Buzz

Ηρθε η ώρα για το Οσκαρ του Γκάρι Ολντμαν;

στα 10

Το Χόλιγουντ παρατηρεί το enfant terrible να ωριμάζει, μ' έναν ρόλο στο «Τinker Τailor Soldier Spy» που τον θέλει να κουβαλάει σιωπηλά την μεγατόνων έντασή του. Κι αυτοί είναι οι ρόλοι που, όπως ξέρετε, κάνουν την Ακαδημία να ερωτεύεται έναν ηθοποιό. Λέτε φέτος να είναι η σειρά του Γκάρι Ολντμαν;

Ηρθε η ώρα για το Οσκαρ του Γκάρι Ολντμαν;

Δεν έχει υπάρξει ποτέ υποψήφιος για Οσκαρ. Και θέλετε να θυμηθούμε ρόλους; Από το ντεμπούτο του ως Σιντ Βίσιους στο «Sid and Nancy» (1986), το πορτρέτο του στον διαβόητο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ στο «JFK» (1991), τον υπέροχο, διαφορετικό, ερωτευμένο «Δράκουλα» του στην εκδοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1992). «Romeo is Bleeding», «True Romance», «Basquiat». Ο Γκάρι Ολντμαν έβγαλε την τρέλα του στην χολιγουντιανή αγορά, εντυπωσίασε, αλλά με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η υποκριτική, εκφραστική τρέλα του εγκλωβίστηκε, τυποποιήθηκε, έγινε κάπως... γραφική.

Και έρχεται το «Και ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι» («Τinker Τailor Soldier Spy») του Τόμας Αλφρεντσον, κι ο ρόλος του διπλού πράκτορα στο Λονδίνο των χρόνων του Ψυχρού Πολέμου που απαιτεί από τον Ολντμαν να παραμείνει σιωπηλός, φαινομενικά γαλήνιος, σαδιστικά απροσπέλαστος. Να αξιοποιήσει την υποκριτική του στόφα με εντελώς άλλα εργαλεία: σιωπές, βλέμματα, μειδιάματα, ειρωνεία.

Οι ειδικοί οσκαρικοί αναλυτές λοιπόν θεωρούν ότι αυτή η μεταστροφή του μπορεί να του δώσει το εισιτήριο για το χρυσό αγαλματάκι φέτος - ή τουλάχιστον, μία θέση στην πεντάδα.

Ο ίδιος πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι ευχαριστήθηκε αυτό το ρόλο πολύ περισσότερο από τους παλιότερους, εκρηκτικούς χαρακτήρες που έχει ερμηνεύσει: «Ολοι αυτοί οι ήρωες μου άφηναν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι μου. Πήγαινα κάθε μέρα στο σετ και ένιωθα ότι πρέπει να σκαρφαλώσω ένα βουνό - να ανατιναχτώ, να εκραγώ, να διαλυθώ. Είναι τόσο ωραίο, να φοράς απλά ένα κουστούμι και να είσαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο δωμάτιο! Είναι τόσο υπέροχο να κουβαλάς την εσωτερικότητα του χαρακτήρα... »

Φυσικά, το να πείσεις ότι είσαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο δωμάτιο δεν είναι απλό. «Δεν είναι εύκολο όταν νιώθεις ότι δεν έχεις μία στιβαρή ιστορία να στηριχτείς. Εδώ, ακόμα κι αν το σενάριο απαιτεί από εσένα δύο λέξεις και μια κλεφτή ματιά, υπάρχει το βιβλίο. Ο Τζον Λε Καρέ σου παρέχει όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να στηρίξεις το χαρακτήρα σου....»

Διαβάστε τη γνώμη του flix για το «Τinker Τailor Soldier Spy» από την ανταπόκριση από το Φεστιβάλ Βενετίας.

Γνωρίστε τους ήρωες και διαβάστε τα πάντα για την ταινία.