Buzz

Το Χόλιγουντ που «δεν ήξερε», ξεσπαθώνει εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν

στα 10

Ενας, ένας οι άνθρωποι που συνδέθηκαν στενά με τον παραγωγό, νιώθουν την ανάγκη να απαντήσουν στο ερώτημα που βρίσκεται στο στόμα όλων. Αν γνώριζαν δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια τις πρακτικές του Χάρβεϊ Γουάινστιν

Το Χόλιγουντ που «δεν ήξερε», ξεσπαθώνει εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν

To σκάνδαλο «Χάρβεϊ Γουάινστιν» εξαπλώνεται στο Χόλιγουντ με ρυθμούς ταινίας δράσης.

Μετά το ρεπορτάζ των New York Times που αποκάλυψε τις δεκαετίες σεξουαλικής παρενόχλησης από πλευράς του μεγαλοπαραγωγού, την απομάκρυνσή του από την ίδια την εταιρία του και τη σχεδόν συνεννοημένη επίθεση εναντίον του από κάθε πιθανή πλευρά, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αναρωτιέται «γιατί τώρα;» και που να μην υποψιάζεται πως η σιωπή όσων συνεργάστηκαν στενά μαζί του μέσα στα χρόνια δεν ήταν αθώα.

Πρώτη η Μέριλ Στριπ μίλησε ξεκαθαρίζοντας πως «Δεν ήξεραν όλοι» σε ανακοίνωσή της στη Huffington Post. Και έτσι ξεκίνησε ένα μπαράζ δηλώσεων από τους μεγαλύτερους σταρ της βιομηχανίας.


[To σκάνδαλο γιγαντώνεται συνεχώς, με σειρά γυναικών να αποκαλύπτουν παρενόχληση ή κακοποίηση από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, η Γκούίνεθ Πάλτροου και η Αντζελίνα Τζολί ομολόγησαν πως είχαν κακοποιηθεί στην αρχή της καριέρας τους, η Εϊζια Αρζέντο μίλησε για βιασμό. Μόνη υποστηρίκτρια μέχρι στιγμής η Λίντσεϊ Λόχαν αλλά και η Ντόνα Κάραν που έριξε το φταίξιμο στις γυναίκες.]

Διαβάστε ακόμη


Judi Dench Harvey Weinstein

Η Τζούντι Ντεντς (που παρεπιπτόντως έχει στον πωπό της ένα τατουάζ με το όνομα του Χάρβεϊ Γουάινστιν) δήλωσε:

«Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Χάρβεϊ Γουάινστιν βοήθησε και στήριξε την καριέρα μου τα τελευταία 20 χρόνια, αγνοούσα παντελώς αυτές τις κατηγορίες , που, φυσικά είναι τρομακτικές και βρίσκομαι στο πλευρό όσων γυναικών υπέφεραν και στηρίζω με όλη τη ψυχή μου τις γυναίκες που μίλησαν.»

Η Κέιτ Γουίνσλετ που κέρδισε το Οσκαρ της για τα «Σφραγισμένα Χείλη», παραγωγής του Γουάινστιν, δήλωσε επίσης στο Variety:

«Το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες ξεκινούν να μιλούν για την αηδιαστική συμπεριφορά ενός από τους πιο σημαντικούς και αξιοσέβαστους παραγωγούς του κινηματογράφου, είναι απίστευτα θαρραλέο και βαθιά σοκαριστικό να το ακούς.»

Harvey Weinstein

Η Γκλεν Κλόουζ υπήρξε πιο σκληρή:

«Είμαι θυμωμένη, όχι μόνο με αυτόν αλλά και με τη συνομωσία της σιωπής γύρω από τις πράξεις του, αλλά και το λεγόμενο φαινόμενο του "κάστινγκ του καναπέ", την τρομακτική πίεση, τις απαιτήσεις που έχουμε από μια γυναίκα όταν ένας ισχυρός, εγωμανής, θρασύδειλος ανταλλάσσει σεξουλικές χάρες για μια δουλειά. Στη βιομηχανία μας πολύ λίγοι ηθοποιοί είναι αναντικατάστατοι και οι γυναίκες παίρνουν λιγότερους ρόλους από τους άνδρες, οπότε το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες. Τις κάνει πιο ευάλωτες στην εκμετάλλευση ενός κυνηγού. Χειροκροτώ το μοναδικό θάρρος των γυναικών που μίλησαν. Ελπίζω οι ιστορίες τους και το ρεπορτάζ που τους έδωσε φωνή να είναι ένα σημείο καμπής, ότι περισσότερες τέτοιες ιστορίες θα αποκαλύπτονται και κάποια στιγμή θα έρθει και η αλλαγή. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να είναι ταυτόχρονα θεσμικές και ατομικές. Οι άνδρες και οι γυναίκες, σε θέσεις εξουσίας, πρέπει να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο ο κόσμος, οι δουλειές του οποίου εξαρτώνται από αυτούς, να νιώθουν ασφαλείς να αναφέρουν απειλές και ανάρμοστη συμπεριφορά, σαν αυτή που γράφτηκε στους Times. Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να ανταλλάσσει την προσωπική του αξιοπρέπεια για την επαγγελματική του επιτυχία. Νιώθω πως αργήσαμε τραγικά όλοι μας στη βιομηχανία, άνδρες και γυναίκες, να ενωθούμε - με ψυχραιμία - και να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα σεβασμού, ισότητας, όπου οι νταήδες και οι υποκινητές τους να μην μπορούν πλέον να ευδοκιμούν.»

Harvey Weinstein

H Τζένιφερ Λόρενς που κέρδισε το Οσκαρ της στον «Οδηγό Αισιοδοξίας» με τη βοήθεια του Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε και αυτή:

«Ηταν βαθιά δυσάρεστο να ακούω τα νέα για τη συμπεριφορά του Χάρβεϊ Γουάινσταΐν. Δούλεψα μαζί του πέντε χρόνια πριν και δεν βίωσα καμία μορφή παρενόχλησης προσωπικά, ούτε ήξερα κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Αυτό το είδος κατάχρησης είναι αδικαιολόγητη και ολοκληρωτικά σοκαριστική. Η καρδιά μου βρίσκεται κοντά σε όλες τις γυναίκες που επηρεάστηκαν από αυτές τις αηδιαστικές πράξεις. Και θέλω να τις ευχαριστήσω για τη γενναιότητά τους να το αποκαλύψουν.»

Διαβάστε ακόμη: Ο βασιλιάς δεν μένει πια εδώ: Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν απολύθηκε από τη Weinstein Co.

Clooney

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που χρωστάει πολλά στον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Του έδωσε τον πρώτο του σημαντικό ρόλο στο «From Dusk till Dawn» και του χρηματοδότησε την πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, το «Confessions of a Dangerous Mind». Σε συνέντευξη του δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις πράξεις του.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αυτό είναι το πρώτο που μπορείς να πεις. Ο Χάρβεϊ το παραδέχτηκε και δεν υπάρχει δικαιολογία. Τον ξέρω εδώ και 20 χρόνια... Εχουμε φάει μαζί, έχουμε βρεθεί σε γυρίσματα, έχουμε διαφωνήσει και τσακωθεί. Αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν είχα αντιληφθεί ποτέ μια τέτοια συμπεριφορά. Ποτέ.»

Harvey Weinstein

O Μπεν Αφλεκ που σχεδόν χρωστάει όλη την καριέρα του στον Χάρβεϊ Γουάινστιν (ήταν υπεύθυνος για να γίνει το «Good Will Hunting» που χάρισε Οσκαρ σεναρίου στον Αφλεκ και τον Ματ Ντέιμον έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:

«Είμαι θλιμμένος και θυμωμένος για το γεγονός πως ένας άνδρας με τον οποιό συνεργάστηκα, χρησιμοποιήσε τη θέση εξουσίας για να τρομάξει, να παρενοχλήσει σεξουαλικά και να εκμεταλλευτεί πολλές γυναίκες μέσα στις δεκαετίες». Ο Μπεν Αφλεκ σχολίασε και τις κατηγορίες για βιασμό που προέκυψαν μετά από ένα άρθρο στο New Yorker: «Οι πρόσθετες κατηγορίες για κακοποίηση που διάβασα σήμερα το πρωί με αηδιάζουν. Αναρωτιέμαι τι πρέπει να κάνω για να σιγουρευτώ πως αυτό δεν θα συμβεί σε άλλους ανθρώπους. Πρέπει να προστατεύσουμε τις αδερφές μας, τις φίλες μας, τις συνεργάτιδές μας και τις κόρες μας. Πρέπει να στηρίξουμε όσους έχουν το θάρρος και μιλάνε, να καταδικάσουμε αυτό το είδος συμπεριφοράς και να βοηθήσουμε να σιγουρέψουμε ότι θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας.»

Harvey Weinstein

H Χίλαρι Κλίντον, φίλη του Χάρβεϊ Γουάινστιν και αποδέκτης παχυλών δωρεών εκ μέρους του παραγωγού για τις προεκλογικές της καμπάνιες, δήλωσε καθυστερημένα (και κατηγορήθηκε γι' αυτό):

«Είμαι σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τις αποκαλύψεις για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Η συμπεριφορα που περιγράφουν οι γυναίκες που μίλησαν δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Το κουράγιο τους και η στήριξη και άλλων γυναικών είναι κομβική στο να σταματήσει μια τέτοια συμπεριφορά.»

Harvey Weinstein

H Kέιτ Μπλάνσετ που έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν δήλωσε:

«Κάθε άνδρας σε θέση εξουσίας που πιστεύει ότι είναι προνόμιό του να απειλεί, να τρομάζει ή να επιτίθεται σεξουαλικά σε κάθε γυναίκα που συναντά ή εργάζεται μαζί της, πρέπει να ξεσκεπάζεται. Δεν είναι πότε εύκολο για τη γυναίκα να βγει μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις και στηρίζω με όλη μου τη ψυχή όσες το έκαναν.»

Ryan Gosling

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ στάθηκε στο πλευρό των γυναικών που αποκάλυψαν το βρώμικο παρελθόν του παραγωγού:

Harvey Weinstein

Διαβάστε ακόμη