Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Θεσσαλονίκη έχει κινηματογραφική βιβλιοθήκη!

στα 10

Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε σήμερα Σάββατο 23 Μαρτίου, η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, με περισσότερα από 8.000 βιβλία και περιοδικά που βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού...

Η Θεσσαλονίκη έχει κινηματογραφική βιβλιοθήκη!

Τα εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης είχαν ανακοινωθεί από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη ήδη από την τελετή έναρξης του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και έτσι σήμερα, Σάββατο 23 Μαρτίου, οι Θεσσαλονικείς μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε ένα αρχείο 8.000 κινηματογραφικών βιβλίων και περιοδικών (περιλαμβάνει το σύνολο της συλλογής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και το σύνολο της συλλογής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Studio - Παράλληλο Κύκλωμα η οποία προήλθε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές - ενδεικτικά αναφέρονται η προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Παύλου Ζάννα και του κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη), ολοκληρώνοντας, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Εϊπίδης «ένα όνειρο πολλών ετών».

Η Βιβλιοθήκη έρχεται να συμπληρώσει, μαζί με την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, την κινηματογραφική παιδεία της πόλης, με ένα έργο που ξεκίνησε στην πραγματικότητα πριν τριάντα χρόνια, όπως δήλωσε η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Αργυρώ Μεσημέρη: «Σήμερα είναι για εμάς μία μέρα χαράς και συγκίνησης. Πριν από τριάντα χρόνια, ο αείμνηστος Παύλος Ζάννας είχε τη γενναιοδωρία να προσφέρει την προσωπική του συλλογή κινηματογραφικών βιβλίων στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Studio – Παράλληλο Κύκλωμα. Έκτοτε, η συλλογή συνέχισε να εμπλουτίζεται και έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια που οδήγησε στη σημερινή ίδρυση της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης. Είναι μεγάλη χαρά που διασώθηκαν όλα αυτά τα βιβλία, ενώ στο μεταξύ προστέθηκαν και άλλοι δωρητές, όπως ο Αντώνης Μοσχοβάκης, καθώς και συλλογές όπως αυτή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο, εδραιώνεται η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη της Ελλάδας στους κόλπους του ΦΚΘ, θεσμού που μετρά 53 χρόνια ζωής σε μία πόλη με ξεχωριστή κινηματογραφική συνείδηση».

2

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξήρε το ρόλο της Ταινιοθήκης και της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης στην ευρεία φιλοσοφία του γύρω από τις δράσεις στην πόλη: «Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέλαβα την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του θεσμού υπό κάποιους όρους. Ενας από αυτούς ήταν η ανάγκη πέρα από τη διάρκεια των δύο Φεστιβάλ, να αναπτυχθεί δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα της πόλης. Μία τέτοια δράση ήταν η Ταινιοθήκη και παράλληλα η προσπάθεια να υπάρξει διαρκής χρήση των αιθουσών του Λιμανιού από το Φεστιβάλ».

Η πιο συγκινητική παρουσία στην εκδήλωση ήταν ο γιος του Παύλου Ζάννα, Αλέξανδρος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την «πολύ ευτυχή συγκυρία», όπως είπε, ανατρέχοντας σε μνήμες των παιδικών του χρόνων: «Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου κάθε Κυριακή ήταν άφαντος γιατί πήγαινε στις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, στο Μακεδονικόν, τον Αλέξανδρο και το Βακούρα. Κι εγώ, τότε πιτσιρίκι του δημοτικού, πήγαινα σε κανα δυο προβολές για την ηλικία μου. Θυμάμαι ακόμη τους τόμους κινηματογραφικών βιβλίων στο σπίτι μας, τα εξώφυλλα του Cahiers du Cinema. Η βιβλιοθήκη αυτή συνέχισε να μεγαλώνει, καθώς ούτε και την περίοδο της Χούντας σταμάτησαν οι συνδρομές. Υπήρξαν φίλοι του πατέρα μου που συνεισέφεραν τότε για να ανανεώνονται οι συνδρομές. Μετά την πτώση της Χούντας, ο πατέρας μου συνέχισε να ασχολείται με την κινηματογραφική του συλλογή, μέχρι περίπου το '85 – '87, όταν το ενδιαφέρον του στράφηκε στις μεταφράσεις. Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη κληροδοτήθηκε τότε στο Studio-Παράλληλο Κύκλωμα και σήμερα βρίσκεται εδώ. Νιώθω ευτυχισμένος για το γεγονός ότι μια βιβλιοθήκη που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, είχε τέτοια ευτυχή κατάληξη».

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο χώρο της Ταινιοθήκης στην Αποθήκη Α' του Λιμανιού έγινε πραγματικότητα με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ μέρος της είναι ήδη ψηφιοποιημένο, ενώ εν εξελίξει βρίσκεται και η πλήρη ψηφιοποιήσής της με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.