Buzz

Το καφέ του Χιου Τζάκμαν θέλει να αλλάξει τον κόσμο

στα 10

O Χιου Τζάκμαν είναι χολιγουντιανός σταρ, πρωταγωνιστής στα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, παρουσιαστής, οικογενειάρχης, ακτιβιστής. Πώς αυτό το τελευταίο τον μετέτρεψε και σε ιδιοκτήτη μίας αλυσίδας καφέ που φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τη φτώχια στον Τρίτο Κόσμο;

Το καφέ του Χιου Τζάκμαν θέλει να αλλάξει τον κόσμο

Ο 46χρονος Χιου Τζάκμαν έγινε ιδιοκτήτης μίας αλυσίδας καφέ. Οι λόγοι του δεν είναι ακριβώς επιχειρηματικοί, όσο πολιτικοί και ακτιβιστικοί. Ενα ταξίδι του στην Αιθιοπία το 2009 ως πρεβευτής «παγκοσμίου οράματος της Αυστραλίας» (World Vision Australia) του σύστησε τον Ντουκάλι, έναν νεαρό αγρότη σε φυτείες καφέ.

Ο Ντουκάλι δούλευε μερόνυχτα για να μπορέσει να εξασφαλίσει λίγο φαγητό για την οικογένειά του. Ο Τζάκμαν κάθισε περισσότερο καιρό από όσο αρχικά υπολόγιζε, δούλεψε στο πλευρό του Ντουκάλι, είδε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο μόχθος ενός εργάτη του 3ου κόσμου μεταφράζεται σε εκατομμύρια δολάρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λόγω της οργάνωσης του εμπορίου και του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Κι αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό.

Κάτι που ξεκίνησε ως ένα απλό ταξίδι κι ένα ντοκιμαντέρ («Dukale's Dream») έγινε παρεμβατική κίνηση: ο Τζάκμαν και η γυναίκα του αγόρασαν μία αλυσίδα καφέ (όπου φέρνουν και διανέμουν τον καφέ του Ντουκάλι, «Laughing Man Coffee & Tea»). Πίνοντας έναν καφέ στο συγκεκριμένο χώρο, βάζεις ένα μικρό λιθαράκι στο να ανατραπεί το δεδομένο σχήμα των μονοπωλείων των πολυεθνικών, ενώ το κέρδος μοιράζεται πιο δίκαια κι επιστρέφει σημαντικά στον αγρότη του 3ου κόσμου.

Δείτε τον ίδιο τον Χιου Τζάκμαν να αφηγείται τι είναι το «Dukale's Dream» και πόσο αυτό το ταξίδι του άλλαξε τη ζωή:


Διαβάστε περισσότερο: