Buzz

H ταλαντούχα κυρία Φλόρια Σιγκισμόντι

στα 10

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, η Φλόρια Σιγκισμόντι σκηνοθέτησε δύο από τα καλύτερα βίντεο κλιπ των τελευταίων χρόνων, το «The Stars (Are Out Tonight)» του Ντέιβιντ Μπόουι και το «Mirrors» του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Κοιτάζοντας λίγο πίσω στην ιστορία της καταλαβαίνουμε πως δεν είναι καθόλου παράξενο...

H ταλαντούχα κυρία Φλόρια Σιγκισμόντι
Η Φλόρια Σιγκισμόντι σε δικό της έργο

Αν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το «Mirrors» του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ είναι το απόλυτο βίντεο κλιπ της εποχής μας, οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο ότι είναι ένα υπέροχο τραγούδι από έναν από τους πιο χαρισματικούς performers των τελευταίων χρόνων και κατά ένα μεγαλύτερο ποσοστό στο ότι πίσω από την κάμερα βρίσκεται η Φλόρια Σιγκισμόντι.

Γεννημένη στην Πεσκάρα της Ιταλίας το 1965, η Φλόρια Σιγκισμόντι ήταν ένα από τα δύο παιδιά ενός ζευγαριού τραγουδιστών της Οπερας, οι οποίοι μετακόμισαν στο Οντάριο του Καναδά όταν αυτή ήταν δύο ετών. Το 1987 σπούδασε ζωγραφική στο Ontario College of Art, αλλά η πραγματική της αγάπη υπήρξε πάντα η φωτογραφία. Η καριέρα της ως σκηνοθέτρια μουσικών βίντεο ξεκίνησε με μικρές Καναδικές μπάντες, αλλά γρήγορα το ιδιοσυγκρασιακό της στιλ (κάτι ανάμεσα σε πλαστικούς εφιάλτες σεξουαλικής παράνοιας), την έκανε μια από τις πιο περιζήτητες συνεργάτες του Marilyn Manson, των Sigur Ros, των Cure, της Bjork, του Amon Tobin και πολλών άλλων.

2

Παράλληλα με τα βίντεο κλιπ, η Σιγκισμόνι συνέχισε την καριέρα της ως φωτογράφος μόδας, εικαστικός με διάσημες εκθέσεις φωτογραφίας και installations, ενώ το 2010 σκηνοθέτησε και την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, το απρόβλητο στην Ελλάδα «The Runaways» με την Κρίστεν Στίουαρτ και την Ντακότα Φάνινγκ για την ιστορία της Τζόαν Τζετ και του συγκροτήματός της, τους Blackhearts.

Η φιλοσοφία του έργου της θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια δήλωση της όταν ρωτήθηκε για την «ομορφιά» στα εικαστικά έργα και τα βίντεο κλιπ της: «Η ομορφιά σήμερα έχει γίνει αντικείμενο. Μας λένε τι είναι όμορφο. Μας ταίζουν τι είναι όμορφο. Μας πουλάνε τι είναι όμορφο. Είναι σαν να αγοράζεις ένα αυτοκίνητο από ένα περιοδικό και όχι σε σχέση με τις ανάγκες σου. Στο έργο μου αναρωτιέμαι πάντα που ακριβώς πηγαίνουμε ως κοινωνία, πώς θα αλλάξω την ιδέα του τι θεωρούμε όμορφο. Πιστεύω πως αν κοιτάξεις κάτι για πολλή ώρα, χωρίς να έχει σημασία τι είναι αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το χαρακτηρίσεις ως όμορφο.»

Μέσα στο 2013 η Σιγκισμόντι σκηνοθέτησε πρώτα το «The Stars (Are Out Tonight)», το δεύτερο single από το «The Next Day» του Ντέιβιντ Μπόουι με τον ίδιο και την Τίλντα Σουίντον (διαβάστε περισσότερα εδώ), ενώ πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε και το «Mirrors» του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ από το δίσκο του «The 20/20 Experience» με ένα βίντεο - ποταμό εμπνευσμένο ολοφάνερο από το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε.

Ας παρακολουθήσουμε μαζί μερικά από τα ωραιότερα βίντεο κλιπ της Σιγκισμόντι, τώρα που μάθαμε όχι απλά ποια είναι αλλά και τι είναι ικανή να κάνει στο μέλλον.


The Stars (Are Out Tonight) - Ντέιβιντ Μπόουι / 2013


Mirrors - Τζάστιν Τίμπερλεϊκ / 2013


Ηurt - Κριστίνα Αγκιλέρα / 2006


Blue Orchid - The White Stripes / 2005


Untitled - Sigur Ros / 2003


Ι've Seen it All - Βjork / 2000


Tourniquet - Μέριλιν Μάνσον / 1996