Buzz

Ενα σινεμά στην Καμπούλ φιλοδοξεί να φέρει τις γυναίκες ξανά στην αίθουσα

στα 10

Σε μια κοινωνία όπου η κινηματογραφική έξοδος έχει μεταμορφωθεί σε ανδρικό προνόμιο, κάτι ετοιμάζεται να αλλάξει.

Ενα σινεμά στην Καμπούλ φιλοδοξεί να φέρει τις γυναίκες ξανά στην αίθουσα

Μπορεί μετά από δεκαετίες πολέμου και συρράξεων -έστω κι αν ένας εμφύλιος πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται- το Αφγανιστάν να προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, υπάρχουν όμως πολλά ακόμη πλευρές της καθημερινότητας που χρειάζονται πολύ δουλειά για να επιστρέψουν σε αυτό που κάποτε ήταν.

Ενα από αυτά -ανάμεσα σε πολλά άλλα-, είναι κι ο κινηματογράφος, που πριν την ρωσική εισβολή το 1979 και την άνοδο των ταλιμπάν στην εξουσία υπήρξε μια από τις πιο διαδεδομένες λαϊκές μορφές διασκέδασης.

Δείτε ακόμη: «Filmfarsi», ένα ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει ένα σινεμά σβησμένο από την επίσημη ιστορία του Ιράν

Kabul cinemas 607

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιθουσών που υπάρχουν σήμερα στην Καμπούλ και που προβάλλουν κυρίως ταινίες από το Μπόλιγουντ ή το Πακιστάν αποτελούν χώρο συνάθροισης αποκλειστικά ανδρών, αφού το περιβάλλον δεν είναι ασφαλές για τις γυναίκες και σχεδόν καμία δεν θα τολμούσε να περάσει την πόρτα μιας κινηματογραφικής αίθουσας δίχως την συνοδεία ενός άντρα ή συχνά ούτε καν τότε.

Kabul cinemas 607

Ομως ένα νέο σινεμά στην πρωτεύουσα της χώρας το I-Khanom φιλοδοξεί να προσφέρει ένα φιλικό περιβάλλον και την ευκαιρία να δουν ταινίες όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και σε οικογένειες. Δημιούργημα της σκηνοθέτιδας ντοκιμαντέρ Νταιάνα Σακέμ Τζαμάλ έκανε πριν λίγο καιρό την πρώτη προβολή με το «The Orphanage» της Σαρμπανού Σαντάτ, συγκεντρώνοντας ένα κοινό που στην πλειοψηφία του δεν είχε ποτέ βρεθεί σε κινηματογραφική αίθουσα.

Kabul cinemas 607

«To να πηγαίνεις στο σινεμά έχει μεταμορφωθεί σε ταμπού, ειδικά για τις γυναίκες» λέει ο διευθυντής του σινεμά Σαχίμ Ναντερί. «Οι περισσότεροι γονείς δεν θα επέτρεπαν ποτέ στις κόρες τους να πάνε σε μια αίθουσα. Θα πάρει χρόνο μέχρις ότου οι άνθρωποι νιώσουν άνετα, αλλά μέχρι τότε θα κάνουμε ότι μπορούμε» συνεχίζει εξηγώντας πως κάθε Τρίτη το I-Khanom έχει προβολές μόνο για γυναίκες ενώ οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες σε οικογενειακές προβολές.

Kabul cinemas 607

Δείτε ακόμη: «Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» υπόσχονται ομορφιά και συγκίνηση