Buzz

Δείτε τρεις μικρού μήκους από τον σκηνοθέτη-αποκάλυψη της «Διαδοχής»

στα 10

Υπεύθυνος για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνοθετικά ντεμπούτα της χρονιάς, ο Αρι Αστερ ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του, κι εμείς εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τις προηγούμενες μικρού μήκους δουλειές του.

Δείτε τρεις μικρού μήκους από τον σκηνοθέτη-αποκάλυψη της «Διαδοχής»
Ο Αρι Αστερ με την Τόνι Κολέτ στα γυρίσματα της «Διαδοχής»

Ενα από τα πιο πολυσυζητημένα (και αναμφίβολα πιο εντυπωσιακά) ντεμπούτα της χρονιάς, η ανατριχιαστική «Διαδοχή» τοποθέτησε αυτομάτως τον σκηνοθέτη της, Αρι Αστερ, στη λίστα με τους πιο υποσχόμενους νέους κινηματογραφικούς δημιουργούς των οποίων το έργο είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Εστω κι αν η πρώτη αυτή μεγάλου μήκους ταινία του είναι σχεδόν καταδικασμένη να διχάσει.

Η «Διαδοχή», ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αστερ βρέθηκε στην καρέκλα του σκηνοθέτη, καθώς έχει ήδη στη φιλμογραφία του αρκετές μικρού μήκους ταινίες. Βλέποντας τες, μάλιστα, μπορεί κανείς να ανακαλύψει κοινά στοιχεία, αισθητικά και θεματικά, με τη «Διαδοχή», και πιο συγκεκριμένα μια έμφαση σε δυσλειτουργικές και ενίοτε ενοχλητικές οικογενειακές σχέσεις.

Κι ενώ η «Διαδοχή» συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία, ο Αστερ προετοιμάζει κιόλας το επόμενο σκηνοθετικό του βήμα. Οπως ήταν αναμενόμενο, το Χόλιγουντ τον έχει προσεγγίσει με διάφορες προτάσεις, όμως εκείνος δείχνει πως προτιμά να αφοσιωθεί σε πιο προσωπικά πρότζεκτ.

Διαβάστε ακόμη: «Thunder Road»: Αυτή είναι η ταινία που θριάμβευσε στο SXSW -και η μικρού μήκους που την ενέπνευσε

Ari Aster 607

Ο ίδιος περιγράφει την επόμενη δουλειά του, η οποία θα φέρει τον τίτλο «Midsommer», ως μια «αποκαλυπτική ταινία χωρισμού». Η ταινία θα ακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι στις διακοπές του σε ένα σουηδικό χωριό, όπου θα ανακαλύψουν τις παράδοξες παραδόσεις και τα τελετουργικά των κατοίκων. Καθώς ένας από τους βασικούς χαρακτήρες προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οδύνη από τον πρόσφατο χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, τα τελετουργικά αυτά καλύπτονται από έναν μανδύα τρόμου.

Τα γυρίσματα είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν τον Αύγουστο στην Ουγγαρία, και για τις ανάγκες τους ο Αστερ σκοπεύει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα ολόκληρο μικρό χωριό. Οσο για τις –ομολογουμένως ετερόκλιτες– επιρροές της νέας του ταινίας, ο Αστερ αναφέρει μεταξύ άλλων τον «Μαύρο Νάρκισσο» των Μάικλ Πάουελ και Εμεριχ Πρέσμπεργκερ, το «Μακμπέθ» και το «Tess» του Ρόμαν Πολάνσκι, καθώς και τα «Αποκάλυψη Τώρα», «The Wicker Man» και «Modern Romance».

«Πρόκειται για σκανδιναβικό φολκ τρόμο. Αυτή είναι και η μόνη άλλη ταινία τρόμου που έχω στα σχέδιά μου», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αστερ. «Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έτσι θα μείνει για αρκετό καιρό. Αγαπώ το είδος, θεωρώ τον εαυτό μου σκηνοθέτη είδους, με την έννοια ότι θέλω να παίξω με κάθε κινηματογραφικό είδος. Θα ήθελα πολύ να κάνω ένα μιούζικαλ. Εχω άλλα δέκα σενάρια που έχω γράψει και θέλω να κάνω, και υπάρχουν κι άλλα πράγματα που έχω. Γράφω μια ταινία επιστημονικής φαντασίας και υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε ταινίες που είμαι έτοιμος να ξεκινήσω και για τις οποίες είμαι ενθουσιασμένος και θα ήθελα να γυρίσω διαδοχικά».

Ολα αυτά ακούγονται συναρπαστικά. Προς το παρόν, πάντως, μπορείτε να δείτε παρακάτω τρεις από τις προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες του Αστερ.


«Munchausen» (2013)


«The Strange Thing about the Johnsons» (2011)


«Beau» (2011)

Διαβάστε ακόμη