Industry

Η Ελεν Μίρεν χαρακτηρίζει το σεξιστικό Χόλιγουντ «fucking outrageous»

στα 10

Γιατί μία κυρία επιβάλλεται να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δείτε το βίντεο του ξεσπάσματός της...

Η Ελεν Μίρεν χαρακτηρίζει το σεξιστικό Χόλιγουντ «fucking outrageous»

Η Ελεν Μίρεν είναι μία θεά. Αυτό το ξέρουμε. Εκείνη όμως δεν σταματά να μας το αποδεικνύει. Στο πρόσφατο «Power Women Breakfast» που διοργάνωσε το κινηματογραφικό site Τhe Wrap απάντησε χωρίς περιστροφές στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν συμφωνεί ότι το Χόλιγουντ διαγράφει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες μετά από κάποια ηλικία. Εξαιρετικό παράδειγμα; Η 37χρονη Μάγκι Τζίλενχαλ θεωρήθηκε «πολύ μεγάλη» κι έχασε το ρόλο ως σύντροφος ενός 55χρονου πρωταγωνιστή! Η Ελεν Μίρεν στο άκουσμα αυτής της είδησης δεν μάσησε τα λόγια της.

«Ω μπορώ να το πιστέψω! Είναι σίγουρα αλήθεια! Είναι γαμημένα εξωφρενικό! Ειλικρινά είναι τόσο ηλίθιο και εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει - και συνέβαινε πάντα! Κι όλοι το βλέπαμε να συμβαίνει...»

Διαβάστε επίσης: «Οι γυναίκες ηθοποιοί φωνάζουν για σεξισμό γιατί ο σεξισμός υφίσταται. Δεν είναι μόδα, δεν είναι φάση...» η Κέιτ Μπάλνσετ απαντά σε ερώτηση του Flix

Μπορεί η Ελεν Μίρεν να στέκεται δίπλα στην Μέριλ Στριπ ως εξαίρεση στον κανόνα: το Χόλιγουντ ακόμα υποκλίνεται, την τιμά, της δίνει ρόλους, βραβεία και διακρίσεις παρόλο που εκείνη έχει αισίως φτάσει στα 70 της χρόνια. Πόσες όμως γυναίκες ηθοποιοί μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο; Και πριν πεταχτεί ένας Ράσελ Κρόου και ισχυριστεί ότι οι γυναίκες που πλασάρουν την ομορφιά τους στη βιομηχανία ως μοναδικό εργαλείο τιμωρούνται, να θυμίσουμε κι άλλες περιπτώσεις που τίποτα τέτοιο δεν συνέβη: Η, δύο φορές βραβευμένη με Οσκαρ, Νταϊαν Γουίστ δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι της!

Διαβάστε επίσης: Κάννες 2015: Σάλμα Χάγιεκ, Πάρκερ Πόζι, Κριστίν Βασόν συζητούν για τον σεξισμό της βιομηχανίας

Στον Ράσελ Κρόου τα είχε ψάλει, πολύ επιτυχημένα, και η Τζέισκα Τσαστέιν. Οταν το Flix τής ζήτησε να σχολιάσει αν είναι «φεμινίστρια», η Τσαστέιν είχε απαντήσει: «Ξέρετε, ο φεμινισμός είναι πολύ παρεξηγημένη έννοια στις μέρες μας. Για χρόνια τον απέρριπτα ως κάτι δογματικό και ξεπερασμένο. Είδα όμως ότι δεν έχει δυστυχώς εκλείψει η καθημερινή αγένεια, ο καταιγισμός στερεότυπων, η άνιση συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες. Κι αποφάσισα να το υποδεικνύω. Με τη δική μου μικρή φωνή. Στη δουλειά μας δεν έχουμε ίσες ευκαιρίες, ούτε ίση μεταχείριση, ούτε ίδιους μισθούς. Γιατί; Γιατί οι γυναίκες να πρέπει να πουλάμε το image μας ακόμα κι αν έχουμε επιδείξει ότι έχουμε ταλέντο για να παίξουμε τα πάντα; Γιατί μόλις γεράσουμε μας ξεχνάνε;» Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη με την Τζέσικα Τσαστέιν.

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες πρωταγωνίστριες τοποθετούνται ανοιχτά για το θέμα της (αν)ισότητας στο Χόλιγουντ μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η Μέριλ Στριπ είναι υπέρμαχος του να σπάσουν επιτέλους τα στερεότυπα και να γράφονται πιο καλογραμμένοι ενδιαφέροντες γυναικείοι ρόλοι, με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν οι γυναίκες στο κοινό: «Από μικρά κορίτσια ταυτιζόμαστε με τον Τομ Σόγιερ»: η Μέριλ Στριπ εξηγεί όσα ακόμα το Χόλιγουντ δε λέει να καταλάβει

Η Κέιτ Μπλάνσετ μάς παρακινεί να μην κάνουμε το θέμα «μόδα» με τα κείμενά μας, αλλά να το συζητήσουμε σοβαρά: «Εχουμε ευθύνη για το πώς θα αδράξουμε την ευκαιρία και θα αλλάξουμε τον κόσμο. Μην το φθείρετε το θέμα ως "trend"...»

Η Εμα Γουότσον καλεί τους άντρες να σκεφτούν σε τι κόσμο θέλουν να ζήσουν κι αν αυτό το θέμα αφορά το ίδιο και τους ίδιους. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί πραγματικοί άντρες εκεί έξω. Ο Τομ Χάρντι, στη συνέντευξη Τύπου του «Mad Max: Fury Road» υποκλίνεται στη συμπρωταγωνίστριά του και πραγματική ηρωίδα της ταινίας, Σαρλίζ Θερόν. «Hey Girl»: Το φεμινιστικό μανιφέστο του «Mad Max: Fury Road» γίνεται viral. Ο Μαρκ Ράφαλο έχει δυο σκληρά αντρικά λόγια να πει στο κίνημα των αντιφεμινιστών: «Κiss my ass, you ignorant little jerks!»

Τώρα λοιπόν και η ίδια η Βασίλισσα, λέει τα πράγματα απλά και σταράτα: Χόλιγουντ, αυτό που συμβαίνει ένα γαμημένα εξωφρενικό! Δείτε την:

.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την Ελεν Μίρεν: