Buzz

Η Λουκία Ρικάκη δεν είναι πια ανάμεσά μας

στα 10

Μετά από μάχη με τον καρκίνο, η Λουκία Ρικάκη αφήνει πίσω της ό,τι αγάπησε περισσότερο: το σινεμά.

Η Λουκία Ρικάκη δεν είναι πια ανάμεσά μας
Λουκία Ρικάκη

Η είδηση του θανάτου της Λουκίας Ρικάκη, σήμερα στις 28 Δεκεμβρίου 2011, στα 50 της χρόνια, δεν μπορεί παρά να φέρει θλίψη, όχι μόνο σε όσους την γνώριζαν ως άνθρωπο ή μέσα από το έργο της.

Θλίψη, κυρίως για μια ζωή που τέλειωσε νωρίς και για έναν άνθρωπο που υπήρξε χαρακτηριστικά γεμάτος ενέργεια μέχρι και το τέλος της ζωής του. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως μέσα στο 2011 κυκλοφόρησε στις αίθουσες η τελευταία της ολοκληρωμένη ταινία «Το Σχέδιο Σωτηρία», που διαδραματιζόταν στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Αεικίνητη, δημιουργική με την επιμονή ενός πραγματικού καλλιτέχνη, η Λουκία Ρικάκη δεν ήταν απλά σκηνοθέτης, αφού οι ανησυχίες της εκτείνονταν πέρα από την μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, τη λογοτεχνία μέχρι το stand up comedy που η ίδια εγκαθίδρυσε στην Ελλάδα το 1995 αλλά και την εκπαίδευση γύρω από τον κινηματογράφο.

Γεννημένη το 1961 στον Πειραιά, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, κινηματογράφο, γραφικές τέχνες και φωτογραφία στο Darlington College of Arts στην Αγγλία, εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα, ίδρυσε την εταιρία Orama Films ξεκινώντας να σκηνοθετεί παραστάσεις στο θέατρο και κινηματογραφικές ταινίες. Το 2000 ίδρυσε την εταιρία Tricky Trick Films.

Η φιλμογραφία της αποτελείται από ταινίες μικρού μήκους, πέντε ταινίες μυθοπλασίας (χαρακτηριστικές «Το Κουαρτέτο σε 4 Κινήσεις» του 1997, «Συμφωνία Χαρακτήρων» του 1999, «Κράτησε Με» του 2007), πάνω από δεκαπέντε ντοκιμαντέρ («Τα Λόγια της Σιωπής», «Ονειρα σε Αλλη Γλώσσα»), αλλά και μια πληθώρα οπτικοακουστικών βίντεο που συνέχισε να γυρίζει μέχρι και τον τελευταίο καιρό της νοσηλείας της στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η Λουκία Ρικάκη υπήρξε επίσης ιδρύτρια του επιτυχημένου φεστιβάλ EcoFilms που ξεκίνησε το 2000 με δική της πρωτοβουλία, αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ Υγείας «Ιπποκράτης» που ξεκίνησε το 2009 στην Κω πριν «παγώσει» μετά από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις από τις δημοτικές αρχές του νησιού.

Στο προσωπικό της site, μπορείτε να δείτε περισσότερα για το πολυσχιδές έργο της Λουκίας Ρικάκη.