Industry

Μια έκκληση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στον Υπουργό Πολιτισμού. Και μια απάντηση

στα 10

Λίγο πριν τελειώσει το 2014, με το τοπίο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ακόμα ασαφές και άρα στάσιμο, η ΕΑΚ επισημαίνει στον Υπουργό Πολιτισμού «πέντε γεγονότα πέραν πάσης σοβαρότητας» μέσω επιστολής της. Στην οποία στη συνέχεια απαντά ο κ. Χάρης Παπαδόπουλος στον οποίο ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται η επιστολή.

Flix Team
Μια έκκληση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου  στον Υπουργό Πολιτισμού. Και μια απάντηση

Το 2014 ήταν χρονιά γεμάτη αναστάτωση για τους ελληνικούς κινηματογραφικούς θεσμούς. Αλλαγή στον Υπουργό Πολιτισμού, αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αλλαγή στον Γενικό Διευθυντή του. Η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Που σημαίνει ότι το Ε.Κ.Κ. δεν έχει, ακόμα, τη δυνατότητα ν' αναλάβει δράση για τις ταινίες που, στην Ελλάδα, εξακολουθούν, σε πείσμα της αδράνειας, να γυρίζονται, να συνεργάζονται με άλλες χώρες, να διακρίνονται. Λίγο πριν το 2014 τελειώσει, αφήνοντας πίσω του αμηχανία και δυσαρέσκεια στον κόσμο του ελληνικού σινεμά, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στέλνει ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, καλώντας τον «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Διαβάστε αυτούσια την παρέμβαση της ΕΑΚ παρακάτω.

Διαβάστε ακόμη:

Παρέμβαση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

«Πέντε Γεγονότα Πέραν Πάσης Σοβαρότητας»

Γεγονός πρώτο: Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, διορίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εφτά νέα πρόσωπα, πέντε από τα οποία βρίσκουν αντίθετη τη συντριπτική πλειονότητα τής κινηματογραφικής κοινότητας. Αποστέλλεται επιστολή διαμαρτυρίας 241 κινηματογραφιστών, ανάμεσά τους ο Κώστας Γαβράς και οι διευθυντές των Φεστιβάλ Βερολίνου, Ρότερνταμ, Σάντανς και Κάρλοβι Βάρι. Η επιλογή τού Υπουργού είναι προσχηματική, ώστε να επανέρθει στη διοίκηση τού ΕΚΚ η εσωστρεφής - πελατειακή νοοτροπία των περασμένων ετών. Πράγματι, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, το νέο ΔΣ αρχίζει να υπονομεύει τις αποφάσεις τού Γενικού Διευθυντή, κ. Γρηγόρη Καραντινάκη, απορρίπτει εγκεκριμένες ταινίες κατά παράβαση τού νόμου.

Γεγονός δεύτερο: Η θητεία τού κ. Γρηγόρη Καταντινάκη ολοκληρώνεται με επιτυχία. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει να προτείνει ως νέο ΓΔ τον επί σειρά ετών πρόεδρο τής Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρη Παπαδόπουλο. Ενα πρόσωπο που εκτός του ότι δεν πληροί τα κριτήρια για τη θέση, έχει πολλές φορές διχάσει το χώρο, καθώς έχει εναντιωθεί στον εκσυγχρονισμό θεσμών που διέπουν τον κινηματογράφο.

Γεγονός τρίτο: Παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση τής πλειονότητας των κινηματογραφιστών στην υποψηφιότητα τού κ. Χάρη Παπαδόπουλου και τις έντονες διαμαρτυρίες μεγάλων ενώσεων τού χώρου, ο νυν Υπουργός Πολισμού, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υπογράφει το διορισμό του.

Γεγονός τέταρτο: Το ΔΣ τού ΕΚΚ αυτοαναιρείται. Το μέλος του, κ. Γιάννης Γλέζος, καταθέτει ένσταση εναντίον τής απόφασης τού Υπουργού, αλλά και του συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει, και ο διορισμός παγώνει.

Και ερχόμαστε στο γεγονός πέμπτο: Αντί η διοίκηση τού ΕΚΚ και ο αρμόδιος Υπουργός να εργάζονται για να επιλύσουν τα τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αφορούν στο μέλλον και την επιβίωση τού ελληνικού κινηματογράφου, μετατρέπουν επί μήνες την κινηματογραφική κοινότητα σε άναυδο θεατή μιας αχαρακτήριστης διελκυστίνδας μικροπολιτικής και μικροσυμφερόντων.

Λυπούμαστε ειλικρινά που τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν Υπουργός Πολιτισμού επέλεξαν αυτή την κατεύθυνση, ενώ είχαν την ευκαιρία να μείνουν κυριολεκτικά στην ιστορία γυρίζοντας μια για πάντα την πλάτη τους στην οπισθοδρόμηση και τα προσωπικά μικροσυμφέροντα.

Η υπονόμευση των θεσμών πρέπει να σταματήσει. Απευθύνουμε έκκληση στον κ. Υπουργό να σταθεί έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων. Η ανάγκη να κινηθεί ο ελληνικός κινηματογράφος σ’ ένα «καθαρό τοπίο» είναι επιτακτική.

Το ΔΣ τής Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ως αντίδραση στα παραπάνω, ο κ. Χάρης Παπαδόπουλος έδωσε την δική του απάντηση μέσω μιας σπιστολής την οποία μπορείτε να διαβάσετε επίσης αυτούσια πιο κάτω¨

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ «ΠΕΡΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ» ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Από τις 27 Οκτωβρίου 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αποφάσισε να με προτείνει για την θέση του Γενικού Διευθυντή, βάσει του ισχύοντος Νόμου, ως πρόσωπο με αποδεδειγμένη και πολύχρονη διοικητική εμπειρία και με ευρεία γνώση των προβλημάτων της ελληνικής Κινηματογραφίας, που κατέθεσε παράλληλα ένα νέο μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό όραμα για το Ε.Κ.Κ., με νέους κανόνες, νέα προγράμματα, νέες συνεργασίες, διεύρυνση των οικονομικών και μακρόχρονο προγραμματισμό.

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας, τηρώντας το Νόμο, υπέγραψε το διορισμό μου με εντολή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αριθμό δημοσίευσης Δ171509/12-12-2014.

Αιφνίδια, με κατάθεση ένστασης εκ μέρους μέλους του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το Υπουργείο Πολιτισμού απέσυρε προσωρινά τη δημοσίευση της απόφασης.

Η επαναλαμβανόμενη εμμονή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να υπονομεύει τη διαδικασία του διορισμού μου, είναι αντιδεοντολογική και συκοφαντική, δεν τιμά τον φορέα που εκπροσωπεί και δεν προωθεί την ενότητα του κινηματογραφικού χώρου, σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες.

Χάρης Παπαδόπουλος, Σκηνοθέτης

Διαβάστε ακόμη: