Buzz

«Holiday»: Μια ρωσική ταινία προβάλλεται μόνο στο youtube για να αποφύγει τη λογοκρισία

στα 10

Μια κωμωδία που διαδραματίζεται στην πολιορκία του Λένινγκραντ, ταξινομήθηκε από τους επικριτές της ως «προδοτική» -φυσικά πριν την δουν.

«Holiday»: Μια ρωσική ταινία προβάλλεται μόνο στο youtube για να αποφύγει τη λογοκρισία

Η πρώτη ταινία του Αλεξέι Κρασόφσκι, «Collector» είχε κάνει την πρεμιέρα της και είχε βραβευτεί στο Κάρλοβι Βάρι και είχε σημειώσει μια αξιοπρόσεκτη διαδρομή στα φεστιβάλ του πλανήτη.

Η ανακοίνωση του θέματος της δεύτερης μεγάλου μήκους του όμως, τον έφερε αντιμέτωπο με ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Κανείς δεν ήθελε να την χρηματοδοτήσει κι όταν μαθεύτηκε ότι το «Holiday» θα διαδραματίζεται στην διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ, οι αντιδράσεις, υποκινούμενες από συντηρητικά και εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης, γρήγορα μετατράπηκαν σε χιονοστιβάδα.

Οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές απειλές, πήραν γρήγορα φυσική υπόσταση: μεγαλόσωμοι άντρες περίμεναν τον Κρασόφσκι στο διαμέρισμά του -ευτυχώς σε ένα διαμέρισμα από το οποίο είχε μόλις μετακομίσει- για να τον «πείσουν» να μην προχωρήσει στην πραγματοποίηση της ταινίας του. Ενας υψηλόβαθμος δικαστής δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει τα γυρίσματα του φιλμ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Πούτιν έκαναν δημόσιες εκκλήσεις στην επιτροπή λογοκρισίας να μην δοθεί άδεια προβολής στο φιλμ.

holiday russian film 607

Δείτε ακόμη: «Sorry We Missed You»: O Κεν Λόουτς συνεχίζει εργατικά!

Παρά το γεγονός όμως ότι η ταινία διαδραματίζεται σε μια ιστορική περίοδο που έχει ιδιαίτερη σημασία στο εθνικό αφήγημα της Ρωσίας, η ιστορία της δεν αφορά στον πόλεμο, αλλά σε μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια που βιώνει την πολιορκία την παραμονή της πρωτοχρονιάς και σε καμία περιπτωση δεν μοιάζει να θέλει να «βεβηλώσει την μνήμη των ηρώων» ή να «γελοιοποιήσει την Ιστορία», όπως βιάστηκαν να την κατηγορήσουν.

Το «Holiday» τελικά γυρίστηκε με ένα μπάτζετ 60 χιλιάδων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από μια crowdfunding καμπάνια και τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή φωτογραφίας κι ο Κρασόφσκι αποφάσισε να μην αιτηθεί καν άδεια προβολής στην επιτροπή της λογοκρισίας. Αντίθετα ανέβασε την ταινία στο youtube καθώς ήθελε να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να την δουν.

holiday russian film 607

«Πριν γυρίσω την ταινία, μίλησα με συγγενείς επιζώντων της πολιορκίας, ήξερα ότι όταν έβλεπαν την ταινία κανείς δεν θα ένιωθε ότι είναι προσβλητική στη μνήμη τους.Ηξερα ότι αν οι ταινία δεν παιζόταν ποτέ, ο καθένας θα μπορούσε να πει ότι ήθελε για μένα -ότι τρώω βρέφη ζωντανά. Επρεπε ο κόσμος να την δει» λέει ο Κρασόφκσι.

Κι ο κόσμος την είδε. Το φιλμ ανέβηκε στο youtube στις 2 Ιανουαρίου κι από τότε μέχρι σήμερα πλησιάζει το ένα εκατομμύριο θεάσεις. Το φιλμ είναι ελεύθερο για όλους αλλά ο σκηνοθέτης ζητά από τους θεατές που θέλουν να κάνουν μια μικρή δωρεά αν η ταινία του άρεσε και έχει σχεδόν συγκεντρώσει ένα ποσό που καλύπτει τα έξοδα της παραγωγής της.

holiday russian film 607

Τα σχόλια κάτω από το βίντεο είναι ως επί το πλείστον θετικά και οι απειλές έχουν πια σταματήσει. Κι ο σκηνοθέτης της δηλώνει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος: «Ανθρωποι που δεν ήξεραν την δουλειά μου με υποστηρίζουν και για πρώτη φορά οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και το κράτος δούλεψαν για μένα, κάνοντάς μου δωρεάν διαφήμιση».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το «Holiday» στο βίντεο πιο κάτω, με ρωσικούς και ιταλικούς υπότιτλους και σύντομα και με γαλλικόυς κι αγγλικούς.


Δείτε επίσης: