Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τιμά τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

στα 10

Ο 72χρονος, απίστευτα δραστήριος ακόμα, Ιταλός δημιουργός θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Παράλληλα, θα διατελέσει και guest καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του AFI!

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τιμά τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Την 1η Δεκεμβρίου, στη Μάλτα, η 25η Απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα έχει έναν παραπάνω λόγο να γιορτάζει! Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο σκηνοθέτης που, χωρίς αμφιβολία, κρατά στην υπογραφή του ένα μεγάλο μερίδιο της εξέλιξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου των τελευταίων 6 δεκαετιών, θα παραλάβει το Τιμητικό Βραβείο της Ακαδημίας για τη συνολική του προσφορά στο σινεμά. Και μάλιστα θα το παραλάβει ο ίδιος, μια κι έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία του στη Μάλτα!

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ξεκίνησε τη δουλειά του στον κινηματογράφο ως βοηθός του Πιερ Πάολο Παζολίνι κι έκανε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του όταν ήταν 21. Τράβηξε πάνω του το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας με το «Πριν την Επανάσταση» το 1964 κι από τότε παρέμεινε ένας από τους πιο ενεργητικούς, ενδιαφέροντας, βραβευμένους, εμπορικούς και κριτικά αναγνωρισμένους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά.

Το 1970, με τον «Κομφορμίστα», συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βερολίνου, κέρδισε το David de Donatello Καλύτερης Ταινίας κι μαζί την πρώτη του υποψηφιότητα για Οσκαρ. Δυο χρόνια αργότερα σημάδεψε για πάντα την ιστορία του σινεμά με το «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» που του έφερε δυο ακόμα οσκαρικές υποψηφιότητες. Το 1976 γέμισε την οθόνη με τη δύναμη του Ρόμπερτ ντε Νίρο, του Ζεράρ Ντεπαρντιέ και του Μπαρτ Λάνκαστερ στο «1900». Το 1987, με τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα», κέρδισε 9 Βραβεία Οσκαρ, 3 BAFTA, το Cesar Καλύτερης Ταινίας, 9 David de Donatello και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην πρώτη, τότε, Απονομή Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου! Ακολούθησαν επιτυχίες σαν το «Sheltering Sky» του 1990, ή το «Dreamers» του 2003.

Το 2011 ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ήταν ο πρώτος παραλήπτης του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών. Φέτος, χωρίς καν ένα διάλειμμα για ανάσα, συμμετείχε στο πρόγραμμα «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ Καννών, με το «Io e Te», αποδεικνύοντας ότι με περίπου 20 ταινίες στο ενεργητικό του, έχει ακόμα πολλά νέα και ενδιαφέροντα να πει!

Παράλληλα με την αναγγελία της EFA ότι ο Μπερτολούτσι θα τιμηθεί με το ειδικό αυτό βραβείο, το AFI, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ιταλός σκηνοθέτης θα είναι ο guest Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ του AFI για το 2012, θέση που τα προηγούμενα δυο χρόνια κατείχαν ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του AFI, ο Μπερτολούτσι επέλεξε να προβληθούν για το κοινό οι τέσσερις αγαπημένες του ταινίες, το «42nd Street» του Λόιντ Μπέικον, «Ο Κανόνας του Παιχνιδιού» του Ζαν Ρενουάρ, η «Αυγή» του Μουρνάου και το «Ζούσε τη Ζωή της» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Παράλληλα, το Φεστιβάλ θα προβάλλει το «Electric Chair», ένα εκτεταμένο making-of της τελευταίας ταινίας του Μπερτολούτσι, «Io e Te».

Δείτε τη λίστα με όλες τις υποψήφιες ταινίες για τα φετινά Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου εδώ.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και το σινεμά του