάμα: από τον ρόλο της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία, μέχρι τον πόλεμο και τη νοητική στέρηση – ενώ ένα φιλμ εμπνέεται από τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς.

Στην Αθήνα θα βρεθεί, ως προσκεκλημένος της Πρεσβείας, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της ταινίας έναρξης «Τhe Last Supper», Μοχάμαντ Γκανεφάρντ. Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του θα παρουσιαστεί σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Η ταινία μάς μεταφέρει στο αρχαίο χριστιανικό χωριό Μααλούλα της Συρίας, όπου επί χρόνια συνυπάρχουν αρμονικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί, μιλώντας τα αραμαϊκά, τη γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς Χριστός. Κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, το χωριό δέχτηκε βάναυση επίθεση από εξτρεμιστές μουσουλμάνους οι οποίοι έκαψαν τις εκκλησίες, λεηλάτησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονταν στα μοναστήρια, βανδάλισαν τις χριστιανικές εικόνες και πήραν ομήρους μοναχές και παιδιά.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ιρανός Μοχάμαντ Γκανεφάρντ μιλάει στο Flix για όσα μπορεί να μας διδάξει ένα ντοκιμαντέρ

Iranian Cinema 607

Η επιλογή της ταινίας δεν είναι τυχαία. Οπως υπογραμμίζει ο Δρ. Αλί Μοχάμαντ Χελμί, μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, «στο Ιράν μας ενδιαφέρει πολύ η θρησκευτική συνύπαρξη, και είμαστε η μόνη από τις ισλαμικές χώρες που σε πείσμα του εξτρεμισμού δίνουμε έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο».

Η έναρξη της Εβδομάδας Ιρανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 18:45, παρουσία του Ιρανού Μορφωτικού Ακόλουθου Δρ. Α.Μ. Χελμί, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο με προσκλήσεις.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, ο Γκανεφάρντ θα προλογίσει την προβολή των 8 μ.μ. και μετά το τέλος της ταινίας του «The Last Supper» θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό. Η ταινία θα επαναπροβληθεί για το κοινό την Παρασκευή 2/2, επίσης παρουσία του σκηνοθέτη.

INFO
1-4 Φεβρουαρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός)
Είσοδος ελεύθερη

Iranian Cinema poster 607

Διαβάστε ακόμη