Buzz

H «Ευτυχία» σας προσκαλεί να την κάνετε πραγματικότητα!

στα 10

H πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Πυθαρά με τίτλο «Ευτυχία» - νικήτρια του πρώτου κινηματογραφικού φεστιβάλ εναλλακτικής χρηματοδότησης του Flix και του Groopio - ζητά για λίγες ημέρες ακόμη τη βοήθειά σας για να γίνει... πραγματικότητα.

Flix Team
H «Ευτυχία» σας προσκαλεί να την κάνετε πραγματικότητα!

Οσοι βρεθήκατε στο πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ εναλλακτικής χρηματοδότησης που διοργάνωσε το Flix και το Groopio τον Οκτώβρη που μας πέρασε, γνωρίζετε την «Ευτυχία», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Πυθαρά που ανακηρύχθηκε μεγάλη νικήτρια του φεστιβάλ και συνεχίζει την εναλλακτική της χρηματοδότηση μέσα από το Groopio προκειμένου να μπορέσει να συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται για να ξεκινήσει την παραγωγή της.

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της «Ευτυχίας» στο Groopio για να μάθετε περισσότερα για την ταινία και να ενισχύσετε την προσπάθεια της ομάδας που κρύβεται πίσω από την παραγωγή της (καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών μέχρι 15 Ιανουαρίου 2014) και διαβάστε παρακάτω όσα είπε ο Χρήστος Πυθαράς στο Flix για την εναλλακτική χρηματοδότηση που φέρνει μια ταινία ήδη από τα πρώτα βηματά της πιο κοντά στο κοινό της.

2

Συναντήσαμε την «Ευτυχία» πρώτη φορά στο Πάρε - Δώσε του Groopio και του Flix όπου και υπήρξε η νικήτρια ταινία της διοργάνωσης. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ταινία;

Τρέχουμε την προ-παραγωγή της ταινίας, δηλαδή την προετοιμασία της σε επίπεδο οργάνωσης και πρόβας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ξεκινάμε γυρίσματα αρχές Φλεβάρη, για τους βασικούς εσωτερικούς χώρους της ταινίας όπου είναι περίπου το 40% των location, και μετά σταματάμε Μάρτιο - Απρίλιο τα γυρίσματα, για περαιτέρω προετοιμασία και περιμένοντας να ζεστάνει ο καιρός, καθώς ο χρόνος της ιστορίας εξελίσσεται καλοκαίρι, οπότε θα γυρίσουμε και όλα τα εξωτερικά.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η δύναμη του crowdfunding και συγκεκριμένα τι θα κερδίσει όποιος υποστηρίξει την «Ευτυχία»;

To crowdfunding ουσιαστικά είναι ένας νέος εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης για την παραγωγή ταινιών. Ο δημιουργός μιας ταινίας μπορεί να έρθει σε πιο άμεση επαφή με το εν δυνάμει κοινό του και να δει κατά πόσο η ιδέα του είναι ελκυστική σε αυτό. Η δράση αλληλεγγύης που αναπτύσσεται μέσω του crowdfunding μπορεί να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα συλλογικής δημιουργίας, κάνοντας για πρώτη φορά το κοινό συμμέτοχο στη δημιουργία μιας ταινίας που, εν τέλει, προορίζεται για το ίδιο. Πέραν αυτού, οι ανταποδόσεις που υπάρχουν στο crowdfunding είναι ποικίλες, αναλόγως του project. Στην περίπτωση της "Ευτυχίας", όποιος στηρίξει την παραγωγή της, μπορεί να κερδίσει από DVD και t-shirt της ταινίας, πρόσκληση στην πρεμιέρα της ταινίας στον Δαναό, συμμετοχή σαν βοηθητικός ηθοποιός σε σκηνές που το έχουν ανάγκη και παρακολούθηση κάποιας μέρας γυρισμάτων, έως ακόμη και να γίνει συμπαραγωγός της "Ευτυχίας", μαζί με πρωινό καφεδάκι και χαλαρωτικό μασάζ στα πόδια. Αν και αστειεύομαι για τα δύο τελευταία, σίγουρα όλοι οι συμμετέχοντες με το οποιοδήποτε ποσό, θα έχουν την ηθική ικανοποίηση ότι βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα μια ταινία.

Πως θα νιώσεις αν τελικά η ταινία γίνει μόνο από την υποστήριξη του κοινού; Είναι ένας απελευθερωτικός τρόπος να κάνεις σινεμά;

Ικανοποιημένος, σίγουρα. Και γιατί θα έχουνε βρεθεί τα αναγκαία χρήματα που θα υποστηρίξουν την παραγωγή της ταινίας, αλλά και γιατί αυτά θα έχουν προέλθει από ανθρώπους που δεν προσεγγίζουν την χρηματοδότηση της με οικονομικό όφελος, και που εκ των υστέρων θα ενδιαφερθούν να δουν και το τελικό αποτέλεσμα.Το ποσό που έχουμε ως στόχο στο Groopio είναι το ελάχιστο που χρειαζόμαστε για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την ταινία. Είναι αστείο να λέμε ότι πάμε να κάνουμε μια μεγάλου μήκους ταινία με 10 - 12 χιλιάδες ευρώ. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχουμε παρακινήσει θεούς και δαίμονες, έτσι ώστε το οποιοδήποτε κόστος παραγωγής να είναι το ελάχιστο έως μηδαμινό. Η ολοκλήρωση της ταινίας, θα μεγαλώσει την πίστη μας στην ιδέα του crowdfunding. Εμπνευσιακό παράδειγμα, ο Στάθης Αθανασίου με την ταινία του "A". Η χρηματοδότηση μιας ταινίας εξ'ολοκλήρου με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο, σίγουρα απελευθερώνει τον δημιουργό της καθώς δεν χρειάζεται να προβεί σε ενδεχόμενους συμβιβασμούς, εκπτώσεις ή αλλαγές που αφορούν την καλλιτεχνική προσέγγιση και που μπορεί να ζητηθούν από την μεριά των χορηγών ή της παραγωγής. Μα για να είμαι ειλικρινής ο art ελληνικός κινηματογράφος ή το Νέο Ελληνικό κύμα τέλος πάντων, λειτουργεί ήδη κατ'αυτόν τον τρόπο, στην συνεργασία μεταξύ παραγωγών και σκηνοθετών.

Δείτε εδώ το νέο τρέιλερ της «Ευτυχίας»:


Διαβάστε ακόμη: