Buzz

Η Λάνα Γουατσόφσκι μιλά για τα βιώματά της ως transgender

στα 10

Δίνοντας συνεντεύξεις για την προώθηση του «Cloud Atlas», η Λάνα Γουατσόφσκι, που συν-σκηνοθετεί με τον αδελφό της, Αντι και τον Τομ Τίκβερ, μίλησε για πρώτη φορά για το πώς ξεπέρασε όρια υψηλότερα από αυτά του σινεμά...

Η Λάνα Γουατσόφσκι μιλά για τα βιώματά της ως transgender
Η Λάνα Γουατσόφσκι ανάμεσα στον αδελφό της, Αντι και τον Τομ Τίκβερ, στην πρεμιέρα του «Cloud Atlas» στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Τις μέρες που το «Cloud Atlas», η ταινία που σκηνοθέτησαν οι Λάνα και Αντι Γουατσόφσκι και ο Τομ Τίκβερ, κάνει την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τορόντο, η γυναίκα της παρέας, η Λάνα Γουατσόφσκι, μίλησε για πρώτη φορά, στο περιοδικό New Yorker, για τη συνειδητοποίηση ότι είναι transgender και την επίδραση αυτής της εξομολόγησης στη δουλειά και τις σχέσεις της.

Μιλώντας στον συγγραφέα Αλεξάνταρ Χέμον, η Λάνα Γουατσόφσκι περιέγραψε τι συνέβη όταν δημοσιοποίησε για πρώτη φορά την ταυτότητά της ως transgender στη διάρκεια των γυρισμάτων των «Matrix», όταν ακόμα υπέγραφε ως άντρας, με το όνομα Λάρι: «Ο μεγαλύτερος φόβος μου», είπε η σκηνοθέτης, «ήταν ότι θα χάσω την οικογένειά μου. Από τη στιγμή που εκείνοι με αποδέχτηκαν, όλα τ’ άλλα ήταν παιχνιδάκι!»

Οσο ήταν ακόμα στο σχολείο, θυμάται η 47χρονη Λάνα Γουατσόφσκι, συχνά μπερδευόταν αν έπρεπε να σταθεί στη σειρά των αγοριών ή των κοριτσιών και κατέληγε να στέκεται ανάμεσα στις δύο: «Ενα κομμάτι του εαυτού μου καταλάβαινε ότι βρισκόμουν ακριβώς εκεί όπου άνηκα. Ανάμεσα.»

Οι αδελφοί Γουατσόφσκι έκαναν το θεαματικό σκηνοθετικό ντεμπούτο τους το 1996 με το «Bound», αλλά η φήμη τους απογειώθηκε το 1999 με το πρώτο «Matrix». Στα γυρίσματα του σίκουελ, το 2002, στην Αυστραλία, ο τότε Λάρι Γουατσόφσκι αισθάνθηκε ότι η εσωτερική πίεση είχε φτάσει στο απροχώρητο, ότι δε θα άντεχε να συνεχίσει να ζει αν δεν άλλαζε συνθήκες ζωής: «Για χρόνια δεν μπορούσα ούτε να προφέρω τις λέξεις transgender ή τρανσέξουαλ. Οταν άρχισα να το αποδέχομαι εγώ η ίδια, κατάλαβα ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να το πω και στους γονείς μου, τον αδελφό και τις αδελφές μου. Αυτή η σκέψη με γέμιζε με τέτοιο τρόμο που έχανα τον ύπνο μου νύχτες ολόκληρες.»

Τελικά ο Λάρι πήρε την απόφαση και μίλησε στη μητέρα του: «Είμαι transgender (φυλομεταβατικός, αν θέλετε). Είμαι κορίτσι.» Κι από τότε ξεκίνησε η ζωή της Λάνα Γουατσόφσκι.

Οσο για τον δημιουργικό παρτενέρ της, τον αδελφό της Αντι Γουατσόφσκι, έχει μόνο να σχολιάσει: «Δουλεύω καλύτερα με τη Λάνα, απ’ ό,τι δούλευα με τον Λάρι!».

Οχι, δεν είναι ν’ απορείς.

Δείτε το βίντεο όπου ο Τομ Τίκβερ, ο Αντι και η Λάνα Γουατσόφσκι μας ξεναγούν στο σύμπαν του «Cloud Atlas»

Διαβάστε περισσότερα αποκαλυπτικά για το «Cloud Atlas»: