Industry

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου, νέα πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

στα 10

Δεύτερη κατά σειρά πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου εξελέγη την Κυριακή η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κατερίνα Ευαγγελάκου. Στο Flix δίνει το πρώτο στίγμα της «ευθύνης» που αναλαμβάνει.

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου, νέα πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Δύο χρόνια μετά την σύσταση της Ελληνίκης Ακαδημίας Κινηματογράφου, η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κατερίνα Ευαγγελάκου («Θα το Μετανοιώσεις», «Ωρες Κοινής Ησυχίας») αναλαμβάνει χρέη προέδρου, συνεχίζοντας έτσι από εκεί που σταμάτησε ο πρώτος πρόεδρος της ΕΑΚ, Τάσος Μπουλμέτης, ο οποίος - όπως και είχε δηλώσει - δεν έβαλε υποψηφιότητα για ανανέωση της θητείας του.

Η εκλογή της Κατερίνας Ευαγγελάκου συμπίπτει φυσικά με μια από τις πλέον σκοτεινές εποχές για τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και απροθυμίας και καθυστέρησης δράσης των ιθυνόντων στο να εφαρμόσουν τον νέο κινηματογραφικό νόμο, το μέλλον για το ελληνικό σινεμά μοιάζει δυσοίωνο, παρόλες τις διεθνείς επιτυχίες του και την συνεχιζόμενη παραγωγή ταινιών που όμως στηρίζεται για ακόμη μια φορά στην ιστορία του σε ίδια μέσα και σε προσωπικές θυσίες των κινηματογραφιστών.

Σε σημείωμα της στο Flix, η Κατερίνα Ευαγγελάκου τονίζει τα εξής σε σχέση με τη θέση που αναλαμβάνει, την ευθύνη απέναντι στο σύνολο των κινηματογραφιστών μελών και μη της Ακαδημίας και τη σημασία της ενότητας ως ένα όπλο που μπορεί να νικήσει τα πάντα:

«Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, όντας μια χρόνια επιθυμία των κινηματογραφιστών. Τότε συνέβη κάτι εντελώς πρωτότυπο για τη χώρα μας, μια χώρα με τεράστια κουλτούρα διχασμού κι εμφυλιοπολεμισμού. Οι κινηματογραφιστές ενωμένοι (σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, καλλιτεχνικοί συντελεστές, διανομείς, ηθοποιοί) έδωσαν μάχη ζητώντας νομοθεσία. Κανόνες. Οχι χρήματα. Η μάχη κερδήθηκε, ο νόμος ψηφίστηκε, αλλά αποτελέσματα δεν έχει επιφέρει ακόμη. Το μόνο απτό κέρδος εκείνης της περιόδου είναι η δημιουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μέσα στα δύο αυτά χρόνια η Ακαδημία εδραιώθηκε στη συνείδηση των κινηματογραφιστών ως το σώμα που ενωμένο θα υπερασπίζεται τον κινηματογράφο ως τέχνη, πολιτισμό και επάγγελμα. Προσωπικά πίστεψα και θα πιστεύω πάντα στη δύναμη που προκύπτει από την ενότητά μας. Πιστεύω επίσης σ΄ αυτό που λέει ο Γιώργος Πανουσόπουλος: "η Ακαδημία είναι ευθύνη δεν είναι προνόμιο"».

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου γεννήθηκε το 1962 στον Πειραιά, σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Ευγενίας Χατζίκου. Από το 1985 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής CINETIC, αρχικά ως μοντέρ και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης της τηλεοπτικής εκπομπής «Παρασκήνιο», ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια κάνει παραγωγή και σκηνοθεσία σε πολλά ντοκιμαντέρ. Εχει γυρίσει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους («Ιαγουάρος» το 1994, «Θα το Μετανοιώσεις» το 2002, «Ωρες Κοινής Ησυχίας» το 2006). Επίσης έχει συνεργαστεί με τους εικαστικούς Οπη Ζούνη, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μισέλ Φάις σε οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και έχει γράψει το παιδικό βιβλίο «Η αγέλαστη βασίλισσα και το θυμωμένο τόξο» (εκδόσεις Πόλις, 2002).

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας απαρτίζουν ο σκηνοθέτης - παραγωγός Θάνος Αναστόπουλος, ο παραγωγός Πάνος Παπαχατζής, η σκηνοθέτης Αντουανέττα Αγγελίδη, ο διευθυντής φωτογραφίας Ηλίας Αδάμης, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο παραγωγός Κωνσταντίνος Μωριάτης, η σκηνοθέτης Ολγα Μαλέα και ο σκηνοθέτης - παραγωγός Δημήτρης Αθανίτης. Αναπληρωματικά μέλη είναι ο σκηνοθέτης Γιώργος Πανουσόπουλος, ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Γιώργος Πυρπασόπουλος και ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.