Buzz

Η «Χαραυγή» προκαλεί... κρίσεις επιληψίας;

στα 10

Οχι, δεν αναφερόμαστε στους φανατικούς που τρέμουν από ηδονή βλέποντας την χάπι εντ κατάληξη της Μπέλα με τον Εντουαρτ. Αλλά σε 3 μέχρι στιγμής δηλωμένες περιπτώσεις επιληπτικών κρίσεων που σημειώθηκαν σε κινηματογράφους της Αμερικής στη ...σκηνή της γέννας.

Η «Χαραυγή» προκαλεί... κρίσεις επιληψίας;

Από την μέρα της πρεμιέρας της «Χαραυγής», δύο κινηματογράφοι δήλωσαν ότι θεατές τους έπαθαν επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της σκηνής της γέννας - κι σε μία από αυτές τις αίθουσες μάλιστα σημειώθηκε διπλό περιστατικό!

Στο Ρόζβιλ της Καλιφόρνια, ο νεαρός Μπράντον Γκέφερντ ήταν ο πρώτος που παρουσίασε συμπτώματα επιληψίας στη σκηνή της γέννας (κάτι που εξηγείται νευρολογικά από τις έντονες καταιγιστικές φλασιές που χρησιμοποιούνται στο μοντάζ της σεκάνς). Η σύντροφος του, Κέλι Μπάουμαν, κατέθεσε ότι ο Γκέφερντ ξαφνικά άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του και κατέληξε με σπασμούς και απέλπιδες προσπάθειες να αναπνεύσει στο πάτωμα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γκέφερντ δεν ήταν διαγνωσμένος επιληπτικός, όπως ούτε και ο μεσήλικας άντρας στην Γιούτα (ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος) ο οποίος έπαθε ακριβώς τα ίδια, σε ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή της ταινίας. «Οταν ξεκίνησε η σκηνή της γέννας» περιγράφει η γυναίκα του «ο σύζυγός μου άρχισε να μουρμουράει, να ανοιγοκλείνει τα μάτια και να χάνεται σε σπασμούς...Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε. Γονάτισα μπροστά του και άρχισα να τον χαστουκίζω ελαφρά στο πρόσωπο προσπαθώντας να τον συνεφέρω...»

Οταν το ζευγάρι επέστρεψε στον κινηματογράφο την επόμενη μέρα για να πάρουν το κινητό του άντρα που παρέπεσε μέσα στην αναστάτωση, ο ιδιοκτήτης τους πληροφόρησε ότι υπήρξε και δεύτερο περιστατικό μέσα σε 24 ώρες.

Οι επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από κάποιο εφέ στο μοντάζ δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει. Το 1997 ένα επεισόδιο του «Πόκεμον» προκάλεσε κρίση σε... 685 τηλεθεατές και αποσύρθηκε για πάντα, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν μύθο που ονομάστηκε «Το Σοκ του Πόκεμον».

Πέρσι, στις «127 Ωρες» του Ντάνι Μπόιλ η σκηνή του ακρωτηριασμού προκάλεσε 3 λιποθυμίες και μία κρίση επιληψίας - στην πρώτη κιόλας προβολή της στο φεστιβάλ του Τορόντο!

Τι μας περιμένει; Ετικέτες προειδοποίησης για το αν μια ταινία βλάπτει σοβαρά την υγεία;