Buzz

Η Τίλντα Σουίντον μιλά για την ουμανιστική δύναμη του σινεμά

στα 10

Βρέθηκε καλεσμένη σε πάνελ του SXSW φεστιβάλ στο Οστιν, όπου την ρώτησαν γιατί αγαπά το σινεμά τόσο πολύ. Και η Τίλντα Σουίντον απάντησε μόνο όπως η Τίλντα Σουίντον ξέρει να απαντά...

Η Τίλντα Σουίντον μιλά για την ουμανιστική δύναμη του σινεμά

Η Τίλντα Σουίντον βρέθηκε καλεσμένη στο SXSW κινηματογραφικό φεστιβάλ για να μιλήσει για το σύνολο της καριέρας της αλλά και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην τελευταία ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί». To Q & A της συντόνιζε ο νέος υποδιευθυντής του Film Society of Lincoln Center και συνιδρυτής του κινηματογραφικού σάιτ Indiewire, Γιουτζίν Χερνάντεζ.

Η συζήτηση ξεκίνησε από το πώς βρήκε η Τίλντα τη θέση της απέναντι στον κόσμο ως καλλιτέχνης, πώς ακολούθησε το κάλεσμά της στην υποκριτική, γιατί τολμά να παίζει ρόλους όπως το βαμπίρ στον Τζάρμους κλπ.

Μοναδική στιγμή της συνέντευξης ήταν μία ερώτηση, τόσο απλή, όσο και σχεδόν πάντα αδύνατον να απαντηθεί από έναν άνθρωπο που ζει και αναπνέει το σινεμά: «τι σημαίνει σινεμά για σένα».

1

Και η Τίλντα, που ομολόγησε ότι «ερμηνεύει κάθε ρόλο και παίζει σε κάθε ταινία σαν να είναι η τελευταία φορά» απάντησε:

Νομίζω ότι στην αναζήτησή μου για το τι είναι το σινεμά για μένα, υπήρξαν οδηγοί τα παιδιά μου - τα δίδυμά μου που σήμερα είναι πλέον 16 ετών. Αυτά ήταν τα πειραματόζωά μου. Γιατί για να μπορέσω να τους εξηγήσω τι σημαίνει σινεμά, έπρεπε να το εξετάσω μέσα από τις δικές μου ιδέες και επιθυμίες. Κι έτσι άρχισα να σκέφτομαι γιατί το σινεμά κάνει καλό στην ψυχή μας, τι πραγματικά μας προσφέρει. Και κατέληξα, εν συντομία, ότι για μένα το σινεμά είναι μία συναρπαστική ουμανιστική ευκαιρία: να βάζω τον εαυτό μου στη θέση των άλλων. Τίποτα πιο σύνθετο, τίποτα λιγότερο δυνατό. Ενας άλλος καλλιτέχνης, ένας ζωγράφος, που μπορεί να επιχειρεί κάτι παρόμοιο, δεν το επιτυγχάνει στην ολότητά του. Συλλαμβάνει κι αποτυπώνει μόνο ένα καρέ, όταν ο σκηνοθέτης σου δίνει όλη την εμπειρία, την ατμόσφαιρα, το υπαρξιακό για σένα ταξίδι. Είναι ένα μαγικό χαλί. Αυτό αισθάνομαι για το σινεμά...

Περισσότερη Τίλντα Σουίντον: