Buzz

Στην Ταϊλάνδη δεν θα δουν τους «Αγώνες Πείνας», αλλά η επανάσταση έχει μόλις ξεκινήσει!

στα 10

Ο διάσημος χαιρετισμός από τους «Αγώνες Πείνας» αναβιώνει στην Ταϊλάνδη ως μορφή επανάστασης κατά του καθεστώτος με αφορμή την έξοδο στους κινηματογράφους του «The Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1»

Στην Ταϊλάνδη δεν θα δουν τους «Αγώνες Πείνας», αλλά η επανάσταση έχει μόλις ξεκινήσει!

Σύμβολο της επανάστασης ήδη από τις πρώτες μέρες της πραξικοματικής εγκαθίδρυσης του δικτατορικού καθεστώτος στην Ταϊλάνδη, ο χαιρετισμός με τα υψωμένα ενωμένα τρία δάχτυλα των «Αγώνων Πείνας», έτσι όπως περιγράφεται στη σειρά βιβλίων της Σούζαν Κόλινς και στις μέχρι τώρα ταινίες της σειράς απαγορεύτηκε από το στρατό, μεταφέροντας ωστόσο το μήνυμα της επανάστασης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Διαβάστε αναλυτικά: Στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται να χαιρετάς όπως στο «Hunger Games»

Με αφορμή την έξοδο στους κινηματογράφους του «The Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1», πέντε φοιτητές συνελήφθησαν καθώς ύψωσαν τα χέρια τους σε μια από τις δημόσιες συγκεντρώσεις του δικτάτορα Στρατηγού Πραιούθ Τσαν-ότσα, ενώ τρεις ακόμη βρίσκονται υπό περιορισμό επειδή διαδήλωσαν με τον τρόπο της Κάτνις εμπνευσμένοι από το φιλμ.

Μια αλυσίδα πολυκινηματογράφων στη χώρα αποφάσισε να μην προβάλλει την ταινία. O λόγος σύμφωνα με τους υπεύθυνους δεν ήταν ο φόβος για την επανάσταση των νέων, αλλά το γεγονός πως μια ομάδα διαδηλωτών με το σύνθημα «Raise Three Fingers, Bring Popcorn and Go to Theatre» προαγόρασαν αριθμό εισιτηρίων και τα διέθεσαν δωρεάν στο Facebook.

Hunger Games Mockingjay Thailand 607

«Η ταινία αντανακλά αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας... Οταν ο κόσμος βρίσκεται υπό καταπίεση για ορισμένο χρόνο, επιθυμούν να αντισταθούν και να αγωνιστούν για τα δικαιωματά τους. Το να μπορείς να πηγαίνεις σινεμά είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Είμαι σήμερα εδώ για να προστατέψω τα δικαιωματά μου», δήλωσε μια φοιτήτρια από τις ομάδες που συγκεντρώθηκαν έξω από την αλυσίδα των πολυκινηματογράφων διαδηλώνοντας κατά της λογοκρισίας.

H ταινία παραμένει αμφίβολο αν θα προβληθεί επίσης και στους κινηματογράφους της Κίνας, αφού αναβλήθηκε επ' αόριστον. Η επίσημη δικαιολογία είναι για να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στα χολιγουντιανά και τα κινεζικά κινηματογραφικά προϊόντα, αλλά πηγές αναφέρουν πως η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τον επαναστατικό αέρα που προωθεί η ταινία και που δεν αποκλείεται - όπως στην περίπτωση της Ταϊλάνδης - να είναι η αφετηρία διαδηλώσεων και προσπαθειών ανατροπής του καθεστώτος.

Εσείς μπορείτε να δείτε ελεύθερα το «The Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1» στις ελληνικές αίθουσες από χθες Πέμπτη 20 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: