Buzz

H Κάρεν Μπλακ θα χρωστάει (κυριολεκτικά) τη ζωή της στους θαυμαστές της

στα 10

Σε μια απροσδόκητη χρήση του crowdfunding, η ηθοποιός μύθος των 70s, Κάρεν Μπλακ, ζήτησε από τους θαυμαστές της να τη βοηθήσουν να συγκεντρώσει χρήματα για μια πολυέξοδη θεραπεία από τον καρκίνο. Η ανταπόκριση υπήρξε τουλάχιστον συγκινητική...

H Κάρεν Μπλακ θα χρωστάει (κυριολεκτικά) τη ζωή της στους θαυμαστές της

Οσοι δεν γνωρίζουν ποια είναι η Κάρεν Μπλακ, αγνοούν ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια της χολιγουντιανής ιστορίας, μια γυναίκα - μύθο που πρωταγωνίστησε στη γέννηση του νέου αμερικανικού κινηματογράφου, παίζοντας σε ταινίες όπως το «Easy Rider» του Ντένις Χόπερ, το «Great Gatsby», το «Nashville» του Ρόμπερτ Αλτμαν, το «Day of the Locust» του Τζον Σλέσιντζερ, το «Airport 1975», το «Five Easy Pieces» του Μπομπ Ράφελσον για το οποίο υπήρξε και υποψήφια για Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου και υπήρξε τόσο τυχερή ώστε να είναι η πρωταγωνίστρια της τελευταίας ταινίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ, το «Family Plot».

Οσοι τη γνωρίζουν και τη θαυμάζουν ως μια από τις μορφές που αν δεις μια φορά στη μεγάλη οθόνη είναι σίγουρο πως δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ, δεν θα έμειναν ασυγκίνητοι από μια απροσδόκητη κίνηση που την έφερε ξανά στην επικαιρότητα, αν και στην πραγματικότητα η Μπλακ δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει στο σινεμά ακόμη και μέχρι σήμερα, αν και σε μικρούς ρόλους σε αδιάφορα b-movies με τελευταία συμμετοχή της στο πρόσφατα ολοκληρωμένο «Dark Blood» του Τζορτζ Σλούιζερ - την τελευταία ταινία του Ρίβερ Φίνιξ - που γυρίστηκε το 1993 αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 2012 και έκανε φέτος την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

2 H Κάρεν Μπλακ μαζί με τον Τζακ Νίκολσον στα «Πέντε Εύκολα Κομμάτια» του Μπομπ Ράφελσον, 1970

Χτυπημένη από καρκίνο, η Μπλακ, τα δύο τελευταία χρόνια, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το νέο trend του crowdfunding προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για μια πολυέξοδη θεραπεία στην Ευρώπη, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, Στίβεν Εκελμπέρι δεν θα μπορούσαν ποτέ να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό, αφού το μοναδικό έσοδό της είναι μια μικρή σύνταξη που αρκεί μόνο για να τους συντηρεί στην καθημερινότητά τους.

«Κάποιοι από εσάς ίσως θυμάστε τη σύζυγό μου, Κάρεν Μπλακ. Συνείσέφερε απίστευτο έργο σαν ηθοποιός σε ταινίες στις δεκαετίες του '70 και του '80. Αν κάποτε διασκεδάσατε με τη δουλειά της, τώρα είναι η ευκαιρία να το αντοποδώσετε στην Κάρεν - γιατί η Κάρεν χρειάζεται τη βοήθειά σας»,

Με αυτό το σημείωμα, ο σύζυγος της Κάρεν Μπλακ ξεκίνησε μια καμπάνια διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης στο «GoFundMe» με τίτλο «Help Karen Beat Cancer» στις 14 Μαρτίου αναζητώντας 32.000 δολάρια. Μέσα σε δύο εβδομάδες, ο στόχος έχει ήδη ξεπεραστεί αγγίζοντας τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές περίπου τις 45 χιλιάδες δολάρια, αναγκάζοντας τον Εκελμπέρι να γράψει πριν λίγες ημέρες «Η Κάρεν και εγώ έχουμε συγκινηθεί όσο δεν πιστεύετε. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ».

2 H Κάρεν Μπλακ στο «Nashville» του Ρόμπερτ Αλτμαν του 1975

Μέρος μιας επανάστασης που άλλαξε το αμερικάνικο σινεμά για πάντα, η Μπλακ, είχε δηλώσει λίγο μετά τη συμμετοχή της στο «Family Plot», την τελευταία ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ: «Θεέ μου, δεν υπάρχουν πια κινηματογραφικοί σταρ, το οποίο για μένα είναι τέλειο. Είναι υγιές. Αυτή τη στιγμή το μόνο που υπάρχει στη βιομηχανία είναι πολλή αγάπη και άνθρωποι που βοηθούν ο ένας τον άλλον για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, πάντα ευτυχισμένοι ο ένας για την επιτυχία του άλλου. Μα, δεν είναι τέλειο;».

Περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά, στα 73 της χρόνια, η Μπλακ μπορεί να επιβεβαιώσει πως το σινεμά άλλαξε, η βιομηχανία δεν στηρίζεται πια στην αλληλοβοήθεια, αλλά ίσως κάτι έχει μείνει από εκείνη την πολλή αγάπη, αφού τώρα πια μπορεί να λέει πως θα χρωστάει τη ζωή της σε όσους την αγάπησαν...

4 Η Κάρεν Μπλακ σε μια από τις τελευταίες της δημόσιες εμφανίσεις, στην πρεμιέρα του «Hitchcock»

Δείτε εδώ ένα βίντεο με τις σημαντικότερες εμφανίσεις της Κάρεν Μπλακ στο σινεμά:


Διαβάστε περισσότερα εδώ για το «Help Karen Black».